Όσα fine dining εστιατόρια και αν ανοίξουν, όσα περίτεχνα πιάτα και αν μας συνεπάρουν, το street food κανείς δεν το απαρνιέται. Αυτό που το λαχταράς στις πιο «δύσκολες» ώρες της λιγούρας, αυτό που ολοκληρώνει τη βραδινή σου έξοδο, αυτό που λατρεύεις να απολαμβάνεις στο χέρι, περπατώντας στο πεζοδρόμιο, καθισμένος σε παγκάκια, πεζούλια και όπου μπορείς να φανταστείς. Αυτό που σε λερώνει και δεν σε νοιάζει καθόλου. Αυτή τη φορά, λοιπόν, πήραμε τους δρόμους, δοκιμάσαμε άπειρες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές στο πόδι και σου παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας street food στην Αθήνα.

Γράφουν οι: Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Βασίλης Ρούκας, Μάρω Σενετάκη, Ιωάννα Σταμούλου

Feyrouz

Feyrouz

Την πρώτη φορά που πήγα στο Feyrouz είχε 35 βαθμούς και θυμάμαι σαν τώρα ότι σκεφτόμουν πως έχω περάσει τόσες φορές και λόγω της ουράς απ΄ έξω δίσταζα να το δοκιμάσω. Ε, τότε λοιπόν δεν γινόταν να κάνω αλλιώς. Μπήκα μέσα και ζήτησα ένα από τα διάσημα λαχματζούν τους. Έκανα μάλιστα ένα αστειάκι για τη ζέστη και το γεγονός ότι μάλλον θα πάρω φωτιά τρώγοντας ένα πικάντικο λαχματζούν με αυτές τις θερμοκρασίες και τότε, καθώς με εξυπηρετούσαν, μου είπαν: «Μα στην Ανατολή, όταν έχει ζέστη, τρώνε πικάντικα, δεν το ξέρεις;». Το εννοούσαν. Ούτως ή άλλως όμως, ήμουν πολύ αποφασισμένη και η επιλογή μου αυτή με έβγαλε ασπροπρόσωπη. Λεπτή πίτα στην οποία απλώνεται πικάντικος κιμάς με σάλτσα ντομάτας και πολλά μπαχαρικά και ειλικρινά τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την κουταλιά από γιαούρτι που προσθέτουν, αλλά και τα ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά, όταν τυλίγουν το λαχματζούν. Αξίζει να περιμένεις λίγο στην ουρά και η συμβουλή μου θα ήταν μετά να περάσεις απέναντι και από το γλυκό Feyrouz και να φας ένα καυτό κιουνεφέ. Γ.Π. 

Feyrouz. Καρόρη 23, Αθήνα, τηλ. 213-03.18.060

Άριστον Λομποτέση

Είναι το πιο διάσημο τυροπιτάδικο της Αθήνας, από το οποίο παίζει να έχουν περάσει όλοι οι Αθηναίοι αλλά και οι τουρίστες της πόλης, έστω και μία φορά. Εκεί έχω βρει τις πιο νόστιμες τυρόπιτες, που βγαίνουν καυτές από τον φούρνο και εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως. Χρειάζεται να πας νωρίς και να είσαι λίγο τυχερός. Αν θες τη συμβουλή μου πάρε μία για εκείνη την ώρα και μία να έχεις στη τσάντα σου για τη στιγμή που θα πεινάσεις, γιατί ακόμα και λίγο κρύα παραμένει εξίσου νόστιμη. Fun fact: Αν και το Άριστον ιδρύθηκε το 1906, στην ταμπέλα του θα δεις να γράφει «Από το 1910». Γιατί του «κρύβουν» 4 χρόνια; Για να το ταιριάξουν με τον αριθμό στον οποίο βρίσκονται -το Νο 10 στην οδό Βουλής. Β.Π.

