Η γλυκοπατάτα - παρέα με την κολοκύθα - είναι από τα αγαπημένα φθινοπωρινά λαχανικά και τελευταία βρίσκει όλο και περισσότερο σταθερή θέση στην κουζίνα μας. Όπως συμβαίνει και με τις απλές πατάτες, αλλά ίσως λίγο περισσότερο με τη γλυκιά εκδοχή τους, σίγουρα έχει τύχει να αγοράσεις γλυκοπατάτες που έμειναν στην κουζίνα για καιρό και μετά αναρωτιόσουν αν είναι κατάλληλες για να τις καταναλώσεις.
Η αλήθεια είναι ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, αλλά αυτό εξαρτάται από το πού και πώς τις αποθηκεύεις.
Οι γλυκοπατάτες αγαπούν τη θερμοκρασία δωματίου
Ήξερες ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να διατηρηθούν για 2-3 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου (18°C-22°C); Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να τις αποθηκεύσεις σε δροσερό, ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος, όπως ένα ντουλάπι ή ένα καλάθι, μακριά από το άμεσο φως του ηλίου ή την υγρασία.
Στην προσπάθειά σου να τις προστατέψεις, μην κάνεις το λάθος να τις αποθηκεύεις στο ψυγείο όταν δεν είναι μαγειρεμένες, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να τις κάνουν πιο σκληρές, αλλά και να αλλοιώσουν τη γεύση τους.
Extra tip: Απόφυγε να αποθηκεύεις τις γλυκοπατάτες κοντά σε άλλες τροφές που εκπέμπουν αιθυλένιο, όπως οι μπανάνες ή τα μήλα, γιατί μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμασης και να χαλάσουν πιο γρήγορα.
Στο ψυγείο μόνο μετά το μαγείρεμα
Οι ωμές γλυκοπατάτες μπορεί να μην αγαπούν το ψυγείο, αλλά οι μαγειρεμένες μπορούν να διατηρηθούν μια χαρά εκεί για 3-5 ημέρες. Θα πρέπει να τις αποθηκεύεις σε αεροστεγές δοχείο.
Μπαίνουν οι γλυκοπατάτες στην κατάψυξη;
Όπως και πολλά ακόμη τρόφιμα, αν θέλεις να διατηρήσεις τις γλυκοπατάτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείς να τις βράσεις ή να τις ψήσεις πρώτα και μετά να τις αποθηκεύσεις στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη οι γλυκοπατάτες διατηρούνται για έως 6 μήνες, ωστόσο βεβαιώσου ότι θα τις αποθηκεύσεις σε αεροστεγή δοχεία ή σακουλάκια τροφίμων κατάλληλα για κατάψυξη.
Πώς θα καταλάβεις αν έχουν χαλάσει
Σε γενικές γραμμές δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβεις αν μια ωμή γλυκοπατάτα έχει χαλάσει. Μπορείς να το διαπιστώσεις εύκολα από την όψη της, αν είναι μαλακή, ζαρωμένη, αποχρωματισμένη ή έχει αρχίσει να βλασταίνει ή ακόμη χειρότερα, αν έχει αρχίσει να εμφανίζει μούχλα. Επίσης, μια γλυκοπατάτα που έχει χαλάσει, αρχίζει να μυρίζει περίεργα. Αν διαπιστώσεις οτιδήποτε από αυτά, τότε πέταξέ την.
Αν η γλυκοπατάτα δεν έχει μαλακώσει και δεν έχει φύτρες, είναι ακόμα φρέσκια και ασφαλής για κατανάλωση. Εάν έχει βλαστήσει αλλά παραμένει σφικτή, μπορείς επίσης να την καταναλώσεις, αφαιρώντας τις φύτρες κατά το καθάρισμα.