Υλικά
            
                - 500 γρ. παντζάρια βρασμένα και καθαρισμένα, μόνο οι βολβοί κομμένοι σε μεγάλα κομμάτια
 - 2-3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
 - 2 καρότα καθαρισμένα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
 - 1 κρεμμύδι καθαρισμένο, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
 - 2 σκελίδες σκόρδο (χωρίς τη φύτρα), σε φέτες
 - 1 πράσο μεγάλο καθαρισμένο, σε χοντρά κομμάτια
 - 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο
 - 1-2 πρέζες κύμινο
 - 1 μεγάλη κ.σ. βούτυρο
 - 1 κομμάτι τζίντζερ ξυσμένο
 - ½ φλ. ξινόχοντρο (προαιρετικά)
 - αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Ροζέ Ξινόμαυρο, με αρώματα κόκκινων φρούτων, τριαντάφυλλου, λιαστής ντομάτας και ελιάς. Η πρόταση του WSPC: Ξινόμαυρο Ροζέ Kτήμα Ζην Ηδέως
 Διαδικασία
        
            
                            
                        
            
    Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή) 
        - Για τη σούπα με παντζάρια βράζουμε τα παντζάρια σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους. Παράλληλα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και ζεσταίνουμε νερό σε βραστήρα.
 - Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και τα μπαχαρικά εκτός από το τζίντζερ. Αλατοπιπερώνουμε.
 - Προσθέτουμε 1½ lt νερό από τον βραστήρα και βράζουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε και το προβρασμένο παντζάρι.
 - Αφαιρούμε από τη σούπα τον αστεροειδή γλυκάνισο και την πολτοποιούμε επί τόπου στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ.
 - Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Ύστερα δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
 - Τελευταίο και εκτός φωτιάς προσθέτουμε το ξυσμένο τζίντζερ και τον ξινόχοντρο, αν χρησιμοποιήσουμε. Ανακατεύουμε τη σούπα και αφήνουμε να φουσκώσει ο ξινόχοντρος πριν τη σερβίρουμε σε πιάτα.
 - Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, ραντίζοντας με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
 
Ιωάννα Σταμούλου