
Υλικά
- 1 κιλό σταμναγκάθι
- ½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το βραστό σταμναγκάθι, πρώτα καθαρίζουμε το σταμναγκάθι από τα κίτρινα φύλλα και αν χρειαστεί αφαιρούμε το μέρος από το κάθε κοτσανάκι αν έχει μαυρίσει.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε άφθονο νερό, όπως για τα μακαρόνια. Αλατίζουμε γενναιόδωρα χωρίς να τσιγκουνευτούμε το αλάτι. Αν δεν αλατίσουμε το νερό, το σταμναγκάθι μας δεν θα βγει ποτέ νόστιμο.
- Μόλις κοχλάσει το νερό, ρίχνουμε το σταμναγκάθι και το βράζουμε για 10 λεπτά. Εδώ θέλει προσοχή στον χρόνο γιατί αν παραβράσει το σταμναγκάθι, σκληραίνει, χάνει το χρώμα και τη γεύση του.
- Στραγγίζουμε καλά και μεταφέρουμε τα χόρτα σε μπολ.
- Τέλος, τους ρίχνουμε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, λίγο πιπεράκι, το ξύσμα (προαιρετικά), λίγο επιπλέον αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Αυτή η σαλάτα που μπορεί να λειτουργήσει και σαν συνοδευτικό σε κάθε κρέας, πουλερικό ή ψάρι.