Άριστον Λομποτέση. Βουλής 10, Σύνταγμα, τηλ. 210-32.27.626

Black Salami 

Black Salami

Black Salami

Αν σε πιάσει πείνα στη Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια, πιάνεις θέση στην ουρά του Black Salami. Για λαχταριστά σάντουιτς με κρέας ή χωρίς και βάση μια εξαιρετικής ποιότητας φοκάτσια με γέμιση από υλικά πρώτης ποιότητας όπως μορταδέλα, παστράμι, σαλάμι, προσούτο, τυριά (όπως μοτσαρέλα, παρμεζάνα, μανούρι, τυρί κρέμα), αλλά και ψητά λαχανικά, χούμους, πέστο βασιλικού, ελιές, ντομάτες κι άλλες ευφάνταστες σάλτσες και μουστάρδες, αλλά και πίτες όπως τυρόπιτα ζαμπονοτυρόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, χωριάτικη. Επίσης, από το Black Salami μπορείς να αγοράσεις και εξαιρετικό ψωμί, κάποιο από τα μαγειρευτά πιάτα ημέρας και κάποια γλυκάκια. Ι.Σ.

Black Salami. Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια, τηλ. 211-41.87.956

Αστάνα

Δεν είναι στο κέντρο, δεν είναι σε κάποια μεγάλη πιάτσα, κι όμως η Αστάνα είναι το κρυμμένο διαμάντι (που τελικά πολλοί έχουμε ανακαλύψει) στην Καλλιθέα. Σε μία περιοχή όπου θα βρεις πολλά μικρά θαύματα γεύσης των Ρωσοπόντιων, θα πετύχεις και την Αστάνα. Το άρωμα του φρεσκοψημένο πιροσκί είναι αυτό που θα σε οδηγήσει εκεί και γρήγορα θα δεις τη βιτρίνα με τα μικρά ζυμαράκια που σε περιμένουν. Δεν έχει φυσικά να κάτσεις. Το μαγαζί είναι απλά η βιτρίνα, με μία απλή ταμπέλα που γράφει «Αστάνα» στα ρώσικα. Και ετοιμάσου να πάρεις σακούλα για το σπίτι, αφού τα πιροσκί είναι πολύ οικονομικά και ένα κι ένα. Σίγουρα πάρε αυτό με την πατάτα και θα πρότεινα επίσης και το πιροσκί με τον κιμά. Ένα δεν θα σου φτάσει, το μόνο σίγουρο. Με ωραία κρούστα από το τηγάνι στο εξωτερικό, αφράτο και μυρωδάτο μέσα, δηλώνω με σιγουριά ότι είναι το πιο ωραίο πιροσκί που έχω φάει. Γ.Π.

Αστάνα, Δημοσθένους 207, Καλλιθέα.

Falafellas

Falafellas Πειραιάς

Falafellas Πειραιάς

Tο φαλάφελ είναι το απόλυτο street food για τους λάτρεις της ανατολίτικης κουζίνας, αλλά και αγαπημένη επιλογή των vegans και όχι άδικα, αφού αυτά τα τραγανά κεφτεδάκια με βάση τα ρεβίθια είναι γευστικότατα. Το Falafellas, που το γνωρίσαμε στην Αιόλου και πλέον το βρίσκουμε και στον Πειραιά, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο πρώτος διδάξας του είδους για τους Αθηναίους, αφού όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013, τα φαλάφελ ήταν σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Η φιλοσοφία τους βασίστηκε εξ αρχής στο να προσφέρουν μια κλασική ανατολίτικη γεύση σε μορφή γρήγορου φαγητού αν και η συνταγή τους δεν είναι αμιγώς ανατολίτικη, αλλά περισσότερο προσαρμοσμένη στις μεσογειακές γεύσεις. Πάντως ό,τι δοκιμάζεις στο Falafellas είναι φρέσκο και χειροποίητο, ενώ για τα φαλάφελ τους χρησιμοποιούν ρεβίθια ελληνικής παραγωγής. Αγαπημένη μου επιλογή το απίστευτο τυλιχτό με φαλάφελ που το φτιάχνουν με τηγανητή μελιτζάνα και τρεις διαφορετικές σως -ταχίνι, γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας και μπορεί να γίνει όσο καυτερό το θες εσύ -τόλμησε το έξτρα καυτερό με φρέσκο τσίλι αν σου αρέσουν τα πικάντικα. Μ.Σ.

