Μα ειλικρινά, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα νόστιμο, μερακλίδικο παϊδάκι που προσγειώνεται στο τραπέζι; Καλή και ενδιαφέρουσα η δημιουργική κουζίνα, όμως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, όπως το γεγονός ότι διαχρονικά θα περιμένεις πώς και πώς την έξοδο με φίλους στην ψησταριά και τη στιγμή που θα πιάσεις από την πιατέλα το πρώτο παϊδάκι. Για αυτές τις στιγμές, συγκεντρώσαμε σε αυτή τη λίστα τις ταβέρνες που φτιάχνουν παϊδάκια με μαεστρία.
Γράφουν οι: Καρολίνα Δωρίτη, Νάντια Λιαργκόβα, Νίκη Μηταρέα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Μάρω Σενετάκη, Ιωάννα Σταμούλου
Τσομπανάκος, Καισαριανή
Πάνω από ταβέρνα, ο Τσομπανάκος, είναι μουσείο. Κάθε χιλιοστό του χώρου του στεγάζει την Ελλάδα του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα, το κιτς, το νοσταλγικό, αντικείμενα που σου θυμίζουν την παιδική σου ηλικία αλλά και μια ζωή ξεχασμένη στη σκιά της τεχνολογίας. Όλα όσα μάζευε με πάθος ο μπαμπάς Κυριάκος. Ταβέρνα με ιστορία από τον παππού Θεόφιλο, που ήρθε από τη Σμύρνη. Από δω έχουν περάσει ο Τσιτσάνης, η Μπέλου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, αστέρια του ποδοσφαίρου και της πίστας. Σήμερα, στα χέρια του εγγονού Θεόφιλου Κανονιέρη με το πλατύ χαμόγελο, η ταβέρνα συνεχίζει και επιμένει, στο ίδιο καλό φαγητό, σε μια πολύχρωμη αυλή για τις ζεστές μέρες, εκεί όπου η Καισαριανή ακουμπά στο βουνό και θυμίζει ακόμη εξοχή. Το παϊδάκι που έκανε διάσημη την ταβέρνα, διαθέτει το δικό του δωμάτιο, το οποίο και θα συναντήσεις μπαίνοντας. Η μεγάλη ψησταριά με το κάρβουνο, πλάι το αρνάκι από τη Σπερχειάδα, κρεμασμένο και ολόφρεσκο. Εδώ το παϊδάκι κόβεται τη στιγμή της παραγγελίας. Αν είσαι τακτικός, θα ξέρεις πως εδώ το παραγγέλνεις σαν “φρούτο του δάσους”. Λεπτοκομμένο, με τραγανό λιπάκι, ζουμερό και ψημένο όσο ακριβώς πρέπει, θα το συνοδεύσεις με την άπαιχτη πατατούλα που κόβεται στο χέρι αλλά και με την πιο ζωντανή μαρουλοσαλάτα που έχεις ποτέ δοκιμάσει σε ταβέρνα. Ε.Π.
Τσομπανάκος. Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, 210-72.48.441
Τα Πλατάνια, Αγία Παρασκευή
Παλιά οικογενειακή ταβέρνα στην Αγία Παρασκευή με πολύ ωραία ψητά… φυσικά στα κάρβουνα. Έχει φανταστική σπαλομπριζόλα και τέλεια αρνίσια παϊδάκια σωστά κομμένα και ψημένα. Πολύ ωραίο κοκορέτσι και κοντοσούβλι κοτόπουλου, συκώτι μοσχαρίσιο και χωριάτικο λουκάνικο. Λαχταριστές οι τηγανητές πατάτες τους φρέσκιες, κομμένες στο χέρι λεπτές και ωραία τηγανισμένες. Κλασικές ελληνικές σαλάτες: χωριάτικη με πολύ ωραία φέτα, χόρτα εποχής, λάχανο καρότο ή μαρούλι όλες φτιαγμένες με μεράκι και φρεσκότατες. Χειροποίητο τζατζίκι και τυροκαφτερή, σαγανάκι και άλλα ωραία ορεκτικά θα συμπληρώσουν το τσιμπούσι. Στο τέλος προσφέρουν ωραίο κορμό σοκολάτας ή γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού και το πιο νόστιμο πεπόνι το καλοκαίρι! Κ.Δ.
