
Υλικά
- 350 γρ. ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
- 3 ντομάτες μεγάλες, πολύ ώριμες
- 1 κρεμμύδι
- 1 μικρό ποτηράκι κρασί λευκό
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γαρνιτούρα
- βασιλικό
- ντοματίνια
- φιστίκια
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το ντοματόρυζο ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις λιώνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το σκόρδο.
- Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε.
- Ψιλοκόβουμε στον πολυκόφτη το κρεμμύδι.
- Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μελώσει.
- Ρίχνουμε το ρύζι και φέρνουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα.
- Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε την ντομάτα με το σκόρδο, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε στο μέτριο τη φωτιά.
- Προσθέτουμε 2 φλ. ζεστό νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να μαλακώσει. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό.
- Μόλις μαλακώσει το ρύζι και όσο ακόμη το φαγητό είναι ζουμερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Γαρνίρουμε το πιάτο μας με ντοματίνια ψητά, βασιλικό και φιστίκια ή κουκουνάρι. Ρίχνουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
- Μπορούμε στο σοτάρισμα του κρεμμυδιού να προσθέσουμε και πράσινη πιπεριά σε καρεδάκια.
- Στο σερβίρισμα ταιριάζει τριμμένη φέτα ή οποιοδήποτε κίτρινο τυρί.
- Λίγο ξύσμα λεμονιού στο τέλος, του δίνει άλλη χάρη.