
Το αγαπημένο χρώμα κρασιού για τους Έλληνες είναι το λευκό, πράγμα που μαρτυρούν οι πολλαπλάσιες καταναλώσεις λευκού κρασιού έναντι των ερυθρών. Πιθανότητα, σε αυτό συμβάλλει το κλίμα της χώρας μας αλλά και η κουζίνα της που βασίζεται αρκετά στα λαχανικά, στα όσπρια, τα ψάρια και τα πουλερικά. Ευτυχώς, η Ελλάδα έχει μια πλούσια γκάμα γηγενών λευκών ποικιλιών που μπορούν να δώσουν κρασιά για όλα τα γούστα, από αρωματικά και φρουτώδη έως κρασιά με ορυκτότητα και αλμύρα, από πληθωρικά υψηλού αλκοόλ έως ντελικάτα με ελαφρύ αλκοόλ και από ξηρά έως σούπερ γλυκά.
Ασύρτικο
Το Ασύρτικο έχει την καταγωγή του στο νησί της Σαντορίνης, εκεί φανερώνει τις κορυφαίες του εκφράσεις, σφιχτή δομή με όγκο και βάθος, πλούσιο αλκοόλ και ορυκτά αρώματα που θυμίζουν τα ηφαιστειογενή πετρώματα του νησιού. Η υψηλή του οξύτητα τού χαρίζει ισορροπία και δυνατότητα εξέλιξης στο χρόνο για να αποκτήσει αρώματα φρυγανισμένου ψωμιού και κερήθρας.
Συνδυάζεται υπέροχα με λιπαρά ψάρια του βυθού όπως συναγρίδα και ροφό.
Βιδιανό
Το Βιδιανό αποτελεί μια από τις πιο υποσχόμενες ποικιλίες της Κρήτης και κερδίζει διαρκώς έδαφος στον κόσμο του ελληνικού κρασιού. Χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως το βερίκοκο, αλλά και λουλουδιών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις νότες της δρυός, του καπνού και των μπαχαρικών. Στο στόμα, το κρασί αποκαλύπτει μια κρεμώδη υφή και πλούσιο σώμα, προσφέροντας μια πλήρη γευστική εμπειρία.
Η ποικιλία ταιριάζει εξαιρετικά με πιάτα πουλερικών και λευκές σάλτσες, κάνοντάς την ιδανική επιλογή για εκλεκτούς συνδυασμούς στη γαστρονομία.
Μαλαγουζιά
Η Μαλαγουζιά είναι μια από τις πιο αρωματικές ελληνικές ποικιλίες. Στα πιο κρύα αμπελοτόπια του Μακεδονικού βορρά δίνει κρασιά με περισσότερο φυτικά αρώματα. Στα πιο ζεστά αμπελοτόπια, αρώματα από γιασεμί, ροδάκινα και τροπικά φρούτα κλέβουν την παράσταση.
Είναι ιδανικό κρασί για να καταναλωθεί συντροφιά με λαδερά φαγητά της ελληνικής κουζίνας και σαλάτες που περιέχουν όσπρια και λαχανικά.
Μοσχάτο
Το Μοσχάτο δίνει εξαιρετικά γλυκά κρασιά που έχουν κάνει διάσημη τη χώρα μας στο εξωτερικό. Η Σάμος είναι συνώνυμο των γλυκών κρασιών από το λευκό Μοσχάτο, ενώ η Λήμνος έχει ταυτιστεί με το Μοσχάτο της Αλεξάνδρειας. Εξαιρετικά γλυκά κρασιά από λευκό Μοσχάτο βρίσκουμε στην Πάτρα, στο Ρίο και στην Κεφαλονιά.
Τα κρασιά αυτά συνδυάζονται υπέροχα με παραδοσιακά ελληνικά γλυκά όπως είναι το γαλακτομπούρεκο, η πορτοκαλόπιτα και ο μπακλαβάς.
Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει και αρκετά ποιοτικά ξηρά κρασιά από Μοσχάτο. Άλλοι τύποι Μοσχάτου που συναντάμε στη χώρα μας είναι το Μοσχάτο Σπίνας στην Κρήτη και το Μοσχάτο Αμβούργου στον Τύρναβο.
Μοσχοφίλερο
Το Μοσχοφίλερο το βρίσκουμε στο οροπέδιο της Μαντινείας στην Αρκαδία. Δίνει κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα ροδοπέταλων που θυμίζουν το γλυκό λουκουμάκι. Στο στόμα εντυπωσιάζει με την υψηλή του οξύτητα και το μέτριο αλκοόλ. Εκτός από εξαιρετικά ήσυχα λευκά κρασιά δίνει και δροσερά αφρώδη.
Μπορεί να συνδυαστεί όμορφα με δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες φρούτων, ζυμαρικά και θαλασσινά.
Ντεμπίνα
Η Ντεμπίνα, η οποία θεωρείται το «οινικό μυστικό» της Ηπείρου, παράγει κρασιά που διακρίνονται για την έντονη τραγανή λεμονάτη οξύτητα τους, το μέτριο αλκοόλ και την πολυδιάστατη αρωματική παλέτα. Στα αρώματά τους κυριαρχούν τα πράσινα φρούτα, τα εσπεριδοειδή, η κιμωλία, ενώ προστίθενται και νότες ζύμης, μπριός και μπισκότου, εκφράζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τον αυτολυτικό χαρακτήρα της ποικιλίας. Εκτός από τα ήσυχα, φρέσκα κρασιά, η Ντεμπίνα αποδεικνύεται εξαιρετική και στην παραγωγή αφρωδών, προσφέροντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Το κρασί ταιριάζει άψογα με θαλασσινά, τηγανητά ψάρια, λευκές σάλτσες και παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες, κάνοντάς το ιδανική επιλογή για ποικίλες γαστρονομικές απολαύσεις.
Σαββατιανό
Το Σαββατιανό, η κυρίαρχη ποικιλία του Αττικού αμπελώνα, αποτελεί έναν διαχρονικό πυλώνα της ελληνικής οινοπαραγωγής. Αν και στα νεανικά του κρασιά αποπνέει απλότητα, με αρώματα πράσινων και πυρηνόκαρπων φρούτων, με την παλαίωση αναδεικνύει τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα του. Τα πιο προσεγμένα παραδείγματα αποκαλύπτουν αρωματική πολυπλοκότητα με νότες κερήθρας, ξηρών καρπών και ώριμου φρούτου.
Παράλληλα, το Σαββατιανό έχει αναδειχθεί ως εξαιρετική βάση για ποιοτικές Ρετσίνες, οι οποίες συνδυάζονται ιδανικά με παστά ψάρια, μαριναρισμένο γαύρο και πληθώρα ελληνικών μεζέδων, αποδεικνύοντας την ευελιξία και τη δυναμική της ποικιλίας.