Υλικά
- 4 αυγά
- 1-2 κ.σ. γάλα φρέσκο ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2-4 φέτες σολομού καπνιστού
- 1 αβοκάντο ώριμο
- χυμό από ½ λεμόνι
- 4 φέτες ψωμί φρυγανισμένο
- μυρωδικά φρέσκα (π.χ. σχοινόπρασο, μαϊντανό) για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα scrambled eggs με καπνιστό σολομό καθαρίζουμε το αβοκάντο και το λιώνουμε σε ένα μπολ με πιρούνι. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αλείφουμε με αυτό τις δυο από τις τέσσερις φέτες ψωμιού.
- Τοποθετούμε από πάνω τον σολομό, ρίχνουμε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρώς με πιρούνι, μέχρι να σπάσουν οι κρόκοι και να ενωθούν με τα ασπράδια. Δεν τα παραχτυπάμε όμως όπως στην ομελέτα, θέλουμε απλώς ένα ομοιογενές μείγμα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος για πιο βελούδινο και αφράτο αποτέλεσμα.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Θέλουμε να λιώσει απαλά, χωρίς να καεί.
- Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι και με μια σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε αργά και συνεχώς, φέρνοντας το μείγμα από τις άκρες προς το κέντρο. Δεν αφήνουμε τα αυγά να στεγνώσουν, θέλουμε η τελική υφή να είναι κρεμώδης, γι' αυτό τα μαγειρεύουμε μόλις 2-4 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να πήζουν αλλά παραμένουν ακόμα ζουμερά και λαμπερά, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ο υπόλοιπος χρόνος ψησίματος θα ολοκληρωθεί με τη θερμότητα του τηγανιού.
- Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
- Σερβίρουμε αμέσως, πάνω στις δυο φέτες ψωμιού που απομένουν και σερβίρουμε σε πιάτα μαζί τη φέτα ψωμιού με τον σολομό και το αβοκάντο δίπλα.
- Μπορούμε αν θέλουμε να αλείψουμε το ψωμί με λίγο τυρί κρέμα.
- Μπορούμε να το σερβίρουμε με διαφόρων ειδών ψωμιά, από προζυμένιο ή μπαγκέτα μέχρι bagel ή ακόμα και αραβική πίτα.