Υλικά
  • 700 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 300 γρ. γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 ml μηλίτη
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • σπόροι κολοκύθας ψημένοι για το σερβίρισμα
  • φρέσκο θυμάρι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Κυδωνίτσα με αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, λιπαρή υφή και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Diaselo Ktima Palivou

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σούπα με κολοκύθα, γλυκοπατάτα και μηλίτη ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας ελαφρά.
  3. Ρίχνουμε την κολοκύθα και τη γλυκοπατάτα και τις ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν με τα μπαχαρικά.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον μηλίτη και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ελαφρώς ο όγκος του υγρού.
  5. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει λεία.
  7. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν είναι απαραίτητο.
  8. Ζεσταίνουμε λίγο τη σούπα σε χαμηλή φωτιά (δεν αφήνουμε να βράσει) και τη σερβίρουμε ζεστή, γαρνίροντας με ψημένους σπόρους κολοκύθας και φρέσκο θυμάρι, αν θέλουμε.
  • Για μία vegan εκδοχή της κολοκυθόσουπας, αντικαθιστούμε την κρέμα γάλακτος με ίση ποσότητα κρέμα καρύδας.
  • Διατηρούμε τη σούπα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας λίγο ζωμό ή νερό αν χρειαστεί.