Τα μπισκότα που κόβεις με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα - είτε βουτύρου, είτε gingerbread - εκτός από νόστιμα, αποτελούν και μία τέλεια δραστηριότητα για να περάσεις χρόνο με τα παιδιά ή τους φίλους σου. Σκέφτεσαι να ζυμώνετε, να δίνετε σχήμα στη ζύμη, να ψήνετε και τέλος να διακοσμείτε τα μπισκότα δημιουργώντας χαριτωμένα γλυκάκια που όλοι θα θέλουν να δοκιμάσουν;
Καμιά φορά όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένουμε. Είναι πολύ συνηθισμένο η ζύμη να μην έχει τη σωστή δομή και να κολλάει στα χέρια ή να σπάει στον πάγκο.
Αν λοιπόν θέλεις να κερδίσεις τις εντυπώσεις με τα μπισκότα σου φέτος και να τα στολίσεις σε μία ωραία πιατέλα που θα εντυπωσιάσει τους πάντες, ή να τα κάνεις δώρο στα αγαπημένα σου πρόσωπα, εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές για απόλυτη επιτυχία.
Πάγωσε τη ζύμη
Η κρύα ζύμη κολλάει λιγότερο, κόβεται πιο εύκολα και είναι πιο πιθανό να κρατήσει το σχήμα της στο φούρνο (κάτι απαραίτητο για τα πιο περίπλοκα σχήματα).
Αυτό που έχεις να κάνεις είναι, αφού φτιάξεις τη ζύμη, να την τυλίξεις με μεμβράνη και να τη βάλεις για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Όταν τη βγάλεις, ξετύλιξε τη, άπλωσε τη σε αλευρωμένη επιφάνεια και δοκίμασε να την ανοίξεις με τον πλάστη. Αν σπάει σημαίνει ότι η ζύμη είναι πιθανότατα πολύ κρύα, οπότε, άφησέ τη λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν δουλεύεις με μια αρκετά μεγάλη ποσότητα ζύμης, άνοιγε μία μικρή ποσότητα κάθε φορά και κράτησε την υπόλοιπη στο ψυγείο, για να μη μαλακώσει υπερβολικά.
Μη χρησιμοποιείς υπερβολικό αλεύρι
Όταν έρθει η ώρα να ανοίξεις τη ζύμη, το κόλπο είναι να χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατόν λιγότερο αλεύρι, ώστε να μην προσθέσεις περιττή ποσότητα στη ζύμη, κάτι που μπορεί να κάνει τα μπισκότα σκληρά. Πασπάλισε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και τον πλάστη.
Αν τα μπισκότα κολλήσουν στον πάγκο, μην πανικοβληθείς. Μια σπάτουλα μπορεί να τα βοηθήσει να ξεκολλήσουν.
Το άνοιγμα σε επιφάνειες διαφορετικές από το υλικό του πάγκου μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για επιπλέον αλεύρι. Πάνω στον πάγκο δηλαδή θα το κάνεις και πάλι, αλλά με ένα μικρό κόλπο: Βάλε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος.
Κόψε με μεταλλικά κουπ πατ για ακριβές αποτέλεσμα
Μπορείς να αγοράσεις πολλών ειδών κουπ πατ, αλλά προτίμησε τα μεταλλικά, που θα σου δώσουν τα πιο «καθαρά» και ακριβή σχήματα.
Πίεσε ευθεία προς τα κάτω, χωρίς να στρίψεις το κουπ πατ, ώστε να μην παραμορφωθούν οι άκρες του μπισκότου. Έχε δίπλα σου ένα μπολ με νερό ή λίγο αλεύρι για να βουτάς περιστασιακά το κουπ πατ, αν χρειάζεται, για να μην κολλάει πάνω του η ζύμη.
Ένας μεταλλικός τροχός πίτσας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία βασικών σχημάτων, αν δεν έχεις κουπ πατ, αλλά χρειάζεται λίγο περισσότερο ταλέντο εκ μέρους σου.
Ξαναζύμωσε τα περισσεύματα μόνο μία φορά
Μπορείς να κρατήσεις κάθε περίσσευμα από το άνοιγμα της ζύμης, για να το ανοίξεις ξανά και να κόψεις μπισκότα, αλλά έχε πάντα υπ' όψιν ότι κάθε επιπλέον άνοιγμα σκληραίνει τα μπισκότα. Με το μαλακό λοιπόν και καλή επιτυχία!
Πηγή: The Washington Post
Χριστουγεννιάτικο έλατο από μπισκότα
Gingerbread cookies για χριστουγεννιάτικο δώρο
Ζimtsterne: Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα κανέλας της Γερμανίας σε σχήμα αστεριού
Γιορτινά μπισκότα βουτύρου με κακάο γεμιστά
Butterplätzchen: Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου της Γερμανίας