Falafellas. Αιόλου 51, Αθήνα, τηλ. 210-32.39.809 & Καραΐσκου 118, Πειραιάς, τηλ. 210-42.97.512

Smak

Smak

Smak

Το Smak είναι εδώ και χρόνια σταθερή αξία όταν αναζητάς ένα ζεστό, αφράτο και νόστιμο πεϊνίρλί με ωραία ζύμη πίτσας. Τη φτιάχνουν επί τόπου όταν παραγγέλνεις, ψήνεται στον ξυλόφουρνο και η ζύμη είναι σκέτο ποίημα. Καψαλισμένη γύρω - γύρω και αφράτη στο εσωτερικό, γεμίζεται στο κέντρο με διάφορα υλικά για όλα τα γούστα. Από τις αγαπημένες μου επιλογές το smak truffle με μοτσαρέλα, λάδι τρούφας, φρέσκα μανιτάρια, σκόρδο και φύλλα από σπανάκι και smak κοτόπουλο με μοτσαρέλα, φιλέτο κοτόπουλο, πιπεριές. Γ.Π.

Smak. Ρόμβης 21, Αθήνα, τηλ. 211-40.97.046

Γαλιάντρα

Γαλιάντρα

Η Γαλιάντρα έγινε διάσημη για τα νόστιμα κεφτεδάκια της Γωγώς Δελογιάννη. Κεφτεδάκια που έχουν άρωμα από τη σχάρα και τα μυρωδικά που κρύβουν μέσα τους και τραγανές τηγανητές πατάτες που πασπαλίζονται με μπόλικη ρίγανη και έγιναν η απόλυτη street food εμμονή, αφού τα τρως είτε στα μεγάλα βαρέλια στην αυλή της Γαλιάντρας στο Μεταξουργείο, είτε και στο χέρι κάνοντας βόλτα. Φυσικά και δεν τελειώνουμε εδώ όμως. Η Γαλιάντρα εκτός από τη σταθερά «κεφτεδάκια» ετοιμάζει κατά καιρούς διάφορα σάντουιτς που είναι σκέτο ποίημα, βουτυράτα και με υλικά έκπληξη. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή είχα δοκιμάσει ένα με κοκκινιστό μοσχάρι, μους φέτας, πιπεριά Φλωρίνης και chives, από άλλο πλανήτη που λέμε. Το μενού όμως ανανεώνεται συχνά και γι’ αυτό τη Γαλιάντρα δεν τη βαριέσαι ποτέ. Γ.Π. 

Γαλιάντρα. Γιατράκου 4, Μεταξουργείο, τηλ. 210-52.31.008

Καντίνα Μιχαλακοπούλου 

Καντίνα Μιχαλακοπούλου

Καντίνα Μιχαλακοπούλου

Το Νο 40 της Μιχαλακοπούλου βρίσκεται πλάι σε ένα από τα φανάρια του πολυσύχναστου δρόμου και αν περάσεις από εκεί το πρωί στη θέση του θα βρεις ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων. Όμως σαν πέφτει η νύχτα για τα καλά, δηλαδή από τις 11 και μετά, το πάρκινγκ κλείνει κι έρχεται η κινητή καντίνα. Παρκάρει με τη φάτσα στο δρόμο, τα φώτα της ανάβουν, τα ρολά ανεβαίνουν κι οι πρώτοι πιστοί της ξεκινούν να κάνουν δειλά δειλά τις πρώτες ουρές. Όσο περνά η ώρα οι ουρές θεριεύουν, καθώς η καντίνα τραβάει σαν μαγνήτης τους νέους μετά από ποτά στα γύρω ή στα πιο μακρινά μπαρ και δεν τελειώνουν μέχρι τις μικρές πρωϊνές ώρες. «Αργάμιση» τις έλεγε η κόρη μου όταν τη ρωτούσα τι ώρα γύρισε χτες στο σπίτι κι εννοούσε 5 το πρωί. Γιατί συνοστίζονται; Για ένα πεντακάθαρο «βρώμικο» ή αλλιώς για χοτ ντογκ με λάχανο, καρότο και σάλτσα μουστάρδας και για τραγανές απ’ έξω και ζουμερές από μέσα κοτομπουκιές. Το λουκάνικο και οι κοτομπουκιές παίζουν σε πολλές παραλλαγές, πότε σε σάντουιτς και πότε σε μερίδα, μαζί με φρεσκοτηγανησμένες πατάτες και σος. Για τις γλυκές λιγούρες παίζουν και ντόνατς... Ι.Σ.

