Το νησί με τις πιο πολλές γιγάντιες και τροφαντές πικροδάφνες στην Ελλάδα, εδώ όπου κάποτε οι Τρίτωνες μάγευαν με το τραγούδι τους τους ναυτικούς, εδώ που έδωσε ραντεβού ο Οδυσσέας με τη Ναυσικά, είναι ένα νησί διαφορετικό από τα υπόλοιπα του Ιονίου. Τα 1600 μέτρα υψόμετρο του μαγικού Αίνου του χαρίζουν ένα διαφορετικό, ορεινό προφίλ, μια καταπράσινη βλάστηση και ένα μοναδικό τοπίο, που καταλήγει στα εξωτικά τιρκουάζ των παραλιών του νησιού.

Η Κεφαλονιά έχει πολλά να σου δείξει, μοναδικά τοπία και μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στα κτίρια που γλύτωσαν από τον καταστροφικό σεισμό που την ισοπέδωσε το 1953, καθώς και μια δική της γεύση, αρκεί να της δώσεις το χρόνο που δικαιούται. 

Το Kefalonian Tratarisma, που συνδιοργανώνει η Άνθεια Κώτση και ο Δήμος Αργοστολίου, μας έφεραν και φέτος στο νησί, σε μια συγκινητική συνάντηση με τις γεύσεις και τους παραγωγούς, σε μια συνάντηση ανάμεσα στον νέο και τον παλιό χρόνο, που αναδεικνύει το μόχθο των ανθρώπων του και τα εξαιρετικά προϊόντα τους. Πάνω από τις φυσικές καλλονές, η Κεφαλονιά, είναι οι άνθρωποί της. Το χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζουν την αιώνια διαμάχη ανάμεσα στο Ληξούρι και το Αργοστόλι, η φιλόξενη διάθεσή τους, αυτό το «έξω καρδιά» που τους έχει κολλήσει την ετικέτα του «κουρλού» ή αλλιώς, παλαβού.

Εμπειρίες που αξίζουν

Ο Άσσος στην Κεφαλονιά

Η Άσσος της Κεφαλονιάς.
  • Το ηλιοβασίλεμα στον Μύρτο, τότε που τα χρώματα αντανακλούν στην κρυστάλλινη επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργώντας ένα απόκοσμο, μοναδικό οπτικό εφέ.
  • Το ίδιο μαγικό είναι και το ηλιοβασίλεμα από ψηλά, στο Ενετικό κάστρο της Άσσου, με θέα στον πολύχρωμο, μοναδικό οικισμό με τα σμαραγδένια νερά.
  • Η πιο ξεχωριστή εμπειρία που μπορεί να σου χαρίσει η Κεφαλονιά είναι ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου. Με τα πόδια, με ποδήλατο ή με αυτοκίνητο, μια περιήγηση σε καταπράσινα, σηματοδοτημένα μονοπάτια, απόκοσμα βράχια και θέα στο Ιόνιο. Και πού ξέρεις, κάπου μπορεί να συναντήσεις και τα άγρια άλογά του.
  • Το φως και το χρώμα του νερού στη σπηλιά της Μελισσάνης είναι μια εξωτική εικόνα που θα σε στοιχειώνει για πάντα. Η μικρή βαρκάδα στα κρυστάλλινα νερά αξίζει την αναμονή της, αφού όποιος έρθει στο νησί αποκλείεται να μην κατέβει στα τιρκουάζ έγκατα της μοναδικής αυτής σπηλιάς.
  • Το Φισκάρδο, μονίμως μποτιλιαρισμένο από κότερα και τουρίστες, μπορεί να σε απογοητεύσει.

Η τοπική νοστιμιά

Η γεύση της Κεφαλονιάς χρωστά πολλά στην Ενετοκρατία και στην επιρροή της βόρειας ιταλικής γαστρονομικής κουλτούρας. Οι Ενετοί, εξάλλου, έφεραν εδώ πρώτοι τη ντομάτα και γέμισαν το νησί ελαιόδενδρα, αφού πολύ αγαπούσαν το ελαιόλαδο στην κουζίνα τους. Νησί μοιρασμένο ανάμεσα στον Αίνο και τη θάλασσα, η Κεφαλονιά παράγει εξαιρετικά τυριά, φέτα, βουτυράτο, σκληρό και αλμυρό κεφαλοτύρι, μυζήθρα, μανούρι, γραβιέρα και πρέντζα, ένα αλοιφώδες, πικάντικο τυρί που ενίοτε αρωματίζεται με βότανα και ελαιόλαδο.

Αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα ντόπια εξαιρετικά γιαούρτια και το παγωτό από πρόβειο γάλα, αναζητώντας τα προϊόντα των τυροκομείων Γαλιατσάτος, Παρίσης και Ρατσάτος.

Ο Κεφαλονίτης λατρεύει το σκόρδο και το αιγοπρόβειο κρέας, τις ντοματένιες σάλτσες, τον μπακαλιάρο και παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο, μέλι και βότανα.

Αξίζει να δοκιμάσεις

  • Τη ριγανάδα ή αλλιώς το τοπικό σνακ για κάθε στιγμή. Προζυμένιο ψωμί με τριμμένη ντομάτα, λίγο ξύδι, ελαιόλαδο και σάψιχο, ένα αρωματικό, τοπικό βότανο, κάτι ανάμεσα στο θρούμπι και τη ματζουράνα.
  • Όλες τις τοπικές πίτες.
  • Το προκάδο, που είναι κρέας μαγειρεμένο με ντομάτα, στο οποίο μπήγουν γαρύφαλα και σκόρδο.
  • Τον μπακαλιάρο με ντομάτα και σκόρδο στο φούρνο.
  • Το λαγωτό κουνέλι με σκόρδο και ντομάτα.
  • Τον λαγωτό κόκορα με χοντρό μακαρόνι.
  • Την αλιάδα ή αλλιώς τούρμπο σκορδαλιά με πατάτα, εξαιρετική με τηγανητά ή βραστά κολοκυθάκια, που εδώ τα λένε μωρόπουλα ή με μπακαλιάρο.
  • Τα τσιγαρίδια, που είναι άγρια χόρτα με μυρωδικά, λίγη ντομάτα και ρύζι.
  • Το αρνί ή χοιρινό μαγειρεμένο με πατάτες και κυδώνια.
  • Το κοτόπουλο με ρίγανη, σκόρδο, πατάτες και ντομάτες στην τσερέπα, την κεραμική γάστρα που παλιά έψηνε στα κάρβουνα.
  • Τα μπουρμπουρέλια, που είναι σούπα από δημητριακά και φασόλια.
  • Τις μάντολες (από το ιταλικό mandorla που σημαίνει αμύγδαλο) - το τοπικό γλυκό με τα καραμελλωμένα αμύγδαλα, που πλέον κυκλοφορούν σε πολλές γεύσεις και αρώματα. Γλυκό παλιό, του 17ου αιώνα, γίνεται με αμύγδαλα που καβουρδίζονται στο παραδοσιακό, μπακιρένιο καζάνι και παλιά, έπαιρναν το κόκκινο χρώμα τους από φύκια της θάλασσας.
  • Τη μυστόπιτα, που γίνεται με μούστο, σιμιγδάλι και αμύγδαλα.
  • Το παστοκύδωνο ή κονφέτο που ταιριάζει πολύ με τον ελληνικό καφέ.

Το νησί της ρομπόλας

Αργοστόλι Κεφαλονιάς

Ενετική κληρονομιά η ΠΟΠ κεφαλονίτικη ρομπόλα, βασίλισσα των ιόνιων κρασιών, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το νησί. Τα 1500 στρέματα, πολλά από τα οποία καλλιεργούνται βιολογικά, βρίσκονται στα 500 με 800 μέτρα υψόμετρο, στις δυτικές πλαγιές του Αίνου. Κρασιά θαλασσινά, χρυσαφένια, με αρώματα από άγουρα και ξινά φρούτα, ανανά, ανθούς λεμονιάς, ροδάκινο και πράσινο μήλο, γεμάτο «στόμα» και χαρακτηριστική οξύτητα, που οινοποιούνται πλέον σε πάνω από 15 οινοποιεία, ονομαστά ανάμεσά τους, αυτά του Σκλάβου, του Χαριτάτου και το Gentilini.

