
Υλικά
- 700 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- 300 γρ. γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 ml μηλίτη
- 500 ml ζωμό λαχανικών
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. κύμινο
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- σπόροι κολοκύθας ψημένοι για το σερβίρισμα
- φρέσκο θυμάρι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Κυδωνίτσα με αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, λιπαρή υφή και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Diaselo Ktima Palivou
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σούπα με κολοκύθα, γλυκοπατάτα και μηλίτη ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας ελαφρά.
- Ρίχνουμε την κολοκύθα και τη γλυκοπατάτα και τις ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν με τα μπαχαρικά.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον μηλίτη και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ελαφρώς ο όγκος του υγρού.
- Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει λεία.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν είναι απαραίτητο.
- Ζεσταίνουμε λίγο τη σούπα σε χαμηλή φωτιά (δεν αφήνουμε να βράσει) και τη σερβίρουμε ζεστή, γαρνίροντας με ψημένους σπόρους κολοκύθας και φρέσκο θυμάρι, αν θέλουμε.
- Για μία vegan εκδοχή της κολοκυθόσουπας, αντικαθιστούμε την κρέμα γάλακτος με ίση ποσότητα κρέμα καρύδας.
- Διατηρούμε τη σούπα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας λίγο ζωμό ή νερό αν χρειαστεί.