
Ήρθε ο Μάης και μαζί του ξυπνά η ανάγκη να βρεθούμε ξανά κοντά στη φύση και να ξεφύγουμε από τη μονοτονία της πόλης τώρα που αρχίζει να μας πιάνει η άνοιξη για τα καλά. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε τις παρακάτω προτάσεις, που βρίσκονται σε απόσταση μόλις 1 ώρας από την Αθήνα και προσφέρουν διαφυγή, χαλάρωση, ενώ φυσικά συνδυάζονται και με καλό φαγητό. Γιατί όπου κι αν πας ένα είναι το σίγουρο. Θα πεινάσεις!
Είτε, λοιπόν, είσαι του βουνού, είτε της θάλασσας, είτε θέλεις να συνδυάσεις τη βόλτα σου με επίσκεψη σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο ή απλώς να ηρεμήσεις, στην παρακάτω λίστα υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα. Φυσικά, μπορείς να πας και απλώς για ένα πικνικ, που και για αυτό ήδη σου έχουμε τις απαραίτητες προτάσεις.
Γράφουν οι: Νικόλας Δρόσος, Νάντια Λιαργκόβα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Μάρω Σενετάκη
Στα Λεγρενά για φαγητό στο Θεόδωρος και Ελένη
Τι καλύτερο μία τέτοια μέρα από το να πιάσεις την παραλιακή, να οδηγήσεις κατά μήκος της χαζεύοντας τη θάλασσα και να φτάσεις μέχρι τα Λεγρενά. Πυκνή βλάστηση δεν θα βρεις εκεί, αφού η ανατολική Αττική είναι κυρίως γεμάτη φρύγανα και τα σχίνα, όμως σίγουρα, αυτή την εποχή θα βρεις τις κατακίτρινες άγριες μαργαρίτες και άλλα άνθη του αγρού. Σε κάθε περίπτωση, οι παραλίες της περιοχής, η αμμουδιά και η αύρα της θάλασσας είναι πάντα μία καλή αφορμή για βόλτα, που συνήθως συνδυάζεται με ωραίο φαγητό. Γι' αυτή την περίπτωση προτείνω την ταβέρνα Θεόδωρος και Ελένη. Παρόλο που δεν βρίσκεται πάνω στη θάλασσα αλλά πίσω από τη λεωφόρο, είναι φημισμένο σε όλη την Ανατολική Αττική αλλά και τα νότια προάστια, ακόμη και σε κάποιους που φτάνουν εκεί από διάφορες περιοχές της Αθήνας. Τα must πιάτα τους είναι τα μύδια αχνιστά και το ριζότο με γαρίδες, αλλά θα βρεις και μπόλικους ακόμη, θαλασσινούς κυρίως, μεζέδες, που παρέα με ουζάκι είναι μούρλια. Γ.Π.
Θεόδωρος και Ελένη. Λεωφόρος Λεγρενών, τηλ. 2292-05.19.36
Στο Λαγονήσι για φαγητό στην Κυρά Πόπη
Ένας καταπράσινος κήπος και η αύρα της θάλασσας (μαζί με καλό φαγητό πάντα), αρκούν και περισσεύουν για να περάσεις όμορφα και να χαλαρώσεις. Ας μην πιάσουμε όμως κατευθείαν τα του φαγητού. Το Λαγονήσι δεν είναι μόνο για βουτιές (αν και πολλοί θαρραλέοι το έχουν ήδη τολμήσει) αλλά και ένα μέρος για ανοιξιάτικη βόλτα με θέα θάλασσα. Από την παραλία Heaven, μέχρι την Αλθέα και τον Κολπίσκο του Λαγονησίου, μικρά διαμαντάκια προσφέρονται για βόλτα και χάζεμα να χορταίνει το μάτι του. Όταν ανοίξει η όρεξη, μπορείς να κατευθυνθείς προς την Κυρά Πόπη που λειτουργεί από το 1996 και ειδικεύεται στις θαλασσινές γεύσεις. Εκεί, όταν έχει καλό καιρό κάθεσαι στην περιποιημένη αυλή της, υπό τη σκιά που κάνουν οι μουριές. Μαριδάκι, γαύρος και αθερίνα και γαριδάκι έρχονται φρέσκα φρέσκα από τη θάλασσα στο τηγάνι και μετά στο πιάτο σου, ενώ νόστιμοι είναι και οι υπόλοιποι μεζέδες, όπως και τα φρέσκα ψάρια. Γ.Π.
