Υλικά
  • 1 μπανάνα ώριμη, λιωμένη
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 120 γρ. αλεύρι ολικής ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο για το τηγάνισμα
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • φέτες μπανάνας
  • καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • ταχίνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα pancakes χωρίς ζάχαρη με ταχίνι και μπανάνες λιώνουμε σε ένα μπολ την μπανάνα με πιρούνι.
  2. Προσθέτουμε το ταχίνι, το αυγό, το γάλα, τη βανίλια, το μέλι (αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
  4. Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  5. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
  6. Ρίχνουμε περίπου 2 κ.σ. από το μείγμα σχηματίζοντας pancakes και ψήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά του. Γυρίζουμε και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.
  7. Σερβίρουμε τα pancakes με μέλι, επιπλέον ταχίνι, φέτες μπανάνας και ξηρούς καρπούς.
  • Για να φτιάξουμε τη vegan εκδοχή των pancakes χρησιμοποιούμε φυτικό γάλα, σιρόπι σφενδάμου αντί για μέλι και αντικαθιστούμε το αυγό με 1 κ.σ. λιναρόσπορο μουλιασμένο σε 3 κ.σ. νερό για περίπου 20 λεπτά.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα των pancakes και ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.