Κάποτε τα αυγά βρίσκονταν στο στόχαστρο για τον κίνδυνο αύξησης της χοληστερόλης και τις καρδιοπάθειες. Υπήρχε περιορισμός σε 2-3 αυγά την εβδομάδα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που τα απέκλειαν εντελώς από το διατροφολόγιό τους, προκειμένου να αποφύγουν τις καρδιοπάθειες. 

Τα τελευταία χρόνια όμως – δεν ξέρω αν φταίει μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι έχει γίνει πια must τάση για το πρωινό και το brunch -, το αυγό έχει με κάποιο τρόπο καταφέρει να αποκαταστήσει τη φήμη του και να πλασαριστεί ως υπερτροφή και, όπως φαίνεται, όντως το είχαμε παρεξηγήσει στο παρελθόν. 

Και όχι απλά την έχει αποκαταστήσει, αλλά ευρήματα νέων ερευνών που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν πως το αυγό όχι απλά δεν επιδεινώνει την κατάσταση για τα παραπάνω ζητήματα υγείας, αλλά αντίθετα, έχει θετικό αντίκτυπο. 

Στα καλά νέα της ημέρας, λοιπόν, μια νέα μελέτη από Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, αναφέρει πως η κατανάλωση δύο αυγών ημερησίως όχι μόνο δεν αυξάνει την «κακή» LDL χοληστερόλη, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να τη μειώνει κιόλας, εφόσον η διατροφική τους αξία είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Η εν λόγω έρευνα αναρτήθηκε στο Journal of Clinical Nutrition και για τις ανάγκες της έλαβαν μέρος 61 ενήλικες ηλικίας 18-60 ετών, με μέσο επίπεδο LDL χοληστερόλης τα 105 mg/dL (οριακά αυξημένο δηλαδή). 

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τρεις διαφορετικούς τύπους διατροφής, καθεμία διάρκειας 5 εβδομάδων, σε εναλλασσόμενη σειρά.

Στον πρώτο τύπο διατροφής, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τροφές χαμηλών κορεσμένων λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων δύο αυγών καθημερινά. 

Από την άλλη, η δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων κατανάλωνε μεν τροφές που έχουν χαμηλή χοληστερόλη, αλλά υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών. Όσο για τα αυγά, δεν είχαν θέση σε αυτόν τον τύπο διατροφής. 

Η τρίτη διατροφή αποτέλεσε έναν συνδυασμό των δύο πρώτων: περιλάμβανε τροφές με υψηλή διατροφική χοληστερόλη και υψηλά κορεσμένα λιπαρά με την κατανάλωση ενός αυγού την εβδομάδα. 

Μετά το πέρας του πειράματος, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να μελετηθούν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης τους. Και κάπου εδώ, έρχεται η δικαίωση για το αυγό: σύμφωνα με τα ευρήματα, η διατροφή που περιλάμβανε δύο αυγά την ημέρα και ήταν χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά οδήγησε σε σημαντική μείωση της LDL, με μέση τιμή 103,6 mg/dL.

Η διατροφή που δεν περιλάμβανε αυγά, αλλά την κατανάλωση τροφών με υψηλά κορεσμένα λιπαρά αύξησε την «κακή» χοληστερόλη στους συμμετέχοντες με μέση τιμή 108,0 mg/dL, όπως και η διατροφή με υψηλά κορεσμένα λιπαρά και ένα αυγό την εβδομάδα (109,0 mg/dL). 

«Σε αυτή την έρευνα διαχωρίσαμε την επίδραση της χοληστερόλης από εκείνη των κορεσμένων λιπαρών και βρήκαμε ότι η υψηλή διατροφική χοληστερίνη από αυγά - όταν εντάσσεται σε δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά -  δεν αυξάνει τα επίπεδα της LDL», ανέφερε αναφορικά με τα αποτελέσματα ο καθηγητής Τζον Μπάκλει, επικεφαλής της μελέτης στο University of South Australia.

«Δεν είναι τα αυγά που πρέπει να σας ανησυχούν, αλλά το έξτρα μπέικον ή το λουκάνικο που τα συνοδεύουν. Αντίθετα, τα αυγά έχουν συχνά κατηγορηθεί άδικα από ξεπερασμένες διατροφικές οδηγίες», κατέληξε.