Ο συνδυασμός καρπούζι με φέτα είναι από τα πιο απολαυστικά «δίδυμα» του καλοκαιριού και γι’ αυτό αποφασίσαμε να τον εξελίξουμε και να ετοιμάσουμε με αυτή τη βάση ξεχωριστές σαλάτες για τα τραπέζια της εποχής. Είναι δροσερές, με πολύ ωραία γεύση και αρκετά ξεχωριστές, ώστε να προσφέρεις κάτι πέρα από τα συνηθισμένα στους καλεσμένους σου.
Ας δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σαλάτα με καρπούζι και φέτα - το κλασικό καλοκαιρινό «δίδυμο» που λέγαμε -, σαλάτα με ντοματίνια και καρπούζι που θυμίζει αρκετά τη χωριάτικη και ταιριάζει στα κυριακάτικα τραπέζια, καθώς και σαλάτα με καρπούζι, φράουλες και μοτσαρέλα, μία κατακόκκινη φρουτοσαλάτα, στην αλμυρή εκδοχή της που μπορούμε να την πούμε και caprese με καρπούζι.
Για τη σαλάτα με καρπούζι και φέτα
- 500 γρ. καρπούζι
- 200 γρ. φέτα, σε κύβους
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
- φύλλα δυόσμου
- αλάτι
Για τη σαλάτα με ντοματίνια και καρπούζι
- 200 γρ. ντοματίνια ανάμεικτα
- 250 γρ. καρπούζι
- 200 γρ. φέτα
- ελιές μαύρες σε ροδέλες
- φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
- 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τη σαλάτα με καρπούζι, φράουλες και mozzarella
- 500 γρ. καρπούζι
- 1½ φλυτζάνι φράουλες
- 1 μπάλα mozzarella di bufalla, γύρω στα 200-250 γρ.
- φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Για οποιαδήποτε σαλάτα με καρπούζι ξεκινάμε καθαρίζοντας το καρπούζι. Το κόβουμε σε κύβους, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το βάζουμε σε μπολ.
Για τη σαλάτα καρπούζι με φέτα
- Προσθέτουμε τους κύβους φέτας στο καρπούζι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, κρέμα βαλσαμικού, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.
Για τη σαλάτα με ντοματίνια και καρπούζι
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τη φέτα σε κύβους και τα ρίχνουμε στο μπολ με το καρπούζι.
- Προσθέτουμε τις ελιές, τα φύλλα βασιλικού, ρίχνουμε το λάδι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια και σερβίρουμε.
Για τη σαλάτα με φράουλες και μοτσαρέλα
- Κόβουμε τις φράουλες στη μέση ή σε τέταρτα, ανάλογα με το μέγεθός τους και τις ρίχνουμε στο μπολ με το καρπούζι.
- Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κομμάτια και την προσθέτουμε στη σαλάτα. Ρίχνουμε το λάδι, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού.