
Μα ειλικρινά, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα νόστιμο, μερακλίδικο παϊδάκι που προσγειώνεται στο τραπέζι; Καλή και ενδιαφέρουσα η δημιουργική κουζίνα, όμως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, όπως το γεγονός ότι διαχρονικά θα περιμένεις πώς και πώς την έξοδο με φίλους στην ψησταριά και τη στιγμή που θα πιάσεις από την πιατέλα το πρώτο παϊδάκι. Για αυτές τις στιγμές, συγκεντρώσαμε σε αυτή τη λίστα τις ταβέρνες που φτιάχνουν παϊδάκια με μαεστρία.
Γράφουν οι: Νικόλας Δρόσος, Καρολίνα Δωρίτη, Νάντια Λιαργκόβα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Ιωάννα Σταμούλου
Τσομπανάκος, Καισαριανή
Πάνω από ταβέρνα, ο Τσομπανάκος, είναι μουσείο. Κάθε χιλιοστό του χώρου του στεγάζει την Ελλάδα του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα, το κιτς, το νοσταλγικό, αντικείμενα που σου θυμίζουν την παιδική σου ηλικία αλλά και μια ζωή ξεχασμένη στη σκιά της τεχνολογίας. Όλα όσα μάζευε με πάθος ο μπαμπάς Κυριάκος. Ταβέρνα με ιστορία από τον παππού Θεόφιλο, που ήρθε από τη Σμύρνη. Από δω έχουν περάσει ο Τσιτσάνης, η Μπέλου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, αστέρια του ποδοσφαίρου και της πίστας. Σήμερα, στα χέρια του εγγονού Θεόφιλου Κανονιέρη με το πλατύ χαμόγελο, η ταβέρνα συνεχίζει και επιμένει, στο ίδιο καλό φαγητό, σε μια πολύχρωμη αυλή για τις ζεστές μέρες, εκεί όπου η Καισαριανή ακουμπά στο βουνό και θυμίζει ακόμη εξοχή. Το παϊδάκι που έκανε διάσημη την ταβέρνα, διαθέτει το δικό του δωμάτιο, το οποίο και θα συναντήσεις μπαίνοντας. Η μεγάλη ψησταριά με το κάρβουνο, πλάι το αρνάκι από τη Σπερχειάδα, κρεμασμένο και ολόφρεσκο. Εδώ το παϊδάκι κόβεται τη στιγμή της παραγγελίας. Αν είσαι τακτικός, θα ξέρεις πως εδώ το παραγγέλνεις σαν “φρούτο του δάσους”. Λεπτοκομμένο, με τραγανό λιπάκι, ζουμερό και ψημένο όσο ακριβώς πρέπει, θα το συνοδεύσεις με την άπαιχτη πατατούλα που κόβεται στο χέρι αλλά και με την πιο ζωντανή μαρουλοσαλάτα που έχεις ποτέ δοκιμάσει σε ταβέρνα. Ε.Π.
Τσομπανάκος. Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, 210-72.48.441
Τα Πλατάνια, Αγία Παρασκευή
Παλιά οικογενειακή ταβέρνα στην Αγία Παρασκευή με πολύ ωραία ψητά… φυσικά στα κάρβουνα. Έχει φανταστική σπαλομπριζόλα και τέλεια αρνίσια παϊδάκια σωστά κομμένα και ψημένα. Πολύ ωραίο κοκορέτσι και κοντοσούβλι κοτόπουλου, συκώτι μοσχαρίσιο και χωριάτικο λουκάνικο. Λαχταριστές οι τηγανητές πατάτες τους φρέσκιες, κομμένες στο χέρι λεπτές και ωραία τηγανισμένες. Κλασικές ελληνικές σαλάτες: χωριάτικη με πολύ ωραία φέτα, χόρτα εποχής, λάχανο καρότο ή μαρούλι όλες φτιαγμένες με μεράκι και φρεσκότατες. Χειροποίητο τζατζίκι και τυροκαφτερή, σαγανάκι και άλλα ωραία ορεκτικά θα συμπληρώσουν το τσιμπούσι. Στο τέλος προσφέρουν ωραίο κορμό σοκολάτας ή γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού και το πιο νόστιμο πεπόνι το καλοκαίρι! Κ.Δ.
