Η χαρακτηριστική γεύση του pretzel οφείλεται στο «βράσιμο» σε νερό με σόδα, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο βήμα δεν θα πρέπει να το παραλείψετε.

Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα, συνοδεύοντας τη μπίρα σας, αλλά και να φτιάξετε ένα εύκολο ντιπ με γιαούρτι, μουστάδρα και λίγη μαγιονέζα για να τα βουτάτε.

Pretzel

Αν τώρα σας αρέσουν τα γλυκά, μπορείτε να παραλείψετε το χοντρό αλάτι πριν το ψήσιμο και όταν κρυώσουν να τα βουτήξετε σε ζάχαρη και κανέλα. Επίσης, μπορείτε να τα γεμίσετε με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού.

Υλικά

για 10-12 pretzel

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 11 γρ. μαγιά ξηρή
  • 360 ml νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το βράσιμο και την επάλειψη

  • 2 φλ. νερό
  • 3 κ.σ. σόδα
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • αλάτι χοντρό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα αφράτα pretzel ρίχνουμε σε 1 μικρό μπόλ ½ φλ. από το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και δουλεύουμε το μείγμα με το εξάρτημα του γάντζου μέχρι να έχουμε μια ελαστική, δεμένη ζύμη. Αν δούμε τη ζύμη να  κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
  4. Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων, καλύπτουμε με πετσέτα ή κουβέρτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  5. Πιέζουμε τη ζύμη με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστούν, ώστε να μπορούμε να τα ανοίξουμε πιο εύκολα.
  6. Κάνουμε το κάθε κομμάτι μπαλάκι και ανοίγουμε με τα χέρια μας σε κορδόνι, περίπου 50-55 εκ. Πιάνουμε τις δύο άκρες του κορδονιού, σχηματίζοντας ένα U και διπλώνουμε προς το μέρος μας σχηματίζοντας ένα γ. Παίρνουμε την αριστερή άκρη και την πάμε δεξιά στην καμπύλη του U και τη δεξιά την πάμε αριστερά, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσει.
  7. Τοποθετούμε όλα τα pretzel σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα καλύπτουμε με μία νωπή πετσέτα και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
  9. Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη σόδα. Μόλις τα πρέτσελ φουσκώσουν, βάζουμε ένα-ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε στο νερό με τη σόδα για 20 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας ελαφριά. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε πάλι στο ταψί.
  10. Αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
  11. Ψήνουμε τα pretzel στον φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.