Αν υπάρχει μια γεύση που συνοψίζει το ελληνικό καλοκαίρι, αυτή είναι η ντομάτα. Ζουμερή, γλυκιά, γεμάτη άρωμα, γίνεται η βάση για τις πιο απλές και συνάμα απολαυστικές σαλάτες. Από την κλασική χωριάτικη, μέχρι πιο δημιουργικούς συνδυασμούς με φρούτα, όσπρια, ψάρι ή ζυμαρικά, η ντοματοσαλάτα έχει πάντα μια θέση στο τραπέζι μας αυτή την εποχή - όχι απλώς σαν συνοδευτικό, αλλά ως πρωταγωνίστρια.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ντομάτες ώριμες και στα καλύτερά τους -ή και ντοματίνια που αυτή την εποχή βρίσκονται σε αφθονία-, λίγο ελαιόλαδο και φαντασία στους συνδυασμούς των υλικών. Κι επειδή δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος να τη φτιάξεις, συγκεντρώσαμε εδώ τις πιο ωραίες εκδοχές της, ιδανικές για κάθε διάθεση, περίσταση ή υλικό που σου περίσσεψε στο ψυγείο. Γιατί τελικά, μια καλή ντοματοσαλάτα μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε ένα ψητό ψάρι ή κρέας, να γεμίσει ένα πιάτο μόνη της ή να συνοδεύσει ιδανικά ένα ποτήρι κρασί.