Τα Πλατάνια. Μπουμπουλίνας 31, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210-65.10.156
Manari, Αθήνα
Το Μανάρι ήρθε πριν από έναν χρόνο περίπου στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων και τής πρόσθεσε λίγη από τη θεσπέσια τσίκνα που της έλειπε. Με γνώση και άποψη όμως, πολύ στιλ και λίγη, τόση δα, δημιουργικότητα. Μεταξύ άλλων βάζει στα κάρβουνα και παϊδάκι από αρνάκι ή πρόβατο, Ελλήνων παραγωγών πάντα, κι επειδή ξέρει από καλό ψήσιμο, στο σερβίρει σκέτο λουκούμι. Ζουμερό και άκρως κρεατένιο με καψαλισμένες άκρες, έτσι ακριβώς όπως πρέπει. Να τα συνοδεύσεις με τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες αλλά και μια ντοματοσαλάτα. Ι.Σ.
Μanari. Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα. τηλ. 215-21.53.804
Το Τζάκι, Πολυδένδρι
Παραδοσιακή ταβέρνα-ψησταριά στο Πολυδένδρι με πολύ καλό κρέας και εξειδίκευση στα παϊδάκια. Πέρα από αυτά βέβαια, έχει και πολύ ωραίες μπριζόλες, χοιρινές και μοσχαρίσιες. Η χωριάτικη σαλάτα τους είναι εξαιρετική με ζουμερές και αρωματικές ντομάτες και φανταστική φέτα, που προμηθεύονται από παραγωγούς της περιοχής. Πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι και ωραία τηγανισμένες, ωραίο τζατζίκι για να τις βουτάς και όλες οι μερίδες πλούσιες και φροντισμένες. Επίλεξε τα τραπεζάκια στην αυλή. Κ.Δ.
Λ. Ειρήνης 4, Πολυδένδρι Αττικής, τηλ. 22950-52.319
Κοροπούλης, Κερατέα
Αξίζει να διανύσεις μερικά χιλιόμετρα ώστε να φτάσεις μέχρι την περιοχή Πέττα της Κερατέας για να απολαύσεις το παιδάκι του Κοροπούλη. Ο ναός του καλοφαγά και λάτρη του κρέατος, αφού εκεί θα διαπιστώσεις ότι είναι πραγματικά μάστερ του είδους. Τα αρνίσια παιδάκια θα δεις ότι μπαίνουν στη μέση σχεδόν σε κάθε τραπέζι χειμώνα καλοκαίρι αφού είναι ζουμερά, νόστιμα, ωραία ψημένα. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς υπάρχουν και παϊδάκια προβατίνας που είναι επίσης εξαιρετικά, αλλά για εμένα μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις και το πραγματικά τεράστιο μπιφτέκι που φτιάχνουν από πρόβειο και μοσχαρίσιο κιμά. Όλα θα τα συνδυάσεις με ένα βουνό φρέσκιες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι και τέλεια τυροκαυτερή ή τζατζίκι για τις ανάλογες βουτιές. Γ.Π.
Κοροπούλης. Λ. Σουνίου 46, Πέττα Κερατέας, 22990-69.354
Το Ρεμούτσικο, Άγιος Δημήτριος
Δεν χρειαζόταν να μετακομίσω στον Άγιο Δημήτριο, για να μάθω το Ρεμούτσικο, το οποίο από το 1982 είναι ξακουστή ψησταριά σε όλους τους κατοίκους νοτίων προαστίων και όχι μόνο. Για πολλούς λόγους: για τα δύο του τζάκια τον χειμώνα, για την όμορφη αυλή του το καλοκαίρι, για το κοντοσούβλι που είναι ένα από τα πιο νόστιμα της Αθήνας και βέβαια για τα παϊδάκια του. Ζουμερά, καραμελωμένα απ’ έξω από τη σχάρα, με το απαραίτητο λιπάκι, θα τα βρεις σε εκδοχή αρνίσια και προβατίνας. Γ.Π.
