Υλικά
για 20 τεμάχια
Για τη γέμιση
- ½ φλ. λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.γ. σησαμέλαιο (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 250 γρ. κιμά χοιρινό - για τα gyoza με χοιρινό ή 250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες, ψιλοκομμένες - για τα gyoza με γαρίδες
Για το τύλιγμα και το ψήσιμο
- 20 φύλλα gyoza (ή wonton wrappers)
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
- νερό
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. ξίδι ρυζιού
- ½ κ.γ. σουσάμι ή λίγο τσίλι (προαιρετικά)
Χαρμάνι των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Merlot με αρωματικό χαρακτήρα από κόκκινα φρούτα και μπαχάρια, ισορροπημένη οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Black Squirrel Katogi Averoff
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα gyoza από την Ιαπωνία ξεκινάμε με τη γέμιση. Βάζουμε σε ένα μπολ το λάχανο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, το τζίντζερ και όποιο από τα δύο επιπλέον υλικά - χοιρινό ή γαρίδες - θέλουμε να προσθέσουμε, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Απλώνουμε μπροστά μας τα φύλλα γκιόζα και βάζουμε από 1 κ.γ. από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου.
- Βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας για να κολλήσει.
- Σε τηγάνι με καπάκι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα gyoza για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από κάτω. Ρίχνουμε 2-3 κ.σ. νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε 4-5 λεπτά να ψηθούν στον ατμό.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα gyoza συνοδεύοντας με το μπολάκι με τη σάλτσα για να τα βουτάμε.