Σε πολλές διαφορετικές συνταγές, τα αυγά λειτουργούν ως θαυματουργό υλικό. Ενώνουν τα συστατικά και τα συγκρατούν, δίνουν σώμα και δομή, βοηθούν τις συνταγές να φουσκώνουν, δίνουν υγρασία και αέρινη υφή, αλλά και αισθητικό, ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Θυμήσου γλυκές και αλμυρές συνταγές, όπως για παράδειγμα ένα πληθωρικό σουφλέ, ή ένα κέικ, όταν φουσκώνουν εντυπωσιακά και δεν διαλύονται, ενώ αποκτούν χρυσαφένιο χρώμα. 

Όμως για διάφορους λόγους, είτε επειδή ακολουθείς μία vegan διατροφή, είτε για λόγους αλλεργίας, είτε γιατί απλώς δεν θέλεις αυτή τη φορά να χρησιμοποιήσεις αυγό (ή μόλις ανακάλυψες ότι σου έχουν τελειώσει), υπάρχουν διάφορα υλικά στην κουζίνα σου τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το αυγό. Εδώ σου δίνουμε μερικές ιδέες, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις. 

Ιδανικά για συγκολλητική ουσία 

Αλεσμένος λιναρόσπορος 

Λιναρόσπορος

Ο αλεσμένος λιναρόσπορος είναι ίσως το πιο δημοφιλές υποκατάστατο αυγού στη vegan διατροφή, αφού όταν αναμειγνύεται με νερό, μας δίνει αυτό το κολλώδες αποτέλεσμα που δίνει σώμα στις συνταγές. Για κάθε αυγό που θα χρησιμοποιούσες, υπολόγισε μία κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο που θα βρεις έτοιμο στο εμπόριο και τρεις νερό. Ανακάτεψε και άφησέ το λίγα λεπτά για να πήξει. 

Σπόροι τσία 

Τσία

Στην ίδια λογική με τον λιναρόσπορο και οι σπόροι τσια αποκτούν κολλώδη υφή μόλις έρθουν σε επαφή με υγρό. Με τις αναλογίες που αναφέραμε και παραπάνω, μπορείς εύκολα να δημιουργήσεις ένα υποκατάστατο αυγού. 

Λιναρόσπορος και chia λειτουργούν μια χαρά ως συγκολλητικές ουσίες σε κέικ, μπισκότα, pancakes και άλλου τέτοιου είδους ζύμες.

Πουρές μπανάνας/ μήλου/ κολοκύθας 

Μπανάνα

Σε γλυκές συνταγές, ½ πολτοποιημένη μπανάνα θα δώσει τη σύσταση αλλά και την ελαφριά γλυκύτητα που χρειάζεσαι στις συνταγές σου. Η συγκεκριμένη επιλογή μάλιστα είναι ιδανική για pancakes. Στο ίδιο μήκος κύματος, ¼ βρασμένο και πολτοποιημένο μήλο θα λειτουργήσει όπως θα έκανε ένα αυγό, σε γλυκές ζύμες. 

Την ίδια δουλειά κάνει και ο πουρές κολοκύθας, τον οποίο δημιουργείς εύκολα στο σπίτι, είτε ψήνοντας, είτε βράζοντάς τη, ενώ στη συνέχεια την πολτοποιείς. ¼ πουρέ είναι μία καλή ποσότητα για να αντικαταστήσει ένα αυγό. 

Στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις βέβαια πρέπει να θυμάσαι ότι τα συστατικά αυτά θα προσδώσουν μία επίγευση στο γλυκό σου. 

Κορν φλάουρ 

Κορν φλάουρ

Το κορν φλάουρ που πάντα έχεις στο ντουλάπι σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για αυγό. Διάλυσε 1 κουταλιά της σούπας σε 2 κουταλιές νερό, ανακάτεψε και έτοιμο. Λειτουργεί με μοναδικό τρόπο σε μπισκότα. 

Τόφου 

Τόφου

Όπως και το αυγό, έτσι και το τόφου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Γι’ αυτό, αν αλεστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα ως υποκατάστατο του αυγού, σε διάφορες συνταγές. Λειτουργεί και αυτό καλά ως συγκολλητική ουσία, ενώ στα ατού του σημείωσε ότι λόγω της ουδετερότητάς του, δεν προσδίδει γεύση στις συνταγές αυτές. Είναι ιδανικό για κέικ, μπισκότα και brownies. Φτάνει να το αλέσεις και υπολόγισε ότι ¼ τόφου, αντιστοιχεί σε ένα αυγό. 

Γιαούρτι ή βουτυρόγαλα 

Γιαούρτι

Γιαούρτι και βουτυρόγαλα αποτελούν έναν ακόμη τρόπο να δώσεις σώμα στις συνταγές σου, σαν να χρησιμοποιούσες αυγό. ¼ του φλιτζανιού από απλό γιαούρτι (όχι με γεύσεις ή ζάχαρη), αντικαθιστά ένα αυγό.

Ιδανικά για φούσκωμα 

Μαγειρική σόδα και ξίδι 

Αν αναμείξεις 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας με 1 κουταλιά της σούπας ξίδι, τότε αποκτάς ένα διογκωτικό όμοιο με το αυγό που μπορεί να μπει στις περισσότερες συνταγές. Αυτό διότι πραγματοποιούν μεταξύ τους μια χημική αντίδραση που παράγει διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Χρησιμοποιείται σε αρτοσκευάσματα, προκειμένου να φουσκώνουν. 

Aquafaba 

Aquafaba

Η aquafaba είναι στην ουσία ζωμός που προέρχεται από βρασμένα ρεβίθια και λειτουργεί ως υποκατάστατο σε συνταγές που χρειαζόμαστε μόνο το ασπράδι του αυγού. Και μόