Το χαρακτηριστικό της στρίψιμο, χαρίζει σε αυτή τη σπανακόπιτα ιδιαίτερο σχήμα, ενώ βοηθά και το φύλλο να μείνει τραγανό και χρυσαφένιο ως μέσα. Κατά τη γνώμη μου η τελετουργία του να τη φτιάξεις όλη από την αρχή έχει κάτι το μαγικό. Είναι πίτα που θέλει χρόνο, φροντίδα και μεράκι, αλλά μας το ανταποδίδει σε κάθε τραγανή μπουκιά!

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Ετοιμάζουμε τη γέμιση - Βήμα 1: Χοντροκόβουμε το σπανάκι.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 2: Αλατίζουμε το σπανάκι...

Η διαδικασία είναι πιο απλή απ’ ότι φαίνεται, αρκεί να πάρουμε τα στάδια βήμα-βήμα και να δώσουμε βάση στις οδηγίες. Υπάρχει βεβαίως πάντα και η εναλλακτική του έτοιμου φύλλου (χωριάτικο), αν δεν έχουμε χρόνο για χειροποίητο.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Ανακατεύουμε με τα χέρια...

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

...το αφήνουμε να σταθεί και να στραγγίσει.

Πρώτα ξεκινάμε με τη γέμιση αφού θέλουμε να είναι κρύα όταν ακουμπήσει το φύλλο. Αυτό είναι σημαντικό για να μπορούμε να την τυλίξουμε σωστά και να μη χαλάσει το φύλλο από τη θερμότητα. 

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 3: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο...

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 3 & 4: Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια το σπανάκι και σοτάρουμε να μαραθούν.

Το καλό στύψιμο του σπανακιού είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αφού το καθαρίσουμε και το πλύνουμε, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά, πρώτα σε σουρωτήρι και μετά σε πετσέτες ή χαρτί κουζίνας. Προσέχουμε να μην το αλατίσουμε υπερβολικά και βγει αλμυρό.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 6: Ανακατεύουμε το ανθότυρο και τη φέτα.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 7: Προσθέτουμε το σπανάκι...

Υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει η γέμιση: είτε σοτάρουμε το σπανάκι, είτε το αφήνουμε ωμό.

Στο ωμό πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το σπανάκι έχει στραγγίσει πολύ καλά, για να μη βγάλει υγρά στο ψήσιμο. Εναλλακτικά, του προσθέτουμε 1 χούφτα ρύζι, τραχανά ή σιμιγδάλι για να τραβήξουν τα υγρά. Εγώ επιλέγω να το σοτάρω, μαζί με πράσο και κρεμμυδάκια φρέσκα για γλύκα και άρωμα.

Στο σοτάρισμα, θέλουμε ίσα - ίσα να μαραθεί και στη συνέχεια, σουρώνουμε καλά τα περιττά υγρά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 7: ...το πράσο με το κρεμμύδι,

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

...τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

Όσον αφορά στο τυρί που μπαίνει στη γέμιση, μαζί με τη φέτα χρησιμοποιούμε και ανθότυρο, για να εξισορροπήσουμε την ένταση της φέτας. Επίσης, προσθέτουμε αυγό για να δέσει καλύτερα η γέμιση και άφθονα φρέσκα μυρωδικά που δίνουν νοστιμιά και άρωμα στην πίτα.

Με τα μυρωδικά μπορούμε να παίξουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας ή τη διαθεσιμότητα. Εδώ χρησιμοποιούμε άνηθο, μυρώνια και καυκαλήθρες, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαϊντανό, δυόσμο ή μάραθο ή ό,τι συνδυασμό προτιμάμε.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 8: Χτυπάμε ένα αυγό και το προσθέτουμε στη γέμιση.

Σπανακόπιτα

Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.

Για την παρασκευή του φύλλου επιλέγουμε ένα καλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Προτείνω το ζύμωμα να γίνει στο μίξερ και στο χέρι ώστε να ζυμωθεί σωστά. Όσο ζυμώνουμε απελευθερώνεται γλουτένη και κάνει τη ζύμη πιο λεία και ελαστική.

Η ακριβής ποσότητα αλευριού και νερού εξαρτάται από την υγρασία, οπότε πάντα προσέχουμε τις ανάγκες της ζύμης. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει, πρέπει να είναι λεία, μαλακή και ελαστική.

Σπανακόπιτα

Φτιάχνουμε τη ζύμη - Βήμα 1: Κοσκινίζουμε το αλεύρι...

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

...το ανακατεύουμε με το αλάτι.

Είναι σημαντικό να την αφήσουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, πάντα σκεπασμένη για να μη στεγνώσει. Έτσι η ζύμη γίνεται πιο εύπλαστη και λεία και ανοίγει πιο εύκολα σε λεπτό φύλλο, χωρίς να σκίζεται ή να μαζεύει.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 2: Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το ξύδι.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 3: Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό...

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, την κόβουμε ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των φύλλων που θα χρειαστούμε και σχηματίζουμε μικρούς δίσκους τους οποίους διατηρούμε καλυμμένους με καθαρή πετσέτα, μέχρι να τους ανοίξουμε.

