Υλικά
- 450 γρ. ψωμί προζυμένιο, κομμένο σε κύβους
- 450 γρ. λουκάνικο της επιλογής μας, με ήπια γεύση, χωρίς την εξωτερική μεμβράνη
- 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
- 2-3 κλαράκια σέλερι, κομμένο σε φέτες
- ¾ φλ. σταφίδες Κορινθιακές
- 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια ή ½ κ.γ. θυμάρι ξερό
- ½ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 φλ. ζωμό κοτόπουλου
- 2 αυγά μεγάλα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη γέμιση γαλοπούλας με προζυμένιο ψωμί, λουκάνικα και σταφίδες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Απλώνουμε τους κύβους του ψωμιού σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν τα κομμάτια και να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το λουκάνικο, ανακατεύοντας και σπάζοντας το σε μικρά κομμάτια με κουτάλι ή σπάτουλα, για περίπου 5 λεπτά, να πάρει χρώμα. Με τρυπητή κουτάλα το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, αφήνοντας το λιωμένο λίπος που έβγαλε στο τηγάνι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι, το σέλινο, τις σταφίδες, το βούτυρο, το θυμάρι, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν το κρεμμύδι και το σέλινο, για περίπου 10 λεπτά. Μεταφέρετε το μείγμα στο μπολ με το λουκάνικο.
- Σε μπολ χτυπάμε τον ζωμό με τα αυγά μέχρι να ενωθούν, τα ρίχνουμε στο μπολ με το λουκάνικο, προσθέτουμε το φρυγανισμένο ψωμί, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το ψωμί να απορροφήσει το υγρό.
- Μεταφέρουμε το μείγμα της γέμισης σε πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 40x25 εκ. και απλώνουμε σε μια ομοιόμορφη στρώση.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30-35 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να γίνει τραγανή και χρυσαφένια. Σερβίρουμε τη γέμιση ζεστή.