Καντίνα Μιχαλακοπούλου. Μιχαλακοπούλου 40, Αθήνα, τηλ. 210-72.29.129

Απ’ αλλού

Το αγαπημένο μου αθηναϊκό φαλαφελάδικο. Πού αλλού; Στη Θεμιστοκλέους, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Το υπέροχο «Απ’ αλλού» φτιάχνει εδώ και χρόνια πεντανόστιμες και παράλληλα οικονομικές τορτίγιες, με αφράτα φαλάφελ και φρέσκα λαχανικά. Αξίζει σίγουρα να σταματήσεις για λίγο τη βόλτα σου στα Εξάρχεια και να πιάσεις μια θέση στην ουρά του κόσμου που στήνεται συχνά μπροστά στο μαγαζί, για να απολαύσει φαλάφελ ή και chili con carne. Β.Ρ.

Απ' αλλού. Θεμιστοκλέους 47, τηλ. 215-50.14.730

Σιαμέτης

Σιαμέτης

Σιαμέτης

Κόντεψα να πάθω ένα μικρό εγκεφαλικό όταν πέρασα πριν από μερικούς μήνες έξω από τον Σιαμέρη, στο κέντρο της Βάρης και πάνω στη Βάρης - Κορωπίου και συνειδητοποίησα ότι έχει κλείσει. Ευτυχώς όμως διαψεύστηκα, αφού πρόσφατα διαπίστωσα πως άνοιξε ανανεωμένος. Στην πραγματικότητα δηλαδή, το μαγαζί είχε κλείσει για χάρη της ανακαίνισής του. Όπως και να έχει το πράγμα, ο Σιαμέτης φτιάχνει κατά κύριο λόγο λουκουμάδες. Θα βρεις και καφέ, παγωτό και μερικά άλλα γλυκάκια, αλλά είναι ένα καθαρόαιμο λουκουματζίδικο. Και μεταξύ μας, οι λουκουμάδες του είναι απλά υπέροχοι. Ό,τι πρέπει όσον αφορά στο μέγεθος, νόστιμοι, αλλά παράλληλα δεν σε βαραίνουν καθόλου από το τηγάνι, εν αντιθέσει με πολλούς άλλους λουκουμάδες που έχω δοκιμάσει. Η ζύμη τους θα έλεγα ότι είναι από τις πιο ωραίες. Το highlight όμως είναι ότι έχουν πραγματικά πολλές επιλογές σε γεμιστούς λουκουμάδες. Με πραλίνα, με λευκή σοκολάτα, με καραμέλα, με πραλίνα φιστίκι, με bueno, με κρέμα Βαυαρίας, cookies και πολλές-πολλές ακόμη, μπορείς να συνδυάσεις γέμιση αλλά και toppings, όπως και να προσθέσεις από πάνω τριμμένο μπισκότο και πολλά ακόμη. Γ.Π.

Σιαμέτης. Πανός 8, Βάρη, τηλ. 210-89.92.270

Καλίνκα - Μαλίνκα

Καλίνκα - Μαλίνκα

Καλίνκα - Μαλίνκα

Αν μπορώ να πω πως ένα μαγαζί του κέντρου με έχει στηρίξει στα δύσκολα, τότε αυτό είναι σίγουρα το «Καλίνκα – Μαλίνκα» με τα πεντανόστιμα πιροσκί του. Κάθε φορά που η μέρα στο πανεπιστήμιο δεν είχε πάει όπως υπολόγιζα, κατευθυνόμουν εκεί για πιροσκί φούρνου με κοτόπουλο και τυρί γκούντα ή τηγανητό με φέτα ή με πατάτα ή με κιμά και αυγό. Οι γέμισεις που σου αρέσουν υπάρχουν και σε επιλογές φούρνου και σε τηγανητές, με το πιο κρατσανιστό και λαδένιο ζυμάρι που έχεις δοκιμάσει. Εννοείται πως θα βρεις και γλυκά πιροσκί, ενώ ό,τι επιλέξεις έχει φτιαχτεί εκείνη τη στιγμή από τις κυρίες που βλέπεις στην ανοιχτή κουζίνα του. Β.Π.