Σπανακόπιτα

...ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 4: Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Για το άνοιγμα χρησιμοποιούμε βέργα ή πολύ μακρόστενο πλάστη. Όταν ανοίγουμε φύλλο, το χειριζόμαστε απαλά, χωρίς να πιέζουμε ακολουθώντας τα βήματα στις παρακάτω φωτογραφίες.  Αν σκιστεί κατά το άνοιγμα, το «μπαλώνουμε» προσεκτικά, κολλώντας λίγο ζυμαράκι με λάδι.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε τη σπανακόπιτα - Βήμα 1: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 μπάλες.

Τυλίγουμε ένα - ένα τα φύλλα με τη γέμιση σε μακρόστενα ρολά, διπλώνοντας τις άκρες να σφραγίσουν. Δεν παραφορτώνουμε με γέμιση, για να τυλίγεται σωστά και να μην ξεχειλίζει.

Σπανακόπιτα

Βήμα 2: Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο.

Σπανακόπιτα

Κάνουμε το φύλλο όσο μπορούμε πιο λεπτό, χωρίς να σκιστεί.

Τοποθετούμε τα ρολά στο ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο και σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο, και στη συνέχει τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να σχηματιστεί μια μεγάλη σπείρα σαν σαλιγκάρι. Πριν ψήσουμε την πίτα, την αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο και ψεκάζουμε με νερό, για να βγει τραγανή. 

Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και ατομικές, στριφτές σπανακόπιτες, οι οποίες θα ψηθούν και σε λιγότερο χρόνο.

Σπανακόπιτα

Βήμα 3: Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της μιας πλευράς του φύλλου...

Σπανακόπιτα

...τυλίγουμε σε ρολό.

Γι' αυτή τη μεγάλη πίτα χρησιμοποιούμε στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 35 εκ. Ψήνουμε σε μεσαία σχάρα καλά προθερμασμένου φούρνου για 50-60, μέχρι να ροδίσει.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 4: Το στρίβουμε απαλά σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο λαδωμένου ταψιού.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Βήμα 5: Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τυλίγοντας κάθε ρολό γύρω από το προηγούμενο.

Μπορούμε να την ετοιμάσουμε σε ταψάκι και, χωρίς να την ψήσουμε, να την τυλίξουμε καλά με μεμβράνη και να την καταψύξουμε για έως 1 μήνα. Ψήνεται κατευθείαν από την κατάψυξη, υπολογίζοντας περίπου επιπλέον 10-15' στον χρόνο ψησίματος.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Αλείφουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Ψεκάζουμε την επιφάνειά της με νερό.

Αν θέλουμε να ζεστάνουμε την πίτα,την βάζουμε στον φούρνο στους 180°C για 10-12′. Αποφεύγουμε τα μικροκύματα γιατί πανιάζει το φύλλο.

Σπανακόπιτα βήμα βήμα

Ψήνουμε τη σπανακόπιτα μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή!
Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και καλά στραγγισμένο
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • ½ ματσάκι μυρώνια ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 1 αυγό μεγάλο ή 2 μικρά
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το φύλλο

  • 500-600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 250-300 ml χλιαρό νερό (περίπου)
  • σιμιγδάλι ή αλεύρι για άνοιγμα φύλλου

Για το ψήσιμο

  • 4–5 κ.σ. ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο
  • λίγο νερό για ράντισμα

Sauvignon Blanc με αρώματα τροπικών φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών άνθεων, με ένταση και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Santa Digna Sauvignon Blanc M. Torres

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

  1. Για τη στριφτή σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο χοντροκόβουμε το σπανάκι σε ευρύχωρο μπολ.
  2. Το αλατίζουμε, το ανακατεύουμε με τα χέρια και το αφήνουμε να σταθεί και να στραγγίσει.
  3. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν.
  4. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  5. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ανθότυρο και τη φέτα και τα λιώνουμε. Μόλις θρυμματιστούν αρκετά ανακατεύουμε καλά.
  7. Προσθέτουμε το σπανάκι που έχει κρυώσει, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζουμε τη γέμιση και αν χρειάζεται αλατίζουμε επιπλέον, με προσοχή όμως γιατί υπάρχει και η φέτα.
  8. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό, το προσθέτουμε και αυτό στη γέμιση και ανακατεύουμε καλά.

Φτιάχνουμε τη ζύμη

  1. Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και εκεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι.
  3. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανοίγουμε φύλλο και φτιάχνουμε τη σπανακόπιτα

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 μπάλες.
  2. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο, με βέργα ή μακρόστενο πλάστη, όσο μπορούμε πιο λεπτό χωρίς να σκιστεί.
  3. Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της μιας πλευράς του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό.
  4. Το στρίβουμε απαλά σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο λαδωμένου ταψιού.
  5. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τυλίγοντας κάθε ρολό γύρω από το προηγούμενο, σχηματίζοντας μια μεγάλη σπείρα.

Ψήνουμε και απολαμβάνουμε

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Αλείφουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και ψεκάζουμε την επιφάνειά της με νερό.
  3. Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να γίνει τραγανή.
  4. Αφήνουμε τη σπανακόπιτα να σταθεί για 10 λεπτά πριν την κόψουμε. Είναι υπέροχη ζεστή, αλλά ακόμα καλύτερη χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, όταν έχουν δέσει όλα τα αρώματα της.