Τα Πλατάνια. Μπουμπουλίνας 31, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210-65.10.156
Manari, Αθήνα
Το Μανάρι ήρθε πριν από έναν χρόνο περίπου στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων και της πρόσθεσε λίγη από τη θεσπέσια τσίκνα που της έλειπε. Με γνώση και άποψη όμως, πολύ στιλ και λίγη, τόση δα, δημιουργικότητα. Μεταξύ άλλων βάζει στα κάρβουνα και παϊδάκι από αρνάκι ή πρόβατο, Ελλήνων παραγωγών πάντα, κι επειδή ξέρει από καλό ψήσιμο, στο σερβίρει σκέτο λουκούμι. Ζουμερό και άκρως κρεατένιο με καψαλισμένες άκρες, έτσι ακριβώς όπως πρέπει. Να τα συνοδεύσεις με τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες αλλά και μια ντοματοσαλάτα. Ι.Σ.
Μanari. Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα. τηλ. 215-21.53.804
Χωριάτικη ταβέρνα Στέλιος, Άλιμος
Πόσο «χωριάτικη» μπορεί να είναι μια ταβέρνα στην καρδιά ενός νότιου προαστίου της Αθήνας; Ο Στέλιος στον Άλιμο έχει φροντίσει να διακοσμήσει τον χώρο του με τρόπο που μπορεί και να σε «ξεγελάσει» και να νιώσεις, έστω για τις λίγες ώρες που θα βρεθείς εκεί. Στον Στέλιο θα πας όταν έχεις όρεξη για κρέας και όταν λέμε κρέας εννοούμε ζουμερά παϊδάκια αλλά και αρνάκι ψητό που λιώνει στο στόμα και, φυσικά, μην παραλείψεις να τα συνοδεύσεις με τραγανές τηγανητές πατάτες. Σημείωσε ότι το κατάστημα λειτουργεί από Τετάρτη μέχρι Κυριακή και ενώ τις καθημερινές μπορεί να βρεις σχετικά εύκολα τραπέζι, τα Σαββατοκύριακα καλό είναι να μην ξεκινήσεις αν δεν έχεις κάνει κράτηση. Μ.Σ.
Στέλιος χωριάτικη ταβέρνα. Λεωφ. Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ. 210-98.88.324
Το Τζάκι, Πολυδένδρι
Παραδοσιακή ταβέρνα-ψησταριά στο Πολυδένδρι με πολύ καλό κρέας και εξειδίκευση στα παϊδάκια. Πέρα από αυτά βέβαια, έχει και πολύ ωραίες μπριζόλες, χοιρινές και μοσχαρίσιες. Η χωριάτικη σαλάτα τους είναι εξαιρετική με ζουμερές και αρωματικές ντομάτες και φανταστική φέτα, που προμηθεύονται από παραγωγούς της περιοχής. Πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι και ωραία τηγανισμένες, ωραίο τζατζίκι για να τις βουτάς και όλες οι μερίδες πλούσιες και φροντισμένες. Επίλεξε τα τραπεζάκια στην αυλή. Κ.Δ.
Λ. Ειρήνης 4, Πολυδένδρι Αττικής, τηλ. 22950-52.319
Κοροπούλης, Κερατέα
Αξίζει να διανύσεις μερικά χιλιόμετρα ώστε να φτάσεις μέχρι την περιοχή Πέττα της Κερατέας για να απολαύσεις το παιδάκι του Κοροπούλη. Ο ναός του καλοφαγά και λάτρη του κρέατος, αφού εκεί θα διαπιστώσεις ότι είναι πραγματικά μάστερ του είδους. Τα αρνίσια παιδάκια θα δεις ότι μπαίνουν στη μέση σχεδόν σε κάθε τραπέζι χειμώνα καλοκαίρι αφού είναι ζουμερά, νόστιμα, ωραία ψημένα. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς υπάρχουν και παϊδάκια προβατίνας που είναι επίσης εξαιρετικά, αλλά για εμένα μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις και το πραγματικά τεράστιο μπιφτέκι που φτιάχνουν από πρόβειο και μοσχαρίσιο κιμά. Όλα θα τα συνδυάσεις με ένα βουνό φρέσκιες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι και τέλεια τυροκαυτερή ή τζατζίκι για τις ανάλογες βουτιές. Γ.Π.