Κυρά Πόπη. 40,5 χλμ. Λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου, Καλύβια Θορικού, τηλ. 2291-026388
Στα Ίσθμια για φαγητό στον Κάβο
Μια από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες στην Ελλάδα, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1964 και φημίζεται για το ψάρι της. Ο Κάβος έχει πελατεία μόνιμη όλους τους Έλληνες και ξένους πολιτικούς, ενώ εδώ και πέντε γενιές, παρακαλώ, δέχεται εκτός από βραβεία, ύμνους εγκωμιαστικών σχολίων για την μακαρονάδα με τα θαλασσινά που σερβίρει. Το μυστικό του καταρχάς είναι η πάστα που είναι ιταλική και έπειτα τα θαλασσινά που είναι ολόφρεσκα, αλλά και η σάλτσα που φτιάχνουν εδώ και χρόνια και παραμένει μυστική. Οι πελάτες, μόνιμοι πια, γνωρίζονται μεταξύ τους, και η οικογένεια Βλάσση, συνεχίζει την καλή δουλειά που κάνει εδώ και 60 χρόνια και βάλε. Εννοείται πως θέλει κράτηση αλλά αν είστε τυχεροί ακόμα και τελευταία στιγμή μπορείτε να το προσπαθήσετε. Η περιοχή εννοείται ότι προσφέρεται για βόλτα στην παραλία κυρίως ή στα γύρω χωριά, οπότε από φύση άλλο τίποτα. Ν.Λ.
Ο Κάβος. Ίσθμια, τηλ. 27410-37.906
Στην Ελευσίνα για φαγητό στην Ψαροταβέρνα του Παππού
Δυό βήματα από την Αττική Οδό, η Ελευσίνα αυτή την εποχή είναι μια μαγεία. Η εκδρομή επιβάλλει να επισκεφτείς τον πολύπλοκο αρχαιολογικό της χώρο, εκεί όπου γινόντουσαν τα Ελευσίνεια Μυστήρια και κατέληγε η Ιερά Οδός, το μνημείο της αρχαιότητας που μέσα από μια ιστορική συνέχεια τιμά την Άνοιξη, την επιστροφή αυτή την εποχή της Περσεφόνης από τον Άδη. Στο Καλλίχορον Φρέαρ, με θέα στη θάλασσα, ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσια, στο σημείο που η Δήμητρα περίμενε τη χαμένη της κόρη, θα νιώσεις βαθύτερα από οπουδήποτε αλλού την επιστροφή στις ηλιόλουστες ημέρες, τον οργασμό και την Αναγέννηση της φύσης. Με την ευκαιρία, θα περάσεις μια βόλτα και από το υπέροχο Παλαιό Ελαιουργείο, που ως το 1960 έφτιαχνε το διάσημο σαπούνι της Ελευσίνας και αξίζει να κάνεις μια βόλτα στην πόλη, να θαυμάσεις από κοντά τα αρχοντικά νεοκλασικά της. Και ύστερα, ο δρόμος θα σε βγάλει στο Νεράκι, την παραλία όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ’60 και την Αλίκη στο Ναυτικό. Οι υπαίθριοι πάγκοι πλάι στο νερό πουλάνε μύδια και όστρακα που θα ψωνίσεις φεύγοντας, αφού πρώτα περάσεις από την Ψαροταβέρνα του Παππού, με τα καρό γαλανόλευκα τραπεζάκια πάνω στο κύμα, κάτω από τα πεύκα και τα αρμυρίκια, με θέα τα παροπλισμένα πλοία στον κόλπο της Σαλαμίνας. Σπαρταριστό ψαράκι, σκορδαλιά, αληθινή τηγανητή πατάτα πασπαλισμένη με μπόλικο τυρί, λιαστό, μαστιχωτό χταποδάκι, καλαμαράκι και μύδια από την παραγωγή στην κατανάλωση. Οι γυναίκες στην κουζίνα, οι άντρες στο σερβίρισμα, σε μια οικογενειακή ταβέρνα-ταξίδι στην παλιά, νοσταλγική Ελλάδα. Ε.Π.