Καλίνκα - Μαλίνκα. Σταδίου 27, Αθήνα, τηλ. 210-33.16.070

Μουζίλο

Μουζίλο

Μουζίλο

Ο Στέφανος Βασιλόπουλος μαζί με τη βοηθό του Μαρίνα - για την ακρίβεια, τον άνθρωπο που ευθύνεται για αυτό το αέρινο φύλλο της πίτας - παίρνουν θέση από τις 4:30 το πρωί στο λιλιπούτειο μαγαζί τους στην οδό Δούσμανη, στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας, για να αλευρώσουν τους πάγκους, να ανοίξουν φύλλο, να το γεμίσουν με λαχταριστές κλασικές και μη γεμίσεις και να φουρνίσουν. Το φύλλο της πίτας στο Μουζίλο είναι τραγανό και νόστιμο, χωρίς να σου αφήνει λαδίλα, ενώ οι γεμίσεις είναι μία και μία. Σίγουρα προτείνω την τυρόπιτα, αλλά και τις πίτες που φτιάχνουν ανάλογα με τα εποχιακά υλικά. Πήγαινε μόνο νωρίς, γιατί όσο περνά η ώρα οι επιλογές λιγοστεύουν. Γ.Π.

Μουζίλο. Δούσμανη 13, Γλυφάδα, τηλ. 211-21.52.772

Amandine’s Bagels

Τα bagels, τα ψωμάκια που πρώτα μπαίνουν σε καυτό νερό και μετά ψήνονται στον φούρνο για να γίνουν αφράτα και απολαυστικά, είναι από τα πιο αγαπημένα street food των Αμερικάνων. Παραδοσιακά τα απολαμβάνουν ζεστά, αλειμμένα με τυρί κρέμα, όμως τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να γίνονται και σάντουιτς, γεμιστά με ό,τι υλικό αγαπάει ο καθένας και στην Ελλάδα κυρίως έτσι τα γνωρίζουμε.Στην περιοχή του Συντάγματος και συγκεκριμένα στην οδό Νίκης, συναντάμε το Amandine, ένα λιλιπούτειο μαγαζί όπου μπορείς να περάσεις και να πάρεις στο χέρι τα καλύτερα bagels της Αθήνας. Εδώ τα νόστιμα ψωμάκια γεμίζονται με τυριά, αλλαντικά, φρέσκα λαχανικά, τουρσιά και χειροποίητες σάλτσες, ενώ αν έχεις όρεξη για γλυκό δεν θα σε απογοητεύσουν αφού υπάρχουν και οι ανάλογες προτάσεις. Προσωπικά λατρεύω τον συνδυασμό με τόνο και αβοκάντο που δεν χάνει ποτέ. Μ.Σ.

Amandine. Νίκης 13, Αθήνα, τηλ. 210-32.39.829

Crust

Crust pizza

Το μαγαζί που γνωρίζουν όλοι αν έχουν βγει Μοναστηράκι και Ψυρρή και το αναζητούν μετά για μια εύκολη και νόστιμη λύση για φαγητό. Εκεί θα βρεις μεγάλα κομμάτια πίτσας σε χαρτόνι, που παίρνεις στο χέρι και μπορείς να τα τρως καθώς γυρίζεις σπίτι ή κατευθύνεσαι στο επόμενο μαγαζί. Εγώ αγαπώ τη Lawless με σάλτσα ντομάτα, φρέσκια μοτσαρέλα, πεπερόνι και σαλάμι Calabrese. B.Π.