Κοροπούλης. Λ. Σουνίου 46, Πέττα Κερατέας, 22990-69.354
Το Ρεμούτσικο, Άγιος Δημήτριος
Δεν χρειαζόταν να μετακομίσω στον Άγιο Δημήτριο, για να μάθω το Ρεμούτσικο, το οποίο από το 1982 είναι ξακουστή ψησταριά σε όλους τους κατοίκους νοτίων προαστίων και όχι μόνο. Για πολλούς λόγους: για τα δύο του τζάκια τον χειμώνα, για την όμορφη αυλή του το καλοκαίρι, για το κοντοσούβλι που είναι ένα από τα πιο νόστιμα της Αθήνας και βέβαια για τα παϊδάκια του. Ζουμερά, καραμελωμένα απ’ έξω από τη σχάρα, με το απαραίτητο λιπάκι, θα τα βρεις σε εκδοχή αρνίσια και προβατίνας. Γ.Π.
Το Ρεμούτσικο. Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, 210-97.04.515
Γαβρίλης, Κουβαράς
Παραδοσιακή ταβέρνα-ψησταριά μέσα στο χωριό του Κουβαρά με φανταστικά παϊδάκια τα οποία κόβουν μπροστά σου (αν θες) στο μικρό ενσωματωμένο χασάπικο. Όλα τους τα κρέατα πολύ καλά και το λουκάνικο ή η αρνίσια συκωταριά για ορεκτικό. Ωραίες σαλάτες και χειροποίητες “αλοιφές” όπως τυροκαυτερή, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα. Πολύ δυνατή τοπική φέτα και ρετσίνα φυσικά! Κ.Δ.
Αγίου Δημητρίου 47, Κουβαράς Αττικής, τηλ. 22990-69.092
Μαύρος Γάτος, Παγκράτι
Στην ευρύτερη γειτονιά μου υπάρχει ένα μαγαζί που λειτουργεί από το 1963 και το επισκέπτομαι όταν θέλω να απολαύσω ποιοτικό κρέας και να νιώσω λες και επιστρέφω στο πατρικό με τη μαμά να έχει μαγειρέψει και να με περιμένει να πούμε τα νέα μας. Πραγματικά, ό,τι κι αν επιλέξεις να παραγγείλεις είναι απίστευτα νόστιμο, με πρωταγωνιστή τα παιδάκια, τα οποία θα βρεις λεπτοκομμένα και καλοψημένα. Αν είσαι λάτρης, σου προτείνω να δοκιμάσεις και το συκώτι, καθώς είναι πολύ ιδιαίτερο πιάτο και στο Μαύρο Γάτο το πετυχαίνουν. Στα θετικά του μαγαζιού μετράω και τις τιμές του, αφού είναι λογικές και προσιτές για τη συνολική ποιότητα και εμπειρία που προσφέρει. Β.Π.