Ψαροταβέρνα του Παππού. 28ης Οκτωβρίου 75, Νέα Πέραμος, τηλ. 2296-30.10.69
Στους Αγίους Θεοδώρους για φαγητό στον Σούλη
Όταν με πρωτοπήγανε πριν από καμιά 15αριά χρόνια και έφαγα, δεν το πίστευα! Πιάτα τόσο απλά αλλά τόσο νόστιμα, με μια σπιτική φροντίδα, που ό,τι φας, θες να το ξαναπαραγγγείλεις για να το ξαναφάς! Αυτό το πράγμα μόνο εδώ συμβαίνει. Τρως μπριζόλα, θες άλλη μια ίδια. Τρως μπιφτέκι, θες στο καπάκι άλλη μια μερίδα. Τρως ψάρι, μια από τα ίδια. Εντάξει, μπορεί γιατί κι οι μερίδες είναι λίγο μικρές, αλλά όπως και να χει, είναι τόσο νόστιμα τα πιάτα που θες να τα επαναλάβεις. Τι να πω επίσης για τον ιδιοκτήτη-λάστιχο, ο οποίος σε υποδέχεται, μαγειρεύει, σερβίρει, είναι πάντα εκεί με επαγγελματισμό και ένα μειλίχιο χαμόγελο αλλά και μια αυτοπεποίθηση που δικαίως έχει. Ή για την καθαριότητα. Εδώ είναι λες και έχουν όλα βγει από διαφήμιση καθαριστικών προϊόντων. Από τα τζάμια μέχρι τις τουαλέτες, όλα αστράφτουν.
Αλλά για να επανέλθω στις γεύσεις, στον Σούλη τρως ντομάτα που μυρίζει ντομάτα (θα παραγγείλεις σίγουρα άλλη μια σαλάτα, οπότε κάντες δύο από την αρχή), τρως πατάτα και λες τι κάνει ο άνθρωπος και είναι τόσο νόστιμες, τρως ψάρι και είναι καλύτερο από της ψαροταβέρνας. Μόνο 40 λεπτά από την Αθήνα και είσαι στην ταβέρνα που θα θυμάσαι για πάντα, μπροστά ακριβώς από τη θάλασσα, σε μια υπέροχη αυλή με ένα μεγάλο πεύκο που δεσπόζει στη μέση και λίγα τραπέζια. Κι εδώ θα σταθώ, γιατί επειδή θέλει να είναι εντάξει στους χρόνους του, προφανώς ο ιδιοκτήτης έχει τόσα τραπέζια όσα μπορεί να εξυπηρετήσει -και μπράβο του- οπότε θέλει οπωσδήποτε κράτηση από πριν για να βρεις. Μια βόλτα πριν και μετά στην παραλία είναι ό,τι καλύτερο. Ν.Λ.
Ο Σούλης. Σαρωνικού 11, Παραλία Αγίων Θεοδώρων, τηλ. 27410-67.236
Στην Αγία Μαρίνα για φαγητό στον Κέκρωψ
Περνώντας τις «τρύπες του Καραμανλή», λίγο μετά τη στροφή στο 63ο χλμ.της Αθηνών-Σουνίου, στο δεξί σου χέρι, στο βάθος ενός μικρού χωματόδρομου, βρίσκεις το εστιατόριο «Κέκρωψ». Αρχικά δεν ξεκίνησε σαν ταβέρνα, αλλά σαν καντίνα του Ναυταθλητικού Ομίλου Κορωπίου. Το καταλαβαίνεις από το μικρό κτίριο που περιέχει τις εγκαταστάσεις του. Δίπλα υπάρχει ένας ενιαίος χώρος που έχει θέα στη θάλασσα και είναι ανοιχτός το καλοκαίρι, και κλειστός με πλαστική τέντα τον χειμώνα. Το καλύτερο όμως στοιχείο του είναι τα τραπέζια που είναι μπροστά από το κατάστημα, αφού διασχίσεις ένα μικρό δρομάκι και φτάνουν σχεδόν μέχρι τα κύματα. Οι κολυμβητές το τιμούν, χειμώνα καλοκαίρι. Σερβίρει τα κλασικά ψαροπιάτα, με πολύ δυνατό το τηγάνι του. Μαρίδα, πατάτα τηγανητή (κομμένη στο χέρι), κεφτεδάκια, γαρίδες τηγανητές, αλλά και ψητά θράψαλα, έχουν την τιμητική τους. Έχει και αστακομακαρονάδες αλλά και ψάρια ψητά, αλλά η αλήθεια είναι ότι εμάς όσες φορές έχουμε πάει μας κερδίζει το τηγάνι. Με μια ικανοποιητική ποικιλία σε ούζα και τις κλασικές μπίρες θα ικανοποιήσει όλους όσους θέλουν μια όμορφη, γευστική, όσο και οικονομική ψαροφαγική έξοδο, κοντά στην Αθήνα. Και για όσους είναι και χειμερινοί κολυμβητές, η θάλασσα είναι στα 5 μέτρα. Ν.Δ.