Στο νησί καλλιεργείται ακόμη το τσαούσι, το βοστιλίδι, το ΠΟΠ Μοσχάτο, η επίσης ΠΟΠ Μαυροδάφνη και το ζακυνθινό, που στις νέες οινοποιήσεις δίνουν κρασιά εξαιρετικά. Μοναδική εμπειρία, η επίσκεψη στο οινοποιείο του Συνεταιρισμού Ρομπόλας, την Ωρεάλιο Γη. Για τα εξαιρετικά κρασιά και τους μοναδικούς ανθρώπους που θα καθοδηγήσουν τη γευσιγνωσία σου, στην μαγική αυλή, με την αιωνόβια ελιά και τη θέα στον πολιούχο, γειτονικό Άγιο Γεράσιμο, τους αμπελώνες και τις επιβλητικές πλαγιές του Αίνου αλλά και το μαγικό αρχιτεκτονικά κτίριο, με τις απέραντες τζαμαρίες που αφήνουν τη φύση του νησιού να περάσει στο μπαρ και το πωλητήριο των κρασιών.

Το κεφαλονίτικο ελαιόλαδο και όχι μόνο

Η επίσκεψη στην Liocharis  Ελαιουργική αξίζει και μόνο για να γνωρίσεις τη Μαρίνα Γαλιατσάτου (697-41.25.530), μια γυναίκα του τοπικού ελαιόλαδου, που θα σε ξεναγήσει σε όλα τα ελαιόλαδα του νησιού και όχι μόνο σε όσα η ίδια παράγει. Γύρω από τα εδέσματα του μεγάλου τραπεζιού, θα γνωρίσεις την πορεία, την ιστορία, τις άπειρες ποικιλίες της κεφαλονίτικης ελιάς αλλά και κάποια από τα πιο εξαίρετα προϊόντα του νησιού, όπως τα μέλια και το τοπικό, μικρόσπερμο ρεβίθι. 

Η κεφαλονίτικη πίτα

Κρεατόπιτα

Κρεατόπιτα Κεφαλονιάς από την Παλιά Πλάκα.

Πίτες κάνει όλη η Ελλάδα, κανείς όμως, σαν της Κεφαλονιάς. Η ιδιαιτερότητα αυτής της πίτας, που από μόνη της είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα, κρύβεται στο σαν ζύμη κουρού, χοντρό φύλλο αλλά και στην πλούσια γέμιση, η οποία περιλαμβάνει πάντα ρύζι. Αναζητώντας τη συνταγή… μην το ψάχνεις. Όσες ερωτήσεις κάνεις, τόσες απαντήσεις θα λάβεις, αφού κάθε νοικοκυρά βάζει τα δικά της υλικά.

Ψηλή και χορταστική, η κεφαλονίτικη εκδοχή της πίτας, περιλαμβάνει τη βακαλαόπιτα με παστό μπακαλιάρο, τη χταποδόπιτα, την κρεατόπιτα και την αγκιναρόπιτα στις πιο διάσημες συνταγές της. Κάνει και τυρόπιτες με τα δικά της τυριά και χορτόπιτες.

Η κρεατόπιτα στην παραδοσιακή της μορφή γίνεται με τριών ειδών κρέας (χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο), ενώ κάθε πίτα έχει γέμιση που πρώτα μαγειρεύεται σαν κανονικό φαγητό, με πολύ σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα, μπαχαρικά, φρέσκα μυρωδικά, ενίοτε σταφίδες και κουκουνάρια.

Τα καλύτερα τραπέζια

Το καλό φαγητό στην Κεφαλονιά, είναι δυσανάλογο με το μέγεθος του νησιού. Οι τουριστικές παγίδες καραδοκούν παντού και για να ανακαλύψεις την αλησμόνητη ταβέρνα χρειάζεσαι έγκυρες συστάσεις και… μπόλικη βενζίνη για να καλύψεις τα χιλιόμετρα.