Το Ρεμούτσικο. Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, 210-97.04.515
Γαβρίλης, Κουβαράς
Παραδοσιακή ταβέρνα-ψησταριά μέσα στο χωριό του Κουβαρά με φανταστικά παϊδάκια τα οποία κόβουν μπροστά σου (αν θες) στο μικρό ενσωματωμένο χασάπικο. Όλα τους τα κρέατα πολύ καλά και το λουκάνικο ή η αρνίσια συκωταριά για ορεκτικό. Ωραίες σαλάτες και χειροποίητες “αλοιφές” όπως τυροκαυτερή, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα. Πολύ δυνατή τοπική φέτα και ρετσίνα φυσικά! Κ.Δ.
Αγίου Δημητρίου 47, Κουβαράς Αττικής, τηλ. 22990-69.092
Μαύρος Γάτος, Παγκράτι
Στην ευρύτερη γειτονιά μου υπάρχει ένα μαγαζί που λειτουργεί από το 1963 και το επισκέπτομαι όταν θέλω να απολαύσω ποιοτικό κρέας και να νιώσω λες και επιστρέφω στο πατρικό με τη μαμά να έχει μαγειρέψει και να με περιμένει να πούμε τα νέα μας. Πραγματικά, ό,τι κι αν επιλέξεις να παραγγείλεις είναι απίστευτα νόστιμο, με πρωταγωνιστή τα παιδάκια, τα οποία θα βρεις λεπτοκομμένα και καλοψημένα. Αν είσαι λάτρης, σου προτείνω να δοκιμάσεις και το συκώτι, καθώς είναι πολύ ιδιαίτερο πιάτο και στο Μαύρο Γάτο το πετυχαίνουν. Στα θετικά του μαγαζιού μετράω και τις τιμές του, αφού είναι λογικές και προσιτές για τη συνολική ποιότητα και εμπειρία που προσφέρει. Β.Π.
Μαύρος Γάτος. Πολέμωνος 4, Παγκράτι, τηλ. 210-72.36.903
Κιτσαρώνας, Αχαρνές
Παϊδάκια γενικά δεν τρώω, όμως, στο κέντρο του Μενιδίου υπάρχει μια ταβέρνα που κάνει τα ωραιότερα παϊδάκια στην Αθήνα, και κάνει ακόμα και αυτούς που δεν τα τρώνε να τρελαίνονται γι' αυτά. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος μυστικός τρόπος στο ψήσιμο ή είναι το κρέας που παίζει ρόλο -ή ίσως κι η κοπή του, πάντως για να υπάρχει από το 1955 η ταβέρνα κάτι σημαίνει. Εδώ λοιπόν, φέρνω την παρέα μου, όταν ζητήσουν παϊδάκια, από ζυγούρι ή προβατίνα, και γλύφουν κυριολεκτικά τα δάχτυλά τους. Όλος ο καλλιτεχνικός, δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος έχει περάσει από τον Κιτσαρώνα. Βλέπεις έχει και τέλειες σπαλομπριζόλες, όπως και μπιφτέκι, για το οποίο τρελαίνονται τα παιδιά μου: είναι μισό μισό, από μοσχάρι και πρόβατο ή ζυγούρι, ίσως γι' αυτό βγαίνει τόσο μα τόσο νόστιμο. Τώρα μάλιστα το καλοκαίρι έχει τραπεζάκια πάνω στην πλατεία Αγ. Βλασίου για να απολαύσεις την έξοδό σου ακόμα περισσότερο. Αν πας μέσα, στον υπόγειο χώρο της χειμερινής ταβέρνας θα δεις μπροστά σου παλιές φωτογραφίες και εικόνες ενός αιώνα και βάλε. Όλη η ιστορία του μαγαζιού και η λαογραφία του τόπου μας σε πολύτιμα εκθεσιακά αντικείμενα!
Κιτσαρώνας. Π. Μελά 8, Αχαρνές, τηλ. 210-24.65.141