Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο τέλος του καλοκαιριού, όμως το αχλάδι το απολαμβάνουμε σε όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και τον χειμώνα. Ο καλύτερος φίλος ή και βασικός «αντίπαλος» του μήλου, ένα φρούτο πολύ αρωματικό και γλυκό, που παίρνει τη θέση του κυρίως σε γλυκές, αλλά και αλμυρές συνταγές, δίνοντάς του αυτή τη γλυκιά νότα. 

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει συνταγές πρωτότυπες, όπου το αχλάδι πρωταγωνιστεί. Για λίγο spoiler, θα βρεις μία κλασική κομπόστα αχλάδι που εμπλουτίζουμε με ένα μικρό twist, μαρμελάδα και τάρτα με αχλάδια και αμύγδαλα, αλλά και μία δροσερή σαλάτα ή λαχταριστές μπρουσκέτες με αχλάδι για το τσίμπημα που χρειάζεσαι το βράδυ με φίλους στο σπίτι, παρέα με κρασί.

Και δύο στοιχεία που μπορεί να μην ήξερες: 

  • Το αχλάδι είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φρούτα και θεωρείται σύμβολο ευφορίας και μακροζωίας.
  • Είναι πλούσιο σε νερό, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία από φλεγμονές.
  • Οι αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν «δώρο των θεών». Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Ήρα το λάμβανε ως ιερό καρπό, ενώ ο Όμηρος το αναφέρει ως «δώρο των θεών» στην Οδύσσεια. Το γλυκό και δροσερό του άρωμα, σε συνδυασμό με τη θρεπτική του αξία, το καθιστούσε σύμβολο αφθονίας και θεϊκής ευλογίας.

Μπες λοιπόν στην κουζίνα και εκμεταλλεύσου το!