Ταβέρνα Κέκρωψ, 63ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, τηλ. 2291-30.22.67
Στον Μαραθώνα για φαγητό στο Ραμνούς
Μπορούμε να συνδυάσουμε μια εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα με εκπληκτικά κρεατικά φούρνου και σχάρας; Φυσικά και μπορούμε. Στην οικογενειακή ταβέρνα Ραμνούς, λίγα μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, τα κάρβουνα βγάζουν νοστιμότατες λιχουδιές, όπως παϊδάκια από αρνάκια γάλακτος και προβατίνα. Θα πρότεινα και τις πανσέτες από τα χοιρινά που εκτρέφει η οικογένεια Λέπουρα που είναι πεντανόστιμα. Όλα ψήνονται στα κάρβουνα. Μπορείς να τα συνδυάσεις με έξοχα χειροποίητα μεζεδάκια, όπως κολοκυθοκεφτέδες, τυροκροκέτες, τυροπιτάρια και παστουρμαδοπιτάρια, όλα με δικές τους πρώτες ύλες από το μποστάνι και με ντόπια άλευρα. Αυτό όμως που εμένα με είχε εντυπωσιάσει ήταν ο κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι.
Είναι ό,τι πρέπει για να βρεθείς μαζί με αγαπημένα σου πρόσωπα ανάμεσα στη φύση και το καθαρό οξυγόνο σε μόλις μια ώρα από την Αθήνα. Φρόντισε όμως να κάνεις κράτηση. Β.Π.
Ραμνούς. Τέρμα Λ. Ραμνούντος, Μαραθώνας, τηλ. 22940-63.670
Στο Λαύριο για φαγητό στο Άγκυρα
Το Λαύριο μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που φανταζόσουν για εκδρομή, όμως είναι πολύ κοντά σου, θα σου προσφέρει την αύρα της θάλασσας που αναζητάς αυτή τη μέρα, με την άνοιξη να μας δείχνει πια το χαμόγελό της. Και βέβαια, μερικά ωραία ταβερνάκια με θαλασσινά και όλα τα γύρω-γύρω των ημερών. Το περιβάλλον στην Άγκυρα σου θυμίζει πραγματικά νησί, ενώ εκεί τέτοια μέρα φτιάχνει βεβαίως τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά και καπνιστό μπακαλιάρο για τον οποίο μάλιστα φημίζεται. Επίσης, δώσε μία ευκαιρία στην ωραία χωριάτικη και στα τηγανητά τους ψάρια. Γ.Π.
Άγκυρα. Ανδρέα Αλεξάνδρου 3, Λαύριο, τηλ. 22920-22.835
Στο Θυμάρι για φαγητό στο Απόμερο
Μια μέρα με ήλιο και ηρεμία θα μπορούσες να κατευθυνθείς προς το Σούνιο, να δεις θάλασσα και να θαυμάσεις με ηρεμία τα όμορφα τοπία. Μπορεί ακόμα να θες να εξερευνήσεις τον Ναό του Ποσειδώνα και να δεις απο ψηλά πως απλώνεται το μπλε του Σαρωνικού μπροστά σου. Αυτός είναι σίγουρα ένας πολύ όμορφος τρόπος για να απολαύσεις την Πρωτομαγιά και αφού θα έχεις φτάσει μέχρι εκεί, σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς το Θυμάρι για νόστιμο φαγητό. Σ' ένα απόμερο σημείο μέσα στον οικισμό θα βρεις, όπως μαρτυρά και το όνομα του το Απόμερο, μια ταβέρνα που λειτουργεί από το 1993, τα τραπεζάκια της βρίσκονται κάτω από μουριές και στο βάθος έχει θέα θάλασσα. Πλέον έχει αναλάβει η τρίτη γενιά και αξίζει να απολαύσεις τόσο τα θαλασσινά όσο και τα κρεατικά. Θα σου πρότεινα σίγουρα τις γαρίδες και τα καλαμαράκια, ενώ αν είσαι φαν του κρέατος τα μπιφτέκια τους. Εκεί θα βρεις την ηρεμία, τη θέα και τη σύνδεση με τη φύση, στοιχεία που θες για να περάσεις καλά μια τέτοια μέρα. Β.Π.
