
Υλικά
- 8 φέτες ψωμί ζυμωτό
- 16 σαρδέλες φρέσκες
- 8 κ.σ. μαγιονέζα
- ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ελιές πράσινες, αποπυρηνωμένες
- 1 λεμόνι
- φύλλα θυμαριού φρέσκου
Ρομπόλα από την Κεφαλονιά, με πολυπλοκότητα από ανθικά και βοτανικά αρώματα και παρουσία λευκόσαρκων φρούτων. Υψηλή οξύτητα και νύξεις ορυκτότητας. Η πρόταση του WSPC: Robola Classic - Petrakopoulos
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κάθετα το κεφάλι της σαρδέλας, ξεκινώντας από το σβέρκο και με κατεύθυνση προς το λαιμό, χωρίς να φτάσουμε ως κάτω. Χαράζουμε την κοιλιά κατά μήκος και τραβάμε το κεφάλι μαζί με τα εντόσθια.
- Αφαιρούμε και τις ουρές με μια κάθετη τομή. Ανοίγουμε τη σαρδέλα πεταλούδα και ξεκολλάμε το κόκκαλο. Ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά πριν την αλατίσουμε μέσα-έξω. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες σαρδέλες.
Για τα σάντουιτς
- Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε να κάψει καλά στη φωτιά. Απλώνουμε πάνω του τις σαρδέλες και τις ψήνουμε κλειστές και από τις 2 πλευρές, για 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε στην άκρη.
- Πλένουμε, στεγνώνουμε καλά και παίρνουμε το ξύσμα του λεμονιού. Το ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, τη σκόνη σκόρδου και την πάπρικα.
- Αλείφουμε με την αρωματική μαγιονέζα τις φέτες του ψωμιού, τοποθετούμε από 2 σαρδέλες στην κάθε φέτα, μερικές ελιές πράσινες και φετούλες από το λεμόνι.
- Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με φυλλαράκια φυλλαράκια από θυμάρι.
- Η συνταγή είναι για να ετοιμάσουμε έναν μεζέ για λίγα άτομα. Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε μεγαλύτερη ποσότητας σαρδέλας στο γκριλ του φούρνου ή σε υπαίθρια ψησταριά και να τις σερβίρουμε έτσι.
- Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ψωμί δεν χρειάζεται ψήσιμο. Αν όμως είναι χτεσινό ή προχτεσινό καλό είναι να το περάσουμε από φρυγανιέρα.