Πάλια Πλάκα

Στην Παλιά Πλάκα απολαμβάνεις καλομαγειρεμένο όλο το πάνθεον της τοπικής κουζίνας.
  • Η Παλιά Πλάκα (Αγνής Μεταξά 2, Αργοστόλι, 267-10.24.849) είναι η καθημερινή καντίνα του Αργοστολίου αλλά και το «καλό» του εστιατόριο, είναι η αγάπη του κάθε επισκέπτη, είναι ένα μοναδικό στο είδος του μαγειρείο με αισθητική νεοταβέρνας και ένα μαγικό ντεκ με απέραντη θαλασσινή θέα στον κόλπο, που όλοι αγαπούν στο νησί. Με την Άννα Παπαδάτου αρχιμαγείρισσα και ένα επιτελείο από μαγικά κορίτσια στην κουζίνα, η προθήκη, γύρω από την οποία γίνεται ο τρελός χαμός, ανανεώνει σε ρυθμούς ντε-τε τα ταψιά της, που αδειάζουν πριν ακόμη βγουν από την κουζίνα. Εσύ αράζεις στη δροσερή αυλή και απολαμβάνεις καλομαγειρεμένο όλο το πάνθεον της τοπικής κουζίνας, ανακαλύπτοντας συνταγές που δεν ήξερες πως υπάρχουν, όπως τον κόκκινο πατσά με κοιλίτσες, τα τσιγαρίδια ή αλλιώς το κεφαλονίτικο σπανακόρυζο με άγρια χόρτα ή το λουκούμι προκάδο, ένα διαφορετικό κοκκινιστό μοσχαράκι στο φούρνο, με άρωμα από γαρύφαλο. Πλάι τους, ονειρεμένη κρεατόπιτα και βακαλαόπιτα με σπιτικό, τραγανό φύλλο, τράγος με πατάτες, κουνέλι λαγωτό με σκορδάτη σάλτσα και στο τέλος φρυγανιά, το γλυκό της μαμάς που μοιάζει με εκμέκ και ζεστό γαλακτομπούρεκο.
  • Μόνο ως το σούρουπο και μετά το μπάνιο στη γραφική παραλία της Αγίας Ιερουσαλήμ, η οικογένεια Χαλικιά κρατά αυθεντική την παλιά γεύση της Κεφαλονιάς σε πιάτα που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, όπως η φρέσκια γεμιστή αγκινάρα με μυρωδικά που μαγειρεύεται με κουκιά, το ζυμωτό σουσαμάτο φρατζολάκι που γεμίζει με φέτα, ντομάτα και ελιές, τα άπαιχτα ντολμαδάκια, το κοκκινιστό κοτόπουλο στο φούρνο με μελωμένες πατατούλες και τον ντοματένιο-λουκούμι βακαλάο στο φούρνο. Στο ανακαινισμένο οικογενειακό ταβερνάκι με τη δροσερή καλαμωτή, ο γιος Οδυσσέας στεγάζει με 140 ετικέτες από όλο τον κόσμο την αγάπη του για το τζιν - εδώ θα βρεις το ιδανικό τζιν-τόνικ του ηλιοβασιλέματος -, το δικό του εμφιαλωμένο κρασί και μια καλή κάβα με τοπικά κρασιά, η γλυκύτατη μαμά Διονυσία, η κόρη Μέμα και ο γιός της στα μετόπισθεν της κουζίνας. Odysseas (267-40.41.133).

Στάθης, Κεφαλονιά

Ο Στάθης στα Κηπούρια με θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Στάθης, Κεφαλονιά