Το απόμερο. Μακροδημητραίων 9, Θυμάρι 190 13, τηλ. 22910-38.855
Στα Βίλια για φαγητό στην ταβέρνα Λεστόρι
Mια εξαιρετική πρόταση για ανοιξιάτικη βόλτα κοντά στην Αθήνα είναι τα Βίλια. Όχι μόνο γιατί έχει μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στο πράσινο, αλλά και γιατί αν έχεις τη διάθεση να κάνεις παραπάνω χιλιόμετρα, το Πόρτο Γερμενό είναι δεκάξι χιλιόμετρα μακριά, με μια διαδρομή που θα σε ανταμείψει με τη ομορφιά της. Και βέβαια όσοι αγαπούν την πεζοπορία θα βρουν πολλά επίσημα μονοπάτια για να απολαύσουν το περπάτημα και τη φύση. Στα Βίλια έχει επίσης αρκετά αξιοθέατα, όπως την εκκλησία που είναι σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο Βιλίων Μελέτιος Παπακωνσταντίνου. Και όταν χορτάσεις από φύση και περπάτημα ή κολύμπι, τι μένει; Μια ταβέρνα με καλό φαγητό. Στο Λεστόρι, θα βρεΙς μια καθαρόαιμη ταβέρνα, με πολύ καλά ψητά, αλλά και παραδοσιακές γκόγκιες (αρβανίτικα ζυμαρικά), πίτα ημέρας, αλλά και καλοψημένα παϊδάκια της ώρας, η κοντοσούβλι, που θα αφήσουν και τους πιο απαιτητικούς ικανοποιημένους. Ο ψήστης είναι μέγας μάστορας. Και βέβαια λαχταριστές πατάτες «χερίσιες», όχι προκομμένες. Έχει ντόπιο τσίπουρο που εμείς προτιμάμε, αλλά και ασκό από τοπικό οινοποιείο ή παγωμένη μπύρα. Βέβαια όλα αυτά με μέτρο γιατί έχουμε κι επιστροφή… Ν.Δ.
Λεστόρι. Σακελλαρίου 59, Βίλια, τηλ. 22630-22940
Στo Τατόϊ για φαγητό στον Άγιο Μερκούριο
Για εσένα που θέλεις να περπατήσεις στη φύση χωρίς να απομακρυνθείς από την πόλη τα βασιλικά κτήματα Τατοΐου είναι ο κατάλληλος προορισμός. Μπορείς να περπατήσεις μέσα στο πράσινο και αν θέλεις να συμμετέχεις στις ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται από τους υπεύθυνους, ώστε να ενημερωθείς τόσο για την ιστορία του Κτήματος όσο και για την τεράστια περιβαλλοντολογική του σημασία. Αξίζει να ακολουθήσεις και να απολαύσεις την εξαιρετική διαδρομή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα η οποία έχει απίστευτη θέα στο Λεκανοπέδιο και είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Τώρα, εφόσον θα βρεθείς εκεί δεν πας και μέχρι την Βαρυμπόμπη και το εξοχικό κέντρο Άγιος Μερκούριος; Η αλήθεια είναι ότι πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 η περιοχή εκεί ήταν πραγματικά επίγειος παράδεισος, ωστόσο ακόμη και αν το αποτύπωμά τους είναι ακόμη έντονο, αυτό δεν σταματάει τους καλοφαγάδες από το να ανεβαίνουν μέχρι εκεί, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, όπως η Πρωτομαγιά, όπου για να βρεις τραπέζι είτε θα είσαι πολύ τυχερός, είτε πολύ υπομονετικός - το να βρεις μια ουρά σε όλο το μήκος της σκάλας που ανεβαίνει από το πάρκινγκ μέχρι το εστιατόριο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Πολλοί επιλέγουν να καθίσουν στη βεράντα του, με θέα την Αθήνα «πιάτο», που αυτή την εποχή είναι υπέροχη. Όσο για το τι θα φας εδώ, ξεκίνησε με τυροπιτάρι σερβιρισμένο με μέλι που είναι από τα πιο κλασικά ορεκτικά τους, χωριάτικη σαλάτα και ψητά μανιτάρια και για κυρίως επίλεξε ψητά κρεατικά. Στο μενού θα βρεις από παϊδάκια μέχρι tomahawk, αλλά εγώ θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις την αρνάδα ή αλλιώς φιλεταρισμένο αρνίσιο μπούτι, ψητό στα κάρβουνα, που είναι ζουμερό και πεντανόστιμο. Μ.Σ.
