Η αλήθεια είναι πως το αχλάδι θα μπορούσε να θεωρηθεί ολίγον τι αδικημένο φρούτο, αφού δεν μαθαίνουμε ποτέ πως να το καθαρίζουμε σωστά, ούτε το συμπεριλαμβάνουμε συχνά στις μαγειρικές μας δημιουργίες. Αν και αγαπάμε τα μήλα, δυστυχώς τείνουν να κλέβουν τις εντυπώσεις, κάνοντας τα αχλάδια να φαίνονται πιο άγευστα. Γεγονός όμως που δεν ισχύει, αφού και τα αχλάδια μπορούν να νοστιμέψουν πίτες, τάρτες, πλατό τυριών αλλά και σαλάτες. Ακόμα, αποτελούν ιδανικό σνακ για το γραφείο και το σχολείο και σίγουρα πέρα από την ευκολία της δαγκωνιάς, μπορείς να τα απολαύσεις και κομμένα με διάφορους τρόπους.

Τι θα χρειαστείς

Επιφάνεια κοπής: Πριν αρχίσεις να κόβεις, τοποθέτησε την επιφάνεια κοπής σε σταθερή βάση. Για να αποφύγεις την ολίσθηση όσο χειρίζεσαι το μαχαίρι, χρησιμοποίησε ένα αντιολισθητικό χαλάκι ή μία πετσέτα κάτω από την επιφάνεια κοπής.

Κοφτερό μαχαίρι: Το πιο σημαντικό εργαλείο στην κουζίνα είναι ένα κοφτερό μαχαίρι. Χρησιμοποίησε ένα καλό και σταθερό μαχαίρι σεφ για να κόψεις το αχλάδι και έτσι, θα το έχεις έτοιμο σε λίγα λεπτά.

Προετοιμασία του φρούτου: Πριν κόψεις το αχλάδι, μπορείς να επιλέξεις αν θα το ξεφλουδίσεις ή όχι. Λάβε υπ’ όψιν ωστόσο ότι η φλούδα του αχλαδιού είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Στη συνέχεια, αφαιρείς το κοτσάνι, το κόβεις στη μέση και αφαιρείς τον πυρήνα και τα κουκούτσια.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αφαιρέσεις τον πυρήνα: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ειδικό εργαλείο κοπής φρούτων σε μπάλες ή να κόψεις το κάθε μισό του αχλαδιού ξανά στη μέση, κατά μήκος και με το μαχαίρι να κόψεις και να αφαιρέσεις τον πυρήνα και τους σπόρους.

Αχλάδι κομμένο


Πώς να κόψεις ένα αχλάδι

Σε φέτες: Για μακρόστενα, λεπτά κομμάτια, χρησιμοποίησε το μαχαίρι σεφ, ώστε να κόψεις κατακόρυφα κατά μήκος του φρούτου. Οι φέτες είναι ιδανικές για σνακ, τάρτες, αλλά και για προσθέτουν μια φρέσκια γεύση σε σαλάτες.

Σε κυβάκια: Για να απολαύσεις το αχλάδι σε μπουκιές κόψε το κατά μήκος σε πλάκες περίπου 1,5 εκ. και έπειτα γύρισε το και κόψε κάθετα για να δημιουργήσεις τέλειους μικρούς κύβους. Μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις σε πράσινες σαλάτες ή να τους ανακατέψεις με άλλα φρούτα, όπως μήλα, σταφύλια, ανανά και μπανάνες για να φτιάξεις φρουτοσαλάτα.

Σε τέταρτα: Τα τέταρτα ή τα κομμάτια του αχλαδιού είναι εύκολο να κοπούν. Κόβεις το φρούτο στη μέση και στη συνέχεια κάθε μισό αχλάδι ξανά στη μέση, με το μαχαίρι να συναντά το κέντρο όπου ήταν ο πυρήνας. Αν τα αχλάδια είναι μεγάλα, μπορείς να τα κόψεις σε έκτα. Αυτό το σχήμα είναι εξαιρετικό για σνακ και σοκολατένιο φοντύ.

Σε ροδέλες: Μπορείς επίσης να κόψεις ένα αχλάδι σε λεπτές ροδέλες, για να φτιάξεις τσιπς φρούτων. Για τις ροδέλες, μπορείς είτε να καθαρίσεις τα αχλάδια είτε να τα αφήσεις με τη φλούδα τους. Στη συνέχεια με εκπυρηνωτή με τη βοήθεια της μύτης ενός κορνέ αφαιρείς το κουκούτσι και τον πυρήνα, για να διατηρήσει το φρούτο το σχήμα του. Κόβεις σε ροδέλες και ψήνεις στο φούρνο ή στο air fryer. Οι ροδέλες είναι ιδανικές για σνακ, ενώ αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε ένα πλατό τυριών.

Αχλάδι κομμένο


Extra tip

Σημείωσε ότι όπως και τα μήλα, τα αχλάδια αρχίζουν να οξειδώνονται και να μαυρίζουν μόλις κοπούν. Για να επιβραδύνεις τη διαδικασία, μπορείς να τα ραντίσεις με λίγο χυμό λεμονιού ή να τα βυθίσεις για λίγα λεπτά σε μπολ με αλάτι και χυμό λεμονιού και στη συνέχεια να τα στεγνώσεις καλά σε καθαρή πετσέτα.

Πώς ξέρεις πότε ένα αχλάδι είναι ώριμο

Όταν επιλέγεις αχλάδια από το μανάβικο, πρέπει να αναζητάς φρούτα χωρίς χτυπήματα και καθώς θα συνεχίσουν να ωριμάζουν στο σπίτι, αναζήτησε τα εξής σημάδια για να ξέρεις πότε είναι έτοιμα προς κατανάλωση:

  • Σταθερότητα με μια ελαφριά πίεση. Πίεσε απαλά το λαιμό του αχλαδιού (κοντά στο κοτσάνι). Το αχλάδι δεν πρέπει να είναι μαλακό, αλλά ούτε και πολύ σκληρό, θα πρέπει να έχει μια ελαφριά «υποχώρηση».
  • Άρωμα. Το άρωμα είναι συχνά ένας από τους πιο σίγουρους δείκτες ότι το αχλάδι είναι έτοιμο. Αν διαθέτει γλυκά και φρουτώδη αρώματα, τότε ήρθε η ώρα να το απολαύσεις.
  • Αλλαγή χρώματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ποικιλίες όπως τα Bartlett, που έχουν πράσινο ή κόκκινο χρώμα. Μόλις παρατηρήσεις το χρώμα να σκουραίνει ή να εμφανίζονται μικρές κηλίδες, το αχλάδι είναι ώριμο. Για τα Bosc, που είναι καφέ, το χρώμα δεν αλλάζει, οπότε η υφή και το άρωμα είναι πιο σημαντικοί δείκτες.