Υλικά
  • 8-9 αχλάδια
  • 50 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 5 αυγά
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. αμύγδαλα λεπτοκοπανισμένα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Λευκό, γλυκό κρασί από τη Σάμο και την ποικιλία Άσπρο Μοσχάτο. Υψηλή ένταση αρωμάτων, πολυπλοκότητα και μοναδική ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας. Η πρόταση του WSPC: Samos Grand Cru ΕΟΣ Σάμου
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ανάποδο κέικ με αχλάδια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180°C.
  2. Κόβουμε τα αχλάδια στα τέσσερα, αφαιρούμε φλούδα και κουκούτσια και τα τοποθετούμε σε ταψάκι διαμέτρου 23εκ., δημιουργώντας αρχικά ένα στεφάνι και καλύπτοντας και το κέντρο του ταψιού στη συνέχεια.
  3. Ρίχνουμε τα κομματάκια από το βούτυρο πάνω από τα αχλάδια, πασπαλίζουμε με τα 50γρ. της ζάχαρης και βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο να ψηθούν τα αχλάδια για 10 λεπτά.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη ζύμη: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη βανιλίνη και το τριμμένο αμύγδαλο.
  5. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το λάδι με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και τέλος το μείγμα του αλευριού, εναλλάξ με το κονιάκ.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα προψημένα αχλάδια και συνεχίζουμε το ψήσιμο στον φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. Τσεκάρουμε αν ψήθηκε μέχρι μέσα, μπήγοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
  7. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από 3 λεπτά το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε κομμάτια και σερβίρουμε.