Τα ξεχωριστά γιομίδια, η μαγειρίτσα με ψωμί και ντομάτα από τη Θεσσαλία, μια τοπική, πασχαλινή συνταγή πραγματικά ιδιαίτερη που μπορεί με την πρώτη ματιά να δημιουργεί πολλά ερωτήματα αλλά σε διαβεβαιώ ότι είναι πεντανόστιμη!
Υλικά
- συκωταριά αρνίσια μέτρια, ή κατσικίσια
- 500 γρ. παζιά - σέσκουλα, ψιλοκομμένα
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 4-5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες μεγάλες
- 100 γρ. κρασί κόκκινο ή ροζέ
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ κ.γ. ρίγανη
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- ψίχουλα από 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- γιαούρτι πρόβειο
- λεμόνι
Blend από Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό με αρώματα κόκκινων φρούτων, νότες γλυκών μπαχαρικών και ώριμες τανίνες. Η πρόταση του WSPC: Rapsani Dougos Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα γιομίδια από τη Θεσσαλία, ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη συκωταριά: σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τη συκωταριά, ολόκληρη για 8 λεπτά, τη βάζουμε σε τρυπητό και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Κόβουμε τη συκωταριά σε μέτρια κομμάτια-μπουκιές.
- Κόβουμε τη μια ντομάτα σε κυβάκια και τρίβουμε την άλλη στο ρεντέ, το χοντρό μέρος του τρίφτη.
- Σε ευρύχωρη πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη συκωταριά ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε.
- Μόλις η συκωταριά αποκτήσει χρώμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα 5 λεπτά ακόμη.
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και 400 γρ. ζεστό νερό, μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα χόρτα, τον άνηθο, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Μαγειρεύουμε για 25 λεπτά ακόμη, ελέγχοντας τα υγρά του φαγητού, στο τέλος θέλουμε μια στεγνή μαγειρίτσα.
- Όσο μαγειρεύουμε τα γιομίδια σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και φρυγανίζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού.
- Μόλις η μαγειρίτσα είναι έτοιμη προσθέτουμε τα ψίχουλα και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τα γιομίδια με γιαούρτι πρόβειο και λεμόνι.
- Αντί για ψωμί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 3 τριμμένα λαδοπαξίμαδα τα οποία δεν χρειάζεται να φρυγανίσουμε.
- Αντί για παζιά μπορούμε να προσθέσουμε σπανάκι ή λάπαθα.