
Στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί για τον εαυτό του ότι αποτελεί το τέλειο πρότυπο για μια υγιεινή ή βιώσιμη διατροφή. Όλοι κάνουμε παρασπονδίες και ξεφεύγουμε και σίγουρα γνωρίζουμε καλά ότι πρέπει να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κόκκινο κρέας, ασχέτως με τι επιλέγει να τηρεί ο καθένας.
Είναι όμως δύσκολο με την έντονη καθημερινότητα και το άγχος που υπάρχει τόσο πολύ στη ζωή μας να εφαρμόζουμε όλα όσα θεωρητικά ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να γίνονται σε μια σωστή διατροφή. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό και με την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, όλα όσα τρώμε ή θα θέλαμε να τρώμε, αλλά δεν είναι ηθικό πολλές φορές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές μας συνήθειες. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το βοδινό κρέας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ο λιγνίτης της διατροφής», με το κακό που προκαλεί η εκτροφή αγελάδων στον πλανήτη.
Για αυτό είναι κάπως ανακουφιστικό το πόρισμα της νέας έρευνας που προκύπτει από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων σχετικά με τη σωτηρία του πλανήτη, τη διατροφή μας, τη βελτίωση της υγείας μας και τη στέρηση, που τελικά δεν χρειάζεται υποστούμε.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς η μεγαλύτερη αλλαγή που θα πρέπει να κάνει κάποιος είναι να καταναλώνει περισσότερα όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.
Τι είναι όμως η «διατροφή για την υγεία του πλανήτη»;
Αρχικά, αυτή δεν είναι άλλη μια δίαιτα, που γίνεται μόδα και έχει στόχο να χάσουμε βάρος ή να αποκτήσουμε γράμμωση. Η ομάδα επιστημόνων, που συγκεντρώθηκε από το Lancet –ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως– και τον νορβηγικό επιστημονικό οργανισμό EAT, ανέλυσε τεράστιο όγκο ιατρικών και περιβαλλοντικών ερευνών για να διαμορφώσει αυτές τις διατροφικές κατευθύνσεις, έχοντας τρεις στόχους:
- Να βρουν έναν τρόπο να τραφεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός της Γης.
- Να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διατροφής μας.
- Να περιορίσουν τους θανάτους από παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Βρήκαν ότι οι άνθρωποι – ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική – καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα κόκκινου κρέατος και δεν λαμβάνουν αρκετές πρωτεΐνες από όσπρια και ξηρούς καρπούς, όπως φακές, φασόλια και αρακά. Διαπίστωσαν επίσης ότι τρώνε πάρα πολλά αμυλούχα λαχανικά, όπως πατάτες, αλλά όχι αρκετά δημητριακά ολικής άλεσης.
Για αυτό το λόγο οι επιστήμονες όρισαν πόσες θερμίδες πρέπει να προέρχονται από κάθε διατροφική ομάδα μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, τονίζουν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές αυτές είναι ευέλικτες, ώστε να προσαρμόζονται στις πολιτισμικές και ατομικές ανάγκες κάθε ανθρώπου. Οι ερευνητές δεν προσπαθούν να σταματήσουν κανέναν από το να τρώει ένα μπέργκερ. Αλλά υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο για την υγεία μας – και για τον πλανήτη – αν περιορίζαμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε περίπου ένα μπέργκερ την εβδομάδα. Για το υπόλοιπο της εβδομάδας, μπορούμε να τρώμε πουλερικά 2 φορές και ψάρι άλλες 2-3 φορές. Αυτό καλύπτει περίπου τις μισές ημέρες των γευμάτων μας. Για τις υπόλοιπες, θα ήταν καλό να λαμβάνουμε τις πρωτεΐνες από όσπρια και ξηρούς καρπούς.
Οι βασικές ομάδες τροφίμων
Όσπρια
Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια και η σόγια, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Η κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας. Επιπλέον, είναι πεντανόστιμα σε συνταγές όπως σούπες, σαλάτες και ζυμαρικά.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί –όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κάσιους– είναι γεμάτοι πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Παρόλο που περιέχουν αρκετά λιπαρά, προσφέρουν αίσθημα κορεσμού, οπότε δεν συνδέονται με αύξηση βάρους, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιπλέον, ταιριάζουν τέλεια σε κάρυ, τάκος, stir-fry πιάτα και ως γαρνιτούρα σε ψάρια.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, η κινόα, το καστανό ρύζι και το κριθάρι, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, την πέψη και την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι ιδανικά για ένα πλήρες γεύμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, σούπες ή συνοδευτικά πιάτα.
Με αυτές τις μικρές αλλαγές, μπορούμε να τρώμε πιο υγιεινά, να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και να συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη, χωρίς να θυσιάσουμε την νοστιμιά στα πιάτα μας.
Πηγή: The Washington Post