Το όνομά του μεταφράζεται ως «παλιά ρούχα» επειδή τα κομματάκια κρέατος πιστεύεται ότι μοιάζουν με σκισμένα ρούχα. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με ρύζι, πουρέ, ακόμη και τορτίγιες και να το κάνουμε ένα πλήρες, απολαυστικό γεύμα. 

Ropa vieja

Υλικά
  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, ιδανικά σπάλα
  • 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά πράσινη μεγάλη
  • 1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη
  • 1  πιπεριά κίτρινη μεγάλη
  • 1 κρεμμύδι λευκό μέτριο
  • 6 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1½ κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • ½ φλ. ζωμό βοδινού κρέατος  
  • ½ φλ. κρασί λευκό ξηρό
  • ⅓ φλ. πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.γ. κύμινο αλεσμένο
  • 1½ κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κουβανέζικο ropa vieja βάζουμε το λάδι στη χύτρα και ανάβουμε δυνατή φωτιά μέχρι να γυαλίσει.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πιπέρι και το αλάτι και σοτάρουμε ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 7 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τον ζωμό, το κρασί, τον πελτέ ντομάτας, τα φύλλα δάφνης, το κύμινο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν.
  4. Τοποθετούμε το κρέας μέσα στα λαχανικά και τα υγρά, φροντίζοντας να είναι σχεδόν βυθισμένο.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά. Μόλις περάσουν, ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι της χύτρας.   
  6. Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα μεγάλο πιάτο.
  7. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη χύτρα με ανοικτό καπάκι, μέχρι τα υγρά να μειωθούν κατά το ήμισυ περίπου και να αποκτήσουν μια πηχτή υφή, σαν σάλτσα. Εν τω μεταξύ, τεμαχίζουμε το κρέας.
  8. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα το κρέας.
  9. Προσθέτουμε τις ελιές, το ξύδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν.
  10. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο αλάτι με βάση τις γεύσεις μας.