Υλικά

Για τη βάση

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση

  • 230 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη
  • 2-3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο (προαιρετικά)
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 50 γρ. γάλα, εβαπορέ, αδιάλυτο
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Για την επικάλυψη

  • 4-5 αχλάδια
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την τάρτα με αχλάδια και αμύγδαλα ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη. Κρατάτε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη. Προσαρμόζουμε το φτερό και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι που κρατήσαμε και όταν ενσωματωθεί σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα.
  3. Την τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος, την πατάμε με την παλάμη να πλατύνει και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο.
  4. Τη μεταφέρουμε πάνω από μια ταρτιέρα διαμέτρου 24εκ., μαζί με τα αντικολλητικά χαρτιά ψησίματος. Αφαιρούμε το πάνω χαρτί, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα και ξεκολλάμε προσεκτικά το δεύτερο.
  5. Καλύπτουμε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω, περνώντας ξυστά ένα μαχαίρι από την ανάποδη. Την τρυπάμε με πιρούνι και την αφήνουμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  7. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και την εσάνς πικραμύγδαλου αν χρησιμοποιήσουμε, χτυπώντας με σύρμα.
  8. Προσθέτουμε βροχηδόν το τριμμένο αμύγδαλο και αφού ενσωματωθεί ανακατεύουμε μέσα το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.
  9. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας μόνη της για 15 λεπτά και στο μεταξύ πλένουμε τα αχλάδια, τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  10. Ξεφουρνίζουμε τη βάση της τάρτας και στρώνουμε μέσα τη γέμιση αμυγδάλου. Τοποθετούμε από πάνω τις φέτες των αχλαδιών σαν βεντάλια και ξαναβάζουμε την τάρτα στο φούρνο.
  11. Συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για 25-30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η βάση, να χρυσίσει ελαφρά και να πήξει η γέμιση της τάρτας.
  12. Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και περιμένουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε, κόβοντας σε κομμάτια.