Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Gastroenterology τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι ή τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον τρίτο συχνότερο καρκίνο παγκοσμίως και τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τη νόσο, με περίπου 1,9 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο. Ανάμεσα στους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή του, η διατροφή είναι από τους ισχυρότερους. Ταυτόχρονα βέβαια, είναι και εκείνο που μπορούμε όντως να ελέγξουμε και να αλλάξουμε.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, λοιπόν, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα σταυρανθή λαχανικά είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερα.
Πώς ακριβώς βοηθούν τον οργανισμό μας τα σταυρανθή λαχανικά
Πέρα από το ότι αποτελούν πλούσια πηγή ωφέλιμων φυτοχημικών, όπως φλαβονοειδή, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και καροτενοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά είναι επίσης γεμάτα γλυκοσινολάτες. Όταν μασιούνται, αυτές οι ενώσεις διασπώνται σε βιοδραστικές ισοθειοκυανάτες, με πιο χαρακτηριστική τη σουλφοραφάνη (SFN) - ένα μόριο που ευθύνεται όχι μόνο για την έντονη και ξεχωριστή οσμή των λαχανικών, αλλά και για τις προστατευτικές, χημειοπροληπτικές τους ιδιότητες.
Οι ισοθειοκυανάτες ασκούν τον αντικαρκινικό τους ρόλο μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Μπορούν να μπλοκάρουν ένζυμα που ενεργοποιούν καρκινογόνες ουσίες, να προκαλέσουν προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο σε κακοήθη κύτταρα, να αναστέλλουν τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στις εστίες όγκων και να σταματούν τον κυτταρικό κύκλο, εμποδίζοντας έτσι την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Πότε αρχίζει η κατανάλωσή τους να δρα προστατευτικά
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 17 μελέτες, με συνολικό δείγμα 639.539 συμμετεχόντων, εκ των οποίων 97.595 ήταν περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, προκειμένου να καθορίσουν αν η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών συνδεόταν με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου, και, εφόσον ναι, σε ποιες συγκεκριμένες ποσότητες το αποτέλεσμα γινόταν σημαντικό.
Διαπίστωσαν ότι το σημείο όπου άρχισε να εμφανίζεται η προστατευτική δράση της κατανάλωσης των λαχανικών, βρισκόταν περίπου στα 20 γραμμάρια την ημέρα. Η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου ανά γραμμάριο παρατηρήθηκε μεταξύ 20 και 40 γραμμαρίων, αλλά δεν καταγράφηκε ουσιαστική βελτίωση πέρα από τα 40 γραμμάρια ημερησίως.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η γεωγραφία μπορεί να παίζει ρόλο στον καθορισμό της έντασης του προστατευτικού αποτελέσματος. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το προστατευτικό όφελος ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε μελέτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, αλλά λιγότερο ξεκάθαρο στην Ευρώπη ή την Αυστραλία.
Αποτελέσματα με επιφυλάξεις
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ενώ η μελέτη αυτή υποδηλώνει τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης του μπρόκολου και των άλλων σταυρανθών λαχανικών, έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Μεθοδολογικοί περιορισμοί, όπως οι διαφορές στον σχεδιασμό των μελετών και οι διαφοροποιήσεις στην αξιολόγηση της διατροφής, καθιστούν απαραίτητη την αναγνώριση των επιφυλάξεων που συνοδεύουν τα αποτελέσματα.