Crust. Πρωτογένους 13, Μοναστηράκι, τηλ. 210-32.57.179

Fika

Fika

Fika

Στην περιοχή της Ακρόπολης και κάτω από τη λεωφόρο Συγγρού, θα πέσεις πάνω στο Fika, ένα μικρό σημείο που εμπνέεται από τη σκανδιναβική φιλοσοφία και το σουηδικό “fika”, που σημαίνει αυτό το μικρό διάλειμμα στη δουλειά που ο χρόνος για λίγο σταματά και απολαμβάνεις το καφεδάκι και τη… λιχουδίτσα σου, πριν συνεχίσεις τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Έτσι λοιπόν το Fika στην Αθήνα φουρνίζει από νωρίς το πρωί viennoiserie σε μεγάλη ποικιλία και για κάθε γούστο, αλμυρά και γλυκά και με υλικά εποχή, για να μας χαρίσει αυτές τις μικρές στιγμές απόλαυσης μέσα στη μέρα. Εκτός από ένα από τα ευφάνταστα κρουασάν του, προτείνω να επιλέξεις και ένα από τα σάντουιτς με τη σπιτική φοκάτσια τους και δεν θα χάσεις. Γ.Π. 

Fika. Βούρβαχη 6, Αθήνα, τηλ. 210-92.26.010

Borghese

Borghese

Borghese

Σάντουιτς με διαλεγμένα τυριά και αλλαντικά, κυρίως ιταλικής προέλευσης και σε πολύ ιδιαίτερους γευστικούς συνδυασμούς για να πειραματιστείς και να διαλέξεις. Ένα μαγαζί που όταν ξεκίνησε στο Παγκράτι δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να κάνει τόση διαφορά. Φρόντισε να επιλέξεις οπωσδήποτε το σάντουιτς με prosciutto crudo, ντοματίνια, ρόκα, flakes παρμεζάνας και λάδι τρούφας και θα με θυμηθείς. B.Π.

Borghese. Αρχελάου 19, Παγκράτι, τηλ. 210-72.50.511

Kora 

Kora

Kora

Το Kora στο Κολωνάκι είναι το ιδανικό μέρος για να πάρεις κάτι στο χέρι όσο χαζεύεις τις βιτρίνες στο Κολωνάκι. Μου άρεσε πολύ να επισκέπτομαι το Kora όταν δούλευα σε μια γκαλερί της περιοχής, γιατί έβρισκα τα πιο νόστιμα κρουασάν με αφράτη ζύμη. Σήμερα μπορεί να μην πηγαίνω καθημερινά στην περιοχή, αλλά συνεχίζω να επισκέπτομαι το Kora όσο πιο συχνά μπορώ για να απολαμβάνω αυτά τα γεμιστά κρουασάν με σοκολάτα ή τα άλλα με πεκορίνο, γραβιέρα, ροκφόρ και παρμεζάνα. Ό,τι όμως και αν επιλέξεις εσύ από εκεί, θα μείνεις ευχαριστημένος και αν τύχει και δεν έχεις όρεξη για κρουασάν, τότε σου προτείνω το τέλειο σάντουιτς με αυγοσαλάτα και προζυμένιο ψωμί. Β.Π.

Kora. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210-36.27.855

Mon Chou

Mon Chou

Mon Chou

Παρότι δεν είμαι φίλος της σοκολάτας, ένα από τα γλυκά που απολαμβάνω στην πόλη είναι το προφιτερόλ. Όχι όμως οποιοδήποτε προφιτερόλ, αλλά αυτό του Mon Chou στο Παγκράτι. Πολλές φορές σε κάποιο γλυκό λατρεύεις κάποιο στοιχείο του και κάποια άλλα τα θεωρείς πιο μέτρια. Στο προφιτερόλ του Mon Chou, για εμένα προσωπικά όλα τα στοιχεία συνθέτουν την τελειότητα: αφράτο, ολόφρεσκο σου, λαχταριστή σοκολάτα γάλακτος ή bitter - εσύ επιλέγεις - που θα έτρωγα με μεγάλη χαρά και σκέτη με το κουτάλι και κρέμα πατισερί που δεν είναι μόνο γέμιση για τα σου, αλλά κρύβεται και στο μπολάκι. Θα το βρεις σε διάφορα μεγέθη, αλλά ειλικρινά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να το πάρεις στο χέρι στο χάρτινο μπολάκι και να το απολαύσεις με την ησυχία σου απέναντι στο πάρκο. Γ.Π.

