
Βρισκόμαστε καταμεσής του φθινοπώρου. Κολοκύθες, λάχανα, γλυκοπατάτες, μήλα, αχλάδια και ρόδια κατακλύζουν τους πάγκους στις λαϊκές αγορές. Αργότερα, θα μας έρθουν ακόμη περισσότερα πορτοκάλια, μπρόκολα, κουνουπίδια και ούτω καθεξής.
Κάθε εποχή μας δίνει απλόχερα τα φρούτα και τα λαχανικά της και αυτά με τη σειρά τους τη φρεσκάδα, αλλά και τα ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό μας.
Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου αποτελούν μεγάλους μας συμμάχους για την καλύτερη διαχείριση της χοληστερίνης, αλλά και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι:
Κολοκύθα
Όπως συμβαίνει και στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, η κολοκύθα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης, καθώς δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο έντερο και εμποδίζουν την απορρόφησή της. Επίσης, το β-καροτένιο που περιέχει η κολοκύθα, χαρίζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Μήλα
Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, έλεγαν οι παλιοί και μπορεί όντως να έχουν δίκιο. Το μήλο περιέχει πολυφαινόλες, κυρίως στη φλούδα, με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Οι πολυφαινόλες επίσης προστατεύουν τα αγγεία από φθορές, μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή δημιουργίας πλάκας στις αρτηρίες και βελτιώνουν το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων.
Επίσης, τα φλαβονοειδή των μήλων βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την πίεση, ενώ λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τους, αλλά και της πηκτίνης, μίας ουσίας που δεσμεύει τη χοληστερόλη στο έντερο και την αποβάλλει. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 1-2 μήλων μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερίνη έως και 10%.
Ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία, αφού μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Το ρόδι έχει επίσης μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, γεγονός που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή και προστατεύει τα αγγεία.
Παντζάρι
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα που στο σώμα μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, που με τη σειρά του βοηθά στη χαλάρωση και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Μειώνει τη συστολική και διαστολική πίεση. Επίσης, είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες που μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης, όπως και τα αντιοξειδωτικά.
Γλυκοπατάτα
Είναι χαμηλή σε λιπαρά και περιέχει κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης, αποτελεί πηγή Β-καροτενίου, που βοηθά στην αρτηριακή πίεση και συνεπώς στον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.
Kale (λαχανίδα)
Η λαχανίδα, γνωστή ως kale, θεωρείται superfood και καθόλου άδικα, αφού μέσα σε όλα περιέχει φυτικές ίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά και νιτρικά, που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και, συνεπώς, προστατεύουν την καρδιά.


Σούπα κολοκύθας με λουκάνικο και παρμεζάνα

Σούπα με κολοκύθα, γλυκοπατάτα και μηλίτη

Vegan burger από γλυκοπατάτα με γουακαμόλε

Σούπα με γλυκοπατάτα

Ψητές γλυκοπατάτες γεμιστές με κοτόπουλο

Εντυπωσιακό κόκκινο χούμους με παντζάρι

Vegan ριζότο με παντζάρι και καραμελωμένα φύλλα παντζαριού

Βελουτέ σούπα από παντζάρια με κρουτόν

Σαλάτα με εσπεριδοειδή, δυόσμο και ρόδι

Φρουτοσαλάτα με πορτοκάλι, ανανά και ρόδι

Γλυκά dumplings με κολοκύθα, μήλα και μπαχαρικά

Γκαλέτ με μήλα και φυστικοβούτυρο
Μήλα ψητά γεμιστά με ξηρούς καρπούς και μπισκότα