Μαύρος Γάτος. Πολέμωνος 4, Παγκράτι, τηλ. 210-72.36.903
Κιτσαρώνας, Αχαρνές
Παϊδάκια γενικά δεν τρώω, όμως, στο κέντρο του Μενιδίου υπάρχει μια ταβέρνα που κάνει τα ωραιότερα παϊδάκια στην Αθήνα, και κάνει ακόμα και αυτούς που δεν τα τρώνε να τρελαίνονται γι' αυτά. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος μυστικός τρόπος στο ψήσιμο ή είναι το κρέας που παίζει ρόλο -ή ίσως κι η κοπή του, πάντως για να υπάρχει από το 1955 η ταβέρνα κάτι σημαίνει. Εδώ λοιπόν, φέρνω την παρέα μου, όταν ζητήσουν παϊδάκια, από ζυγούρι ή προβατίνα, και γλύφουν κυριολεκτικά τα δάχτυλά τους. Όλος ο καλλιτεχνικός, δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος έχει περάσει από τον Κιτσαρώνα. Βλέπεις έχει και τέλειες σπαλομπριζόλες, όπως και μπιφτέκι, για το οποίο τρελαίνονται τα παιδιά μου: είναι μισό μισό, από μοσχάρι και πρόβατο ή ζυγούρι, ίσως γι' αυτό βγαίνει τόσο μα τόσο νόστιμο. Τώρα μάλιστα το καλοκαίρι έχει τραπεζάκια πάνω στην πλατεία Αγ. Βλασίου για να απολαύσεις την έξοδό σου ακόμα περισσότερο. Αν πας μέσα, στον υπόγειο χώρο της χειμερινής ταβέρνας θα δεις μπροστά σου παλιές φωτογραφίες και εικόνες ενός αιώνα και βάλε. Όλη η ιστορία του μαγαζιού και η λαογραφία του τόπου μας σε πολύτιμα εκθεσιακά αντικείμενα! Ν.Λ.
Κιτσαρώνας. Π. Μελά 8, Αχαρνές, τηλ. 210-24.65.141
Το Κουτούκι του Γρίλλη, Ταύρος
Οι παλαιοί κάτοικοι των περιοχών του Ταύρου, της Καλλιθέας, του Μοσχάτου είναι βέβαιο ότι έχουν περάσει πολλές ωραίες στιγμές στο Κουτούκι του Γρίλλη που κάποτε το έβρισκες ανάμεσα σε χαμηλά σπιτάκια και χωράφια και τώρα είναι λίγο χαμένο ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες, δίπλα στον πολυσύχναστο σταθμό του ηλεκτρικού στον Ταύρο. Όμως παραμένει εκεί που το έφτιαξε ο παππούς Γρίλλης με καταγωγή από τη Νάξο και τη Μικρά Ασία. Σήμερα, το ιστορικό κουτούκι έχει κάπως εκσυγχρονιστεί αλλά όχι τόσο όσο να χάσει την αυθεντικότητα ή το χρώμα του, άλλωστε παραμένει στα χέρια της οικογένειας που το δημιούργησε τη δεκαετία του ’70. Φημιζόταν πάντοτε για το καλό βαρελίσιο κρασί, τα κεφτεδάκια και τα λιμπιστά παϊδάκια του, παράδοση που φαίνεται να κρατά έως σήμερα. Ν.Μ.
Το Κουτούκι του Γρίλλη. Αναξαγόρα 7, Ταύρος, τηλ. 210-34.68.017
Μυρτιά, Νέα Σμύρνη
Σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο του Πανιώνιου, η Μυρτιά αποτελεί κλασικό προορισμό για όσους αγαπούν το κρέας και τις πραγματικά μεγάλες μερίδες. Μια κλειστή, αλλά καταπράσινη αυλή μπροστά και ένας άνετος χώρος μέσα, που ειδικά τα Σαββατοκύριακα γεμίζουν ασφυκτικά από οικογένειες και παρέες (θα σου έλεγα να μην επιχειρήσεις να πας χωρίς κράτηση πριν) και ανάμεσα στα τραπέζια σβέλτοι σερβιτόροι με δίσκους φορτωμένους με ψητά κρέατα και τα γύρω-γύρω που τα συνοδεύουν. Εδώ αξίζει να δοκιμάσεις παϊδάκια, ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες, αλλά και μπιφτέκια, τα οποία θα συνοδεύσεις με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες και τζατζικάκι. Ο κατάλογος έχει και άλλα πολλά, αλλά θα σε αφήσω να τα ανακαλύψεις μόνος σου! Στο τέλος θα σε κεράσουν και αφράτους λουκουμάδες με μέλι και σοκολάτα, που είναι το ιδανικό φινάλε μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα. Μ.Σ.
