Υλικά
- 10 αχλάδια μικρά (κατά προτίμηση κοντούλες)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 1 στικ κανέλας
- 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε 10 κομματάκια
Για το φοντάν
- 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 120 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 80 γρ. αλεύρι
Για το άλειμμα της φόρμας
- κακάο και λίγο σπορέλαιο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Προετοιμάζουμε τα αχλάδια
- Για τα φοντάν σοκολάτας με αχλάδι καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη φλούδα τους, αφήνοντας μόνο τα κοτσάνια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια τους μπαίνοντας από κάτω προσεκτικά με το μαχαιράκι που καθαρίζουμε κολοκυθάκια. Κόβουμε οριζόντια ένα κομματάκι από τη βάση τους για να μπορούν να στέκονται όρθια.
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα 200 γρ. της ζάχαρης με 500 γρ. νερό και το στικ κανέλας, να πάρουν βράση.
- Ρίχνουμε μέσα τα αχλάδια και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
- Στραγγίζουμε τα αχλάδια και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι.
Ετοιμάζουμε το σοκολατένιο μείγμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Παίρνουμε 10 ραμεκέν και λαδώνουμε με πινέλο τον πάτο και τα πλαϊνά τους. Τα πασπαλίζουμε με κακάο.
- Λιώνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
- Ενσωματώνουμε το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας στα αυγά.
- Ενσωματώνουμε και το αλεύρι, ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης.
Ψήνουμε τα φοντάν
- Γεμίζουμε τα αχλάδια με 1 κομματάκι σοκολάτας, βάζοντάς το στο κενό που δημιουργήσαμε στο εσωτερικό τους και τοποθετούμε σε κάθε ραμεκέν από ένα αχλάδι.
- Απογεμίζουμε με το μείγμα του φοντάν και χτυπάμε ελαφρά στον πάγκο τα ραμεκέν, ώστε να βεβαιωθούμε πως το μείγμα έχει πάει παντού.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 10-12 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα φοντάν να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο σιρόπι σοκολάτας.