Για την αχλαδόπιτα, μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη και από την προηγούμενη μέρα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο. Γενικώς, μπορεί να μείνει στη συντήρηση για 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες. Σημειώστε ότι με την ίδια ζύμη μπορείτε να φτιάξετε οποιαδήποτε γλυκιά πίτα ή τάρτα επιθυμείτε.
Σε περίπτωση που προτιμάτε τα γλυκά σας πιο άγλυκα, μπορείτε να παραλείψετε τη ζάχαρη καρύδας από τη ζύμη.
Για τη συνταγή επιλέγετε αχλάδια όχι πολύ ώριμα, αλλά ούτε και πολύ σκληρά.
για 1 ταρτιέρα διαμ. 30-32 εκ.
Για τη ζύμη
- 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 220 γρ. βούτυρο παγωμένο
- 120-150 ml νερό παγωμένο
- 1 κ.σ. ξύδι
- λίγο αλάτι
- 1 αυγό για επάλειψη
Για το σιρόπι μελιού
- 80 γρ. βούτυρο
- 70 ml μέλι
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 ml νερό
Για τη γέμιση
- 7-8 αχλάδια
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 καψουλάκι βανιλίνης)
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- σιρόπι μελιού
Λευκό, γλυκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Ρίου, με εκρηκτική αρωματική προσωπικότητα από υπερώριμα φρούτα, όπως βερίκοκο και ψημένο μήλο σε φόντο γλυκού τριαντάφυλλου και μελιού. Η πρόταση του WSPC: Όψιμος Τρύγος - Κτήμα Παπαργυρίου
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
- Για την αχλαδόπιτα σαν τάρτα με σιρόπι μελιού, ρίχνουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και με το πιρούνι το ενώνουμε με το αλεύρι.
- Ρίχνουμε το ξύδι και το νερό λίγο-λίγο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα χέρια μας. Σταματάμε να προσθέτουμε νερό, όταν η ζύμη αρχίζει να ομογενοποιείται.
- Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε ελαφρά.
- Τη χωρίζουμε στα δύο, τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Συνεχίζουμε με το σιρόπι μελιού
- Σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το μέλι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Για τη γέμιση
- Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια περίπου 1x1 εκ.
- Τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, το σιρόπι μελιού και ανακατεύουμε απαλά.
Φτιάχνουμε την πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε και τα δύο κομμάτια ζύμης σε κύκλους διαμέτρου 35 εκατοστών.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ή ταρτιέρα διαμέτρου 30-32 εκ. και απλώνουμε μέσα το ένα κομμάτι ζύμης, φροντίζοντας να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά του σκεύους.
- Με πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και αδειάζουμε μέσα όλη τη γέμιση.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε λωρίδες και καλύπτουμε τη γέμιση.
- Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν σερβίρουμε.
- Το νερό που θα ρίξουμε στη ζύμη πρέπει να είναι παγωμένο, επομένως χρησιμοποιούμε παγάκια για να το διατηρήσουμε. Δεν ρίχνουμε όμως όλη την ποσότητα του νερού στο αλεύρι, καθώς ίσως να μη χρειαστεί να το προσθέσουμε όλο.
- Αν έχουμε επεξεργαστή τροφίμων η διαδικασία παρασκευής της ζύμης γίνεται ακόμα πιο εύκολη: Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό λίγο-λίγο, μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.