Υλικά
Για τα αχλάδια ποσέ
- 4 αχλάδια σφιχτά, καθαρισμένα και χωρίς σποράκια
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 καψουλάκι βανιλίνης
- 4 σποράκια καρδάμωμο, κοπανισμένα
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 600 γρ. νερό
Για το κέικ
- 160 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή
- 125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 4 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 40 γρ. κακάο
- 80 γρ. γάλα
- 50 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
- 280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ¼ κ.γ. αλάτι
Για τη γκανάς
- 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Τα αχλάδια ποσέ
- Για το κέικ με σοκολάτα και ολόκληρα αχλάδια, ξεκινάμε φτιάχνοντας τα αχλάδια ποσέ. Κόβουμε το κάτω μέρος των αχλαδιών ώστε να στέκονται όρθια. Σε στενή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.
- Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις, και λιώσει η ζάχαρη, τοποθετούμε τα αχλάδια όρθια, σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 8 λεπτά.
Αφήνουμε τα αχλάδια να κρυώσουν και τα βγάζουμε από το σιρόπι.
Το κέικ σοκολάτας
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και βουτυρώνουμε μια αντικολλητική, μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο.
- Σε δεύτερο μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και αφρατεύουμε με το μίξερ χειρός. Κατόπιν, προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
- Σταματάμε το χτύπημα και ανακατεύοντας με μαρίζ προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, το αλεύρι με το κακάο, το γάλα και αν θέλουμε 3 κ.σ. από το σιρόπι που μαγειρέψαμε τα αχλάδια.
- Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μια σοκολατένια ζύμη.
- Βάζουμε το ¼ της ζύμης στη φόρμα και τοποθετούμε τα αχλάδια σε σειρά, όρθια.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζύμη και ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Η σοκολατένια γκανάς
- Βάζουμε την κουβερτούρα σε μπολ. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και όταν πάρει βράση, αποσύρουμε και περιχύνουμε την κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα και περιχύνουμε το κέικ. Σερβίρουμε κόβοντας φέτες.
Στα αχλάδια μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα νερού με γλυκό κρασί ή χυμό πορτοκάλι.