Τα πιάτα στον Στάθη.
  • Με θέα θαλασσινή και από ψηλά στο ηλιοβασίλεμα, ο Στάθης στα Κηπούρια (697-42.93.353) είναι άλλη μια οικογενειακή ταβέρνα που εδώ και 25 χρόνια τιμά την παράδοση αλλά φτιάχνει και υπέροχα, ζουμερά κρέατα στη σχάρα. Εδώ αξίζει να δοκιμάσεις τη ριγανάδα, τα διαφορετικά μαγειρευτά που ψήνει κάθε μέρα ο ξυλόφουρνος, τη σπιτική βακαλαόπιτα και την κρεατόπιτα με το χειροποίητο, τραγανό φύλλο.
  • Η Γέφυρα (Σ. Τυπάλδου 1, 267-10.93.810) στο Ληξούρι είναι το ιδανικό στέκι για τσιπουράκια με ψαρομεζέ. Μικρό ψαράκι, ό,τι βγάλει κάθε μέρα το καϊκι και σπεσιαλιτέ η γαυρόπιτα στο τηγάνι, με φιλεταρισμένο, τραγανοτηγανισμένο γαύρο. Ντοματοσαλάτα με ντόπιο κεφαλοτύρι, σκορδάτα παντζάρια, γαλέος σκορδαλιά, γαρίδες με ντομάτα ή λεμονάτη σάλτσα, σοταρισμένα μιξ θαλασσινά με σκόρδο και μερικά κρεατικά, στο πιο πολύχρωμο μεζεδοπωλείο της πόλης.
  • To oλόλευκο, πεντάμορφο Avithos Preview (267-10.42.135), με άπλετη θαλασσινή, αφ’ υψηλού θέα στην παραλία της Αβύθου, ανήκει στον οινοποιό Πάνο Σαρρή. Η μαμά Αγγελική, τιμόνι της κουζίνας, φτιάχνει ονειρεμένη κρεατόπιτα με τρία διαφορετικά κρέατα, κεφτεδάκια κοκκινιστά με πουρέ, αρνί στο φούρνο με λευκό κρασί, μπακαλιάρο με αλιάδα και μιντζιβιά, τα χειροποίητα τοπικά μακαρόνια με ντοματένια σάλτσα. Στο μενού και κρεατικά στη σχάρα και ολόφρεσκο ψαράκι.
  • Με τα πόδια κυριολεκτικά στο νερό, η γαλανόλευκη Καλύβα του Ψαρά (267-10.85.105) στο γραφικό λιμανάκι του Ζόλα, στην Αγία Κυριακή, σε επιστρέφει κατευθείαν στην παλιά Ελλάδα. Μια ταπεινή «καλύβα» που εδώ και μισό αιώνα σερβίρει σταθερά το ίδιο: πρωινό ψάρι, σαλάτες και αληθινή, τηγανητή πατάτα. Από μαρίδα και σαργό, μέχρι αστακό και κωλοχτύπα.
  • Δεν είναι εστιατόριο, είναι όμως ο παλιός, ονομαστός τοπικός φούρνος του Γαρμπή στα Ομαλά, που αξίζει να επισκεφτείς για το μαγικό προζυμένιο ψωμί του και τις φρυγανιές που φτιάχνουν με γλυκάνισο και ζάχαρη.

H Κεφαλονιά αγαπάει το παγωτό

  • Το Premier στην κεντρική πλατεία Βαλλιανού, στο Αργοστόλι, είναι ένα από τα παλιά, ιστορικά ζαχαροπλαστεία του νησιού. Εδώ θα δοκιμάσεις άπαιχτα σιροπιαστά, σάντουιτς μπακλαβά γεμιστό με παγωτό καϊμάκι, ζεστό σουφλέ σοκολάτα με παγωτό, αμυγδαλόπιτα και αλμυρά πιάτα. Το παγωτό του είναι διάσημο και αξίζει να δοκιμάσεις το εντυπωσιακό πεπόνι, ένα ολόκληρο πεπόνι γεμάτο με τις γεύσεις που προτιμάς και σαντιγί στην κορυφή.
  • Στο Gelato Γαλιατσάτος, που φτιάχνει τα δικά του γαλακτοκομικά και το εξαίρετο γιαούρτι, θα δοκιμάσεις μαγικό παγωτό φτιαγμένο με ντόπιο γάλα και σορμπέ από φρέσκα φρούτα. Ξεχωρίσαμε τη μάντολα, το τριαντάφυλλο, τη σοκολάτα-μπανάνα, το σορμπέ καρπούζι, το μέλι με καρύδι και το κεφίρ-βερύκοκο. (Κοσμά Αιτωλού 1, Αργοστόλι).
  • Το iscream είναι παγωτό σε… οικογενειακή συσκευασία, αφού μια ολόκληρη οικογένεια σκύβει πάνω του με πάθος. Ποιοτικά υλικά και εξαιρετικές γεύσεις όπως το 100% φιστίκι Αιγίνης, το σορμπέ μαύρης σοκολάτας, το παγωτό μάντολες, η καραμέλα με μπισκότο βουτηγμένο σε ουίσκυ και η κρέμα λεμονιού με μύρτιλα και τεκίλα. Να τα συνοδεύσεις με τα σπιτικά γλυκά, όπως η λέμον πάι. Πολλές vegan και sugar free  επιλογές και καταπληκτικός εσπρέσο. (Πλατεία Καμπάνας).