
Οι υπέροχες αυτές μπουκίτσες συνδυάζουν την αρωματική φρεσκάδα της φλούδας του πορτοκαλιού, με την πλούσια γεύση της μαύρης, πικρής σοκολάτας. Μου αρέσει να επιλέγω μια καλή σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο - γύρω στο 65%-70%. Μπορούμε βέβαια, να πάμε και σε υψηλότερο ποσοστό αν μας αρέσει η ακόμα πιο έντονη γεύση του κακάο.
Σημαντικό επίσης είναι να επιλέξουμε κατάλληλα πορτοκάλια γι' αυτή τη συνταγή. Χρειαζόμαστε πορτοκάλια με χοντρή φλούδα, ώστε να μπορέσουμε να την κόψουμε σε sticks και να στέκονται σωστά. Καλό είναι τα πορτοκάλια που χρησιμοποιούμε να είναι βιολογικά και η φλούδα τους να είναι οπωσδήποτε ακέρωτη.
Το μυστικό για σίγουρη επιτυχία
Για τέλειο αποτέλεσμα, σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή προετοιμασία του πορτοκαλιού: Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια, αφαιρούμε την πίκρα βράζοντας τις φλούδες για λίγα λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές. Σημαντικό επίσης είναι να μην παραβράσουμε τις φλούδες, γιατί αν μαλακώσουν υπερβολικά δεν θα στέκονται ωραία.
Αφού ξεπρικρίσουμε τις φλούδες, φροντίζουμε να τις στεγνώσουμε πολύ καλά πριν τις βουτήξουμε στη σοκολάτα. Αυτό απαιτεί χρόνο, οπότε μια λύση είναι να τις ετοιμάσουμε από το προηγούμενο απόγευμα και να τις αφήσουμε να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα, καλυμμένες με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Φυλάμε τις φλούδες πορτοκαλιού με σοκολάτα σε αεροστεγές δοχείο και σε δροσερό μέρος. Μπορούν να διατηρηθούν για έως και δύο εβδομάδες. Αν όμως έχει ζέστη, τις βάζουμε στο ψυγείο.
Τίποτα δεν πάει χαμένο
Το σιρόπι στο οποίο βράσαμε τις φλούδες και θα περισσέψει, δεν το πετάμε. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε φρουτοσαλάτες, κέικ, κρέπες, pancakes και άλλα γλυκά.
για περίπου 70-75 κομμάτια
- 3 πορτοκάλια μεγάλα, ακέρωτα
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη, 65%-70% περιεκτικότητα κακάο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 ml νερό
- Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια τα στεγνώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες, περίπου 1 εκ. πλάτος.
- Βάζουμε τις φλούδες σε κατσαρόλα με νερό και τις βράζουμε για 4-5 λεπτά.
- Σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές ακόμη, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό.
- Σε ένα σχετικά βαθύ τηγάνι, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν ωραίες και γυαλιστερές από το σιρόπι.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε σχάρα, ιδανικά για όλη τη νύχτα.
- Όταν οι φλούδες μας είναι έτοιμες, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων. Την ανακατεύουμε καλά με μαρίζ μέχρι να γίνει λεία και γυαλιστερή.
- Πιάνουμε τις φλούδες από τη μία άκρη και τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα μέχρι τη μέση ή και ολόκληρες, αν προτιμάμε.
- Τις ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις αφήνουμε να στεγνώσουν μέχρι να σκληρύνει η σοκολάτα.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε μια έξτρα τσαχπινιά, μπορούμε αφού βουτήξουμε τις φλούδες στη σοκολάτα, να τις πασπαλίσουμε με λίγο θαλασσινό αλάτι ή τριμμένους ξηρούς καρπούς.