Garam masala. Ένα ακόμη παραδοσιακό μείγμα καρυκευμάτων που έρχεται από την Ινδία, χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε κάθε άκρη της ασιατικής χώρας και σημαίνει «έντονο». Συνήθως περιλαμβάνει κύμινο, κόλιανδρο, κάρδαμο, πιπέρι, γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο και το ξεχωρίζουμε γιατί προσθέτει βάθος στη γεύση του φαγητού. 

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλά ακόμη μείγματα μπαχαρικών, η επιλογή των καρυκευμάτων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με την κάθε περιοχή. Και φυσικά, όπως και με το γνωστό μας tika masala, το συγκεκριμένο μείγμα ταιριάζει μοναδικά με το κοτόπουλο, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ινδική κουζίνα, πάντα παρέα με μπόλικα μπαχαρικά και παχύρρευστες σάλτσες.

Για την παρασκευή του κοτόπουλου garam masala, τα κομμάτια του κρέατος συνήθως σοτάρονται και μαγειρεύονται σε σάλτσα από ντομάτα, κρεμμύδι, τζίντζερ και σκόρδο. Στο τέλος προστίθεται το μείγμα μπαχαρικών για να δώσει το πικάντικο στοιχείο και τα αρώματά του. Αρκετές φορές, η συνταγή περιλαμβάνει γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, για να «μαλακώσει» τις έντονες γεύσεις και να δώσει πλούσια υφή στη σάλτσα, ενώ συνήθως, το πιάτο ολοκληρώνεται με την προσθήκη ρυζιού ή του παραδοσιακού ψωμιού naan (ή και τα δύο).

Κοτόπουλο garam masala


Φτιάξε garam masala στο σπίτι, like a pro 

Στη συνταγή για κοτόπουλο garam masala που σου προτείνουμε βασιζόμαστε στην κλασική εκδοχή, αλλά της δίνουμε και ένα φρουτένιο twist που θα σε εντυπωσιάσει. Η ακριβής σύνθεση του garam masala άλλωστε, διαφέρει από συνταγή σε συνταγή (και από μάρκα σε μάρκα, όταν μιλάμε για έτοιμο μείγμα). Όποια και αν είναι η εκδοχή που θα φτιάξεις, εύκολα και γρήγορα, με ένα μείγμα που είναι κρυμμένο μέσα σε ένα βαζάκι, μπορείς να απογειώσεις το φαγητό σου όπως δεν φαντάζεσαι. 

Επίσης, σε αυτή τη συνταγή, όπου χρησιμοποιούμε μπούτι κοτόπουλου, τα κομμάτια του κρέατος τοποθετούνται πάνω σε ένα στρώμα από αχλάδια και κρεμμύδια, πριν μπουν στο φούρνο. Μπορεί ο συνδυασμός να σου φαίνεται λίγο ιδιαίτερος, αλλά μία δοκιμή θα σε πείσει, αφού αυτή η τεχνική ψησίματος δημιουργεί μία αλληλεπίδραση όπου το λαχταριστό ζουμάκι από το μαριναρισμένο κοτόπουλο απορροφάται και μελώνει τα αχλάδια και τα κρεμμύδια, ενώ αυτά παράλληλα δίνουν στο κρέας τη φρεσκάδα και τα αρώματά τους.

Για την τελική πινελιά, πριν από το σερβίρισμα, ολόκληρο το φαγητό περιχύνεται με μελάσα ροδιού, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο γευστικό και τελικά, δελεαστικό. 

Σημείωσε τέλος ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή, αλλά και για άλλες παρόμοιες, το αλάτι ενισχύει τις γεύσεις, γι αυτό και ολοκληρώνουμε το πιάτο πασπαλίζοντας με νιφάδες θαλασσινού αλατιού.

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 4 μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα και πέτσα
  • 2 αχλάδια μεγάλα, κομμένα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, μεγάλο, κομμένο σε ροδέλες   
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 2 κ.γ. garam masala έτοιμο ή σπιτικό
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μελάσα από ρόδι, για το σερβίρισμα
  • ψωμί, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Τοποθετούμε μια σχάρα στη μέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 180°C.
  2. Σε ένα μεγάλο μαντεμένιο ταψί ανακατεύουμε τα αχλάδια με το κρεμμύδι και το λάδι. 
  3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το μείγμα garam masala, το αλάτι και το πιπέρι. 
  4. Τοποθετούμε τα μπούτια κοτόπουλου πάνω από τα αχλάδια και πασπαλίζουμε και τις δύο πλευρές με το μείγμα garam masala. Θέλουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να μπουν στον φούρνο με την πέτσα προς τα πάνω.
  5. Ψήνουμε στον φούρνο για 35 έως 40 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει. 
  6. Αποσύρουμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με μελάσα και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, συνοδεύοντας με ψωμί για να βουτήξουμε στη σάλτσα. 

Και αν δεν έχεις κοτόπουλο;

Μπορεί η συνταγή να είναι για κοτόπουλο, ωστόσο αυτό δεν σε εμποδίζει από το να δοκιμάσεις να τη φτιάξεις και με άλλο κρέας, όπως χοιρινό. Επίσης, τα αχλάδια μπορούν να αντικατασταθούν από μήλα, ενώ αν δεν έχεις κόκκινο κρεμμύδι μπορείς να βάλεις και λευκό. Τέλος, αντί για μελάσα μπορείς να βάλεις ένα μείγμα από μέλι ή σιρόπι σφενδάμου με ξύδι ή χυμό λεμονιού.

Πηγή: The Washington Post