Μπορούμε να σερβίρουμε τα αχλάδια είτε μόνα τους, στο υπέροχο σιρόπι τους, είτε με συνοδεία παγωτού, σαντιγί ή κρέμας, όπως η κρέμα ανγκλέζ. Φυσικά το κρασί αυτό μπορούμε να το απολαύσουμε και μόνο του ζεστό, όπως συνηθίζεται.
Για τα αχλάδια
- 70 γρ. τζίντζερ φρέσκο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3 σπόρους κάρδαμο
- 1-2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
- 3 γαρίφαλα
- 750 ml μαυροδάφνη
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή
- 6 αχλάδια
Για το σιρόπι
- Το κρασί που θα μείνει από τα αχλάδια, σουρωμένο
- 40 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.γ. κορν φλαουρ
- χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
Για το σερβίρισμα
- αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα (προαιρετικά)
Ερυθρό, γλυκό Βραδυανό με σύνθετα αρώματα γλυκού τριαντάφυλλου και περγαμόντου, με βελούδινη υφή και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: G - Vrinioti Winery
- Για τα αχλάδια ποσέ σε ζεστό γλυκό κρασί καθαρίζουμε τα αχλάδια προσεκτικά, διατηρώντας ωραίο το σχήμα τους, αλλά και το κοτσανάκι τους. Κόβουμε μια λεπτή φέτα από τη βάση τους ώστε να μπορούν να στέκονται όρθια.
- Βάζουμε το κρασί με τις φέτες πορτοκάλι, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα που να χωράει τα αχλάδια. Φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Βάζουμε τα αχλάδια όρθια μέσα στην κατσαρόλα, κλείνουμε το καπάκι και τα ποσάρουμε για περίπου 15-20 λεπτά. Αν δεν είναι καλά βουτηγμένα στο κρασί ως πάνω, θα χρειαστεί να τα περιχύνουμε τακτικά με το κρασί ώστε να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.
- Τα τσιμπάμε με μια οδοντογλυφίδα για να τσεκάρουμε αν έχουν γίνει, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα προσεκτικά με τρυπητή σπάτουλα και τα μεταφέρουμε όρθια σε πιατέλα.
- Σουρώνουμε το κρασί που έχει μείνει και το μεταφέρουμε σε μικρό κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό από πορτοκάλι μέχρι να διαλυθεί και το ροσθέτουμε στο κρασί μαζί με τη ζάχαρη.
- Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα και μόλις αρχίσει να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Περιχύνουμε τα αχλάδια με το σιρόπι κρασιού, που θα τους δώσει ωραίο χρώμα και λάμψη, πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε να έχουν πιο έντονο χρώμα τα αχλάδια μπορούμε να προσθέσουμε στο κρασί 4-5 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.