Υλικά

Για τα νιόκι

  • 400 γρ. κολοκύθα ψημένη και λιωμένη
  • 200-250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ανάλογα με την υγρασία της κολοκύθας)
  • 1 κρόκο αυγού
  • 50 γρ. τυρί τριμμένο (π.χ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. σπανάκι baby φρέσκο 
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Λευκό Κρασί! Συνδυασμός Ασύρτικου και Sauvignon Blanc με πολύπλοκα αρώματα περγαμόντου, γκρέιπφρουτ, αχλαδιού και λευκών λουλουδιών που συνδυάζονται με ορυκτές και φυτικές νότες. Η πρόταση του WSPC: Oros White Akrathos Newlands Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα σπιτικά νιόκι κολοκύθας με σπανάκι και φέτα, σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε την κολοκύθα, τον κρόκο αυγού, το τριμμένο τυρί, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό κορδόνι (περίπου 2 εκ. πάχος) που μετά κόβουμε με μαχαίρι σε μικρά κομμάτια των 2 εκ.
  3. Βράζουμε σε μεσαία κατσαρόλα νερό με μπόλικο αλάτι και ρίχνουμε μέσα τα νιόκι σε δόσεις. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια (σε 2-3 λεπτά), τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί.
  5. Ρίχνουμε τα νιόκι στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε απαλά με τη σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα. Σερβίρουμε αμέσως.

Επιλογές για το σχήμα

  1. Με gnocchi board ή πιρούνι: δίνουμε σχήμα στα νιόκι πιέζοντας το καθένα πάνω στο gnocchi board ή με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού για να δημιουργήσουμε ραβδώσεις που θα συγκρατήσουν καλύτερα τη σάλτσα.
  2. Χωρίς gnocchi board: Αφήνουμε τα νιόκι όπως είναι κυλινδρικά ή τα πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλο μας.
  • Αν η κολοκύθα είναι πολύ υγρή, την αφήνουμε να στραγγίξει σε πετσέτα ή την περνάμε για λίγα λεπτά από τηγάνι χωρίς λάδι για να απομακρυνθούν τα περιττά υγρά.
  • Αν δεν μαγειρέψουμε όλα τα νιόκι αμέσως, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη πάνω σε αλευρωμένο ταψί. Όταν παγώσουν, τα μεταφέρουμε σε σακούλα και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για έως και ένα μήνα. Όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε, τα βράζουμε απευθείας, χωρίς να τα ξεπαγώσουμε.