Υλικά
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι μαλακό
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό μεγάλο
- λίγο αλάτι
Για τη μους σοκολάτας γάλακτος
- 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
- 350γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την επικάλυψη
- 12 δαμάσκηνα φρέσκα, κομμένα στα 4
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3-4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ετοιμάζουμε τη βάση
- Για τις ταρταλέτες με μους σοκολάτας και φρέσκα δαμάσκηνα κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι.
- Χτυπάμε με το φτερό στη χαμηλή ταχύτητα, να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ένα μείγμα σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη, που θα μαζευτεί στο φτερό.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Ύστερα τη βγάζουμε από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη.
- Τα πλάθουμε σε μπάλες και με τον πλάστη, τα ανοίγουμε σε φύλλα. Καλύπτουμε με αυτά 8 ατομικές ταρτιέρες (πάτο και πλαϊνά) διαμέτρου 12 εκ. και περνάμε την ανάποδη του μαχαιριού γύρω από τις ταρτιέρες, κόβοντας όση ζύμη περισσεύει.
- Τρυπάμε παντού τη ζύμη με πιρούνι και αφήνουμε τις ταρτιέρες στην κατάψυξη για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τις ταρταλέτες για 20 λεπτά.
Φτιάχνουμε τη μους σοκολάτας
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί.
- Ζεσταίνουμε σε μπρικάκι τα 100γρ. από την κρέμα γάλακτος και τα ενσωματώνουμε στη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας ζωηρά με μαρίζ. Αφήνουμε τη γκανάζ στην άκρη να κρυώσει.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα υπόλοιπα 250γρ. κρέμας γάλακτος σε σαντιγί και την ενσωματώνουμε στην κρύα γκανάζ. Αφήνουμε τη μους στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Για τα δαμάσκηνα και το σερβίρισμα
- Βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε το βούτυρο. Όταν λιώσει προσθέτουμε τα δαμάσκηνα κομμένα στα 4 και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
- Τα φέρνουμε μερικές βόλτες στο τηγάνι να μαλακώσουν και τα βγάζουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Για να σερβίρουμε, μεταφέρουμε τη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη και γεμίζουμε τις ταρταλέτες. Προσθέτουμε σε κάθε ταρταλέτα από 6 κομμάτια δαμάσκηνο και σερβίρουμε αμέσως.
- Αντί για δαμάσκηνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νεκταρίνια ή βανίλιες.
- Την ίδια μους σοκολατας μπορούμε να φτιάξουμε και με bitter κουβερτούρα, αντί για γάλακτος.