Άγιος Μερκούριος. Α' Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ. 210-81.69.617
Στην Κερατέα για φαγητό στον Κοροπούλη
Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα φάω προβατίνα - και ότι θα μου αρέσει - και αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο επιλέγω να γράψω για αυτή την ταβέρνα. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Οδηγώντας την Αθηνών - Σουνίου, λίγο πριν φτάσεις στην Κερατέα, στην περιοχή που είναι γνωστή ως Πέτα, μπορεί να μην το έχεις ακούσει ποτέ ή να είσαι από τους τυχερούς που σε έχει οδηγήσει εκεί κάποιος φίλος που ξέρει από την περιοχή, αλλά θα πετύχεις πάνω στον δρόμο την ταβέρνα του Κοροπούλη. Κλασική χασαποταβέρνα, από αυτές που μυρίζεις τσίκνα από την ψησταριά που ψήνει αδιάκοπα μπροστά σου, ακούς δυνατές ομιλίες, γέλια και τσουγκρίσματα ποτηριών γεμάτα κρασί. Φρόντισε να πας πεινασμένος γιατί οι μερίδες είναι τεράστιες, και παράγγειλε για τη μέση, για να δοκιμάσεις λίγο από τα καλύτερά του.
Στον Κοροπούλη φτιάχνουν το μπιφτέκι - σήμα κατατεθέν του μαγαζιού που πιάνει ένα πιάτο ολόκληρο και περιέχει κυρίως κιμά προβατίνας, σε συνδυασμό με μοσχαρίσιο, ζουμερό και ψημένο όπως πρέπει. Στα must είναι και το μοσχαρίσιο συκώτι, ειδικά αν σου αρέσουν αυτά και βέβαια τα αρνίσια παϊδάκια που τα ψιλοκόβουν με απίστευτη τέχνη. Όμως αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν όταν οι φίλοι μου - που ήξεραν βέβαια - επέμεναν να δοκιμάσω το φιλέτο προβατίνας. Πιστεύοντας ότι θα το παραμερίσω τρώγοντας από τα υπόλοιπα, αυτό το φιλέτο ήταν κομμένο σε λεπτές φλοίδες σχεδόν αριστοτεχνικά, ζουμερό, μαλακό και συγκλονιστικά νόστιμο που με έκανε τελικά να πέσω με τα μούτρα. Πασπαλίζεται απλώς με ρίγανη που του δίνει επίσης αυτό το κάτι, δεν νιώθεις καμία «προβατίλα» και απολαμβάνεις έναν απίστευτο μεζέ. Όλα ψήνονται στα κάρβουνα και οφείλω επίσης να σου πω ότι κάνουν φρέσκες πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι που σου φέρνουν σε μία μερίδα - βουνό και πολύ ωραία τυροκαυτερή για τις αντίστοιχες βουτιές. Γ.Π.
Κοροπούλης. Λεωφ. Αθηνών - Σουνίου 46, Νέος Κουβαράς ή Πέτα, τηλ. 2299-069354
Στην Αλμυρή Κορινθίας για φαγητο στο Αλμυρίκι
Για μένα η παραλία της Αλμυρής, στην ανατολική ακτή της Κορινθίας, είναι η ιδανική λύση για την καθιερωμένη εξόρμηση την άνοιξη. Πρόκεiται για έναν σχετικά κοντινό προορισμό που αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική πρόταση για βόλτα σε μια παραλία με πεντακάθαρα νερά, πεύκα και αλμυρίκια που φτάνουν σχεδόν μέχρι την ακτή, ενώ δεν μαζεύει τόσο κόσμο που να μην μπορείς να απολαύσεις τη βόλτα σου. Και επειδή σίγουρα το περπάτημα και ο καθαρός αέρας ανοίγουν την όρεξη δεν γίνεται να μην κατευθυνθείς προς το Αλμυρίκι του Κώστα Μπαμπαλίκη, εφόσον θα βρίσκεσαι εκεί. Το εξαιρετικό φαγητό που συνδυάζεται με την προνομιακή θέση του, κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα, δεν θα σε απογοητεύσει. Εδώ θα βρεις πιάτα με θαλασσινά που ο ίδιος ο Κώστας παίρνει κάθε μέρα από τα καΐκια δημιουργώντας μοναδικές νοστιμιές. Για μένα αξίζει να παραγγείλεις καρπάτσιο παντζαριού με φρέσκο πορτοκάλι και κατσικίσιο τυρί και φυσικά ριζότο με καραβίδες. Ν.Δ.
