
Υλικά
- 1 μπανάνα ώριμη, λιωμένη
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 120 γρ. αλεύρι ολικής ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 ml γάλα
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο για το τηγάνισμα
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- φέτες μπανάνας
- καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- ταχίνι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα pancakes χωρίς ζάχαρη με ταχίνι και μπανάνες λιώνουμε σε ένα μπολ την μπανάνα με πιρούνι.
- Προσθέτουμε το ταχίνι, το αυγό, το γάλα, τη βανίλια, το μέλι (αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε καλά.
- Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
- Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
- Ρίχνουμε περίπου 2 κ.σ. από το μείγμα σχηματίζοντας pancakes και ψήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά του. Γυρίζουμε και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.
- Σερβίρουμε τα pancakes με μέλι, επιπλέον ταχίνι, φέτες μπανάνας και ξηρούς καρπούς.
- Για να φτιάξουμε τη vegan εκδοχή των pancakes χρησιμοποιούμε φυτικό γάλα, σιρόπι σφενδάμου αντί για μέλι και αντικαθιστούμε το αυγό με 1 κ.σ. λιναρόσπορο μουλιασμένο σε 3 κ.σ. νερό για περίπου 20 λεπτά.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα των pancakes και ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.