Μυρτιά. Αϊδονίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.70.708
Basegrill, Γλυφάδα
Το Basegrill στη Γλυφάδα μπορεί να είναι αρκετά πιο νέο σε σχέση με το εμβληματικό «αδερφάκι» του στο Περιστέρι, ωστόσο ως κάτοικος της περιοχής αυτό είναι το πιο κοντινό μου και άρα η πρώτη μου επιλογή. Το καλό βέβαια με το εστιατόριο της Γλυφάδας είναι ότι αν και νεότερο είχε από την πρώτη στιγμή όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν το Basegrill να ξεχωρίζει: εξαιρετικές πρώτες ύλες, νόστιμα πιάτα που αν και μοιάζουν απλά στην εκτέλεσή τους έχουν γεύση που σου μένει και σέρβις πάντα ευγενικό και ταχύτατο παρά τα μονίμως γεμάτα τραπέζια. Εδώ οι περισσότεροι θα έρθουν για τις premium κοπές κρέατος - τις οποίες μπορείς και να δεις στο τεράστιο ψυγείο κοντά στην είσοδο του εστιατορίου - και δικαιολογημένα, αφού ό,τι δοκιμάσεις είναι ολόσωστα ψημένο και γευστικό. Στο μενού όμως θα βρεις και πιο «ταπεινές» επιλογές, που φυσικά δεν γίνεται να λείπουν από ένα εστιατόριο με κρέας, όπως είναι τα παϊδάκια. Λεπτοκομμένα, υπέροχα ψημένα, με τρυφερό και ζουμερό κρέας και χωρίς αυτή την έντονη μυρωδιά που μπορεί να ξενίζει κάποιους, τα παϊδάκια αυτά είναι must. Μ.Σ.
Basegrill. Ζησιμοπούλου 5, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.85.848
Πέππας, Σταμάτα
Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει λαϊκή υστερία αν δεν πάρει μια Κυριακή μεσημέρι τον δρόμο για την πλατεία της Σταμάτας. Μετά τη γαλήνη της εξοχής, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δράμα της ελληνικής οικογένειας σε κρίση πανικού, όταν μαζί με σύσσωμο το σόι ξεμπαρκάρει σαν τον πεινασμένο καρχαρία στις χασαποταβέρνες της πλατείας, αναζητώντας πάρκινγκ ει δυνατόν πλάι ακριβώς στο παϊδάκι. Η ανακαινισμένη αίθουσα του Πέππα, με την πέτρα, τον σωστό φωτισμό, το εντυπωσιακό τζάκι που ζεσταίνει με τον πιο ρουστίκ τρόπο τη διάθεση και τις ωραίες ξύλινες καρέκλες, δείχνει τον σεβασμό στον πελάτη που στήριξε την κουζίνα του από το 1977. Το καλοντυμένο χαμογελαστό προσωπικό θα σε καλωσορίσει με μανούρι που ψήνεται στα κάρβουνα και μια υπέροχη σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο, ψημένη στον ξυλόφουρνο. Ο κατάλογος προτείνει το μανούρι με μέλι, αλλά το γλυκό κυδώνι από τα χεράκια της μαμάς έχει άλλη χάρη. Το κοκορέτσι μπορεί να το βρεις κάπως "διαιτητικό" αλλά το κοντοσούβλι είναι από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει, ξεροψημμένο και τραγανό αλλά ζουμερό στην καρδιά του. Ωραιότατη και η σπαλομπριζόλα, ενώ το παϊδάκι ζουμερό και σωστά ψημμένο. Η μεγάλη έκπληξη στον Πέππα έρχεται στο τέλος με τους καταπληκτικούς λουκουμάδες και τη ζεστή τάρτα σοκολάτα, εκτός και αν είστε ακόμη πιο τυχεροί και η μαμά έχει φτιάξει γλυκιά τραχανόπιτα. Ε.Π.
Πέππας. Μακαρίου 5, Πλατεία Σταμάτας, τηλ. 210-62.18.104