Εστιατόριο Αλμυρίκι. Επαρχιακή οδός Μονής Ταξιαρχών, Παραλία Αλμυρής- Κάτω Αλμυρή Κορινθίας, τηλ. 27410-34.230
Στην Πάρνηθα για φαγητό στο καταφύγιο Μπάφι
Σε απόσταση μιας μόλις ώρας από το κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται το βουνό της Πάρνηθας και το μοναδικό ελατόδασος της Αττικής, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, όπου μπορείς να περπατήσεις, να απολαύσεις τη φύση και να χαζέψεις τα ζώα που κατοικούν εκεί. Φυσικά δεν επιτρέπεται να τα ταΐσουμε, όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται. Για μένα η συγκεκριμένη απόδραση είναι μια από τις αγαπημένες μου, μπορείς να ξεχαστείς, νιώθεις ότι συνδέεσαι ξανά με τη φύση και τα προβλήματα ξαφνικά δεν φαντάζουν τόσο μεγάλα. Αν πας στην Πάρνηθα θα βρεις και δύο καταφύγια το Μπάφι και το Φλαμπούρι. Το καταφύγιο Μπάφι βρίσκεται στην καρδιά της Πάρνηθας και είναι έτσι οργανωμένο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σπιτική κουζίνα με χωριάτικες πίτες, άλλα και διάφορα νόστιμα εδέσματα αναλόγως τη μέρα. Παράλληλα, αξίζει να σταματήσεις ακόμα και για ένα ζεστό ρόφημα γιατί η θέα από εκείνο το σημείο είναι μαγευτική. Β.Π.
Μπάφι. Πάρνηθα, τηλ. 6983.88.84.07
Στους Θρακομακεδόνες για φαγητό στον Παππά
Την Ταβέρνα Παππά θα τη συνδυάσεις μετά τη βόλτα στην Πάρνηθα ή μετά την πλατεία των Θρακομακεδόνων με την πρόσφατα ανακαινισμένη παιδική χαρά. Εκεί τριγύρω έχει διάφορα μέρη για να πιάσεις τον Μάη και η ταβέρνα αυτή είναι μεγάλη, οπότε ενδείκνυται ακόμα και αν δεν έχεις κλείσει τραπέζι. Με μια τεράστια αυλή έξω και δύο εσωτερικούς χώρους, έναν ισόγειο και έναν σε όροφο, εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Τελευταία φορά που πήγα ήταν πάλι σε επίσημη αργία και ήμουν τυχερή που βρήκα τραπέζι τελευταία στιγμή. Πήρα το αγαπημένο μου πιάτο που είναι το συκώτι λαδορίγανη στη σχάρα. Η εξυπηρέτηση είναι πάντα γρήγορη και μάλιστα το σέρβις διαθέτει και γιατρό! Χωρίς υπερβολή, επειδή έτυχε να μας χρειαστεί, ένας ευγενέστατος σερβιτόρος σπουδάζει ιατρική και ήταν αμέσως πρόθυμος να παρέχει τις πρώτες βοήθειες στη μητέρα των φίλων μας. Τέλος καλό όλα καλά, αλλά ειλικρινά μου έκανε θετική εντύπωση και γι’ αυτό το αναφέρω. Η ταβέρνα Παππάς λειτουργεί στους πρόποδες της Πάρνηθας εδώ και 50 χρόνια και είναι γνωστή για το μπιφτέκι της, τα γευστικά παϊδάκια και φυσικά τις μπριζόλες της. Βαρελίσιο κρασί και μπίρα για συνοδεία και δεν θες τίποτε άλλο. Ή μάλλον θες. Και μια μερίδα, τουλάχιστον, κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι! Στο τέλος σε κερνάνε και γλυκό! Ν.Λ.
Θεσσαλονίκης 2, Αχαρνές, τηλ. 210-24.31.232