«Μέτρον άριστον» συνηθίζουμε να λέμε σχεδόν για κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Σε αυτή τη φιλοσοφία κινούνται και τα ευρήματα νέας έρευνας του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, με τίτλο «Neurology» σχετικά με την κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σε μεγάλες ποσότητες, η οποία, με βάση πάντα την έρευνα, επηρεάζει τον εγκέφαλο και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης. Σαφώς δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε για αρνητικές επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στον οργανισμό, όμως ίσως να μην είχε εμφανιστεί μέχρι τώρα η σύνδεσή του με τη λειτουργία του εγκεφάλου. 

Για τις ανάγκες της έρευνας, μελετήθηκαν δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή 133.771 ατόμων με μέση ηλικία τα 49 έτη κατά την έναρξη της μελέτης. Από αυτά, 11.173 διαγνώστηκαν με άνοια έως και 43 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν το ¼ της μερίδας ή και περισσότερο επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα - όπως μπέικον και χοτ ντογκ - είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερο από 1/10 της μερίδας την ημέρα. 
Μια μερίδα κόκκινου κρέατος είναι συνήθως περίπου 85 γραμμάρια, που αντιστοιχεί είτε σε δύο φέτες μπέικον, είτε σε ένα χοτ ντογκ, σύμφωνα με δελτίο τύπου για τη μελέτη.

Τι ισχύει για το μη επεξεργασμένο, κόκκινο κρέας, σύμφωνα με την έρευνα 

Πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι όσον αφορά στο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, συνέκριναν τα άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα με τα άτομα που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα και δεν διαπίστωσαν διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.

Ο Daniel (Dong) Wang, MD, ScD, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ σημείωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων έχει ήδη τεκμηριωθεί σε πολλαπλές ερευνητικές μελέτες, αλλά η επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου είναι λιγότερο σαφής.

 

 

 

 

 

«Αρκετές μελέτες σχετικά με την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και τη γνωστική υγεία έχουν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα», σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Οι μελέτες αυτές είχαν ελλείψεις, όπως μικρό μέγεθος, περιορισμένη παρακολούθηση και έλλειψη επαναλαμβανόμενων διατροφικών μετρήσεων. Επιπλέον, δεν έκαναν πάντα διάκριση μεταξύ κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος», ανέφερε. 

Με τι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε 

Οι ερευνητές εξακολουθούν  να παρακολουθούν το θέμα σε βάθος, διερευνώντας τους παράγοντες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, ενώ τονίζουν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, συσχετίστηκε με 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και 1,37 λιγότερα χρόνια γνωστικής γήρανσης, σύμφωνα με τη μελέτη. 

Εμείς, με την ταπεινή μας άποψη θα πούμε ότι όλα είναι καλά, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο, ώστε να διατηρούμαστε υγιείς, χωρίς στερήσεις.