Mon Chou. Ευτυχίδου 24, Παγκράτι, τηλ. 211-11.39.807

Μόντακιου

Μόντακιου

Μόντακιου

Κοντά στη στάση του μετρό Πανεπιστήμιο υπάρχει ένα μικρό μαγαζί που φτιάχνει σάντουιτς τα οποία θα ορκιζόσουν ότι έφθασαν μόλις από κάποια μικρή πόλη της Ιταλίας. Θα βρεις τυριά και αλλαντικά ελληνικής, ιταλικής και γαλλικής προέλευσης, ενώ είναι ιδανική επιλογή για πρωινό πριν ξεκινήσεις τη βόλτα σου στο κέντρο. Όταν πήγαινα συχνά λόγω της σχολής μου, που ήταν στο κέντρο, επέλεγα πάντα το σάντουιτς Toscana με προσούτο μαύρου δάσους, κατσικίσιο τυρί chevre, ρόκα και chutney ντομάτας και στο συστήνω ανεπιφύλακτα. Β.Π.

Μόντακιου. Σταδίου 30 (εντός Στοάς Κοραή), Αθήνα, τηλ. 210-33.16.500

Overοll

overoll

overoll

Είσαι στο δρόμο για τη δουλειά ή στη βόλτα και σου έρχεται όρεξη για γλυκό. Πες αλήθεια, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι δεν είναι ένα μυρωδάτο κρουασάν; Εγώ πάντως αυτό θέλω και από τότε που ανακάλυψα το Overoll ο περιπτεράς μου έχασε την καλύτερη του πελάτισσα. Εδώ τα κρουασάν είναι φρέσκα και μοσχοβολούν βούτυρο και δεν σταματούν ποτέ να με εκπλήσσουν με την ποικιλία τους. Εννοείται ότι πρώτη μου επιλογή παραμένουν τα γλυκά κρουασάν – τώρα το καλοκαίρι έχω κολλήσει με το κρουασάν βερίκοκο που μου φέρνει στο μυαλό την κλασική γεύση που παίρναμε παιδιά, αλλά σε μια πιο elevated εκδοχή του -, αλλά έχει τύχει να δοκιμάσω και τις αλμυρές γεύσεις και μπορώ να πω ότι τις βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσες. Το viral κρουασάν σπανακόπιτα για παράδειγμα είναι η τέλεια εναλλακτική της κλασικής πίτας. Το Overoll σήμερα μπορείς να το βρεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ωστόσο το κατάστημα στην Πραξιτέλους, που είναι και το πρώτο τους, παραμένει η δική μου αγαπημένη επιλογή. Μ.Σ.

Overoll. Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 211-41.98.151

Focacceria Napul’è

Focacceria Napule

Focacceria Napul'e

Στο κέντρο της πόλης πλέον υπάρχει ένα μαγαζί που καθημερινά φτιάχνει και προσφέρει αυθεντικά ιταλικά αραντσίνι. Το όνομα τους σημαίνει πορτοκαλάκια, λόγω του σχήματος που είναι μικρές μπαλίτσες από ριζότο, που τηγανίζονται και αποτελούν το παραδοσιακό σνακ της Σικελίας, όπου θα το βρεις σε τρατορίες, εστιατόρια αλλά και φούρνους. Εδώ ο σεφ Francesco Granata δημιουργεί τέσσερις διαφορετικές εκδοχές με μορταδέλα-πέστο φυστίκι, «καρμπονάρα» με guanciale, αυγό και πεκορίνο, calabrese με scamorza, παρμεζάνα, μελιτζάνα, σάλτσα ντομάτας και βασιλικό και Pizzaiolo με σάλτσα ντομάτας, parmigiano reggiano, φρέσκο βασιλικό, ρίγανη και scamorza affumicata. Ζεστά και τραγανά όσο πρέπει θα αποτελέσουν το λόγο που θα θες να βρίσκεσαι πιο συχνά στο κέντρο της Αθήνας. Β.Π.

Focacceria Napul’è. Πετράκη 30, Αθήνα, τηλ. 210-33.16.161