
Υλικά
- 2 φλ. ρύζι μαγειρεμένο (κατά προτίμηση κρύο ή από την προηγούμενη μέρα)
- 2 κ.σ. σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 1 φλ. γαλοπούλα που περίσσεψε, κομμένη σε κομματάκια
- 1/2 φλ. αρακά κατεψυγμένο
- 1 καρότο μεγάλο, κομμένο σε καρέ
- 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε καρέ
- 2 αυγά μεγάλα, χτυπημένα
- 3 κ.σ. σόγια σος
- 1 κ.γ. σάλτσα στρειδιών (προαιρετικά)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- σουσάμι καβουρδισμένο (προαιρετικά)
- πιπέρι
Λευκό κρασί Riesling από την Αυστραλία και την Eden Valley, με αρώματα λεμονιού, κίτρου και μήλου, γευστική ένταση και υψηλή οξύτητα. Η πρότασή μας: Portrait Riesling - Peter Lehmann
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το τηγανητό ρύζι με γαλοπούλα που περίσσεψε, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε 1 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Έπειτα, προσθέτουμε το καρότο, την πιπεριά, τον αρακά και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
- Προσθέτουμε τη γαλοπούλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια σπρώχνουμε το μείγμα στη μία πλευρά του τηγανιού και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στην άλλη πλευρά. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν σαν scrambled eggs και στη συνέχεια τα ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι το ρύζι και ανακατεύουμε να σπάσουν τυχόν σβώλοι.
- Ρίχνουμε τη σόγια σος, τη σάλτσα στρειδιών αν χρησιμοποιούμε, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα υλικά και να αποκτήσουν ομοιόμορφη γεύση.
- Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και αν θέλουμε λίγο σουσάμι και σερβίρουμε.
- Βεβαιωνόμαστε ότι το ρύζι είναι κρύο, καθώς έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη υφή.
- Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον λαχανικά, όπως καλαμπόκι και μανιτάρια.
- Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι που μας έχει περισσέψει.