
Υλικά
για ταψί ή ταρτιέρα διαμ. 24-26 εκ.
Για τη ζύμη
- 250 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- 125 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κυβάκια + επιπλέον για την ταρτιέρα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό
- 2–3 κ.σ. νερό παγωμένο, αν χρειαστεί
Για τη γέμιση
- 150 γρ. σολομό καπνιστό, σε κομμάτια
- 150 γρ. μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες
- 150 γρ. σπανάκι φρέσκο, χοντροκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 500 ml γάλα
- 2 αυγά
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή κεφαλογραβιέρα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την τάρτα με καπνιστό σολομό, μπρόκολο σπανάκι και μπεσαμέλ ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα ή στο μίξερ με το εξάρτημα του φτερού μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το αυγό και 1-2 κ.σ. παγωμένο νερό. Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης, χωρίς να παραζυμώσουμε. Η ζύμη μας θέλουμε να είναι λεία και μαλακή, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό ακόμη στο ζύμωμα.
- Πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε την ταρτιέρα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αλευρώνουμε μια επιφάνεια για να ανοίξουμε το φύλλο. Πιέζουμε την μπάλα της ζύμης πάνω στον πάγκο εργασίας ώστε να σχηματιστεί στρογγυλός δίσκος. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας και πάχος περίπου 3 χιλ. Στρώνουμε το φύλλο στη φόρμα τάρτας, και κόβουμε αν υπάρχουν περισσεύματα.
- Τρυπάμε τον πάτο με πιρούνι, στρώνουμε πάνω από την τάρτα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και κάποιο βάρος όπως ξερά φασόλια ή ωμό ρύζι, για να μη φουσκώσει και να κρατήσει ωραίο σχήμα. Προψήνουμε έτσι την τάρτα για περίπου 10 λεπτά.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση. Ζεματάμε το μπρόκολο στο βραστό νερό για 2 λεπτά και στραγγίζουμε. Για να διατηρήσει ζωντανό χρώμα μπορούμε να το βάλουμε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Σουρώνουμε και αφήνουμε να στεγνώσει.
- Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι, ίσα-ίσα να μαραθεί. Στραγγίζουμε καλά από υγρά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την Μπεσαμέλ, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε στον πάτο της τάρτας το σπανάκι και το μπρόκολο, μοιράζουμε από πάνω τον καπνιστό σολομό και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα της Μπεσαμέλ. Απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε την τάρτα στον φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να δέσει η γέμιση και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε τουλάχιστον 10 λεπτά να σταθεί πριν την κόψουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.