Υλικά

για ένα μεγάλο μπολ

  • 150γρ. ταραμά, λευκό κατά προτίμηση
  • 250-300γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου (κατά προτίμηση χωριάτικο), χωρίς κόρα
  • 1 κρεμμύδι μικρό (περίπου 2 κ.σ. ψιλοκομμένο)
  • ½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο απαλό ή μείγμα από αραβοσιτέλαιο και ελαιόλαδο
  • λίγο νερό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και το μουλιάζουμε σε κρύο νερό για 20 λεπτά. Το στύβουμε με τα χέρια, χωρίς να επιμείνουμε και πολύ γιατί λίγο νερό το χρειαζόμαστε.
  2. Βάζουμε τον ταραμά σε μακρόστενο σκεύος (μια κανάτα είναι ό,τι πρέπει) προσθέτουμε λίγο κρύο νερό και το χτυπάμε με ραβδομπλέντερ να σπάσει.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού και το λιωμένο σκόρδο και χτυπάμε λίγο ακόμη.
  4. Ξεκινάμε να προσθέτουμε στο μείγμα τμηματικά και εναλλάξ ψωμί, λάδι και χυμό από λεμόνι, μέχρι να αποκτήσει η ταραμοσαλάτα μας ισορροπία όσον αφορά στην αλμυρότητα, την οξύτητα αλλά και την υφή.
  5. Σερβίρουμε σε μπολ, διακοσμώντας αν θέλουμε με ελιές και γαρνίροντας με λίγο ελαιόλαδο.

Στην περίπτωση που δεν έχουμε ψωμί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παξιμάδι, που θα μουλιάσουμε σε νερό και θα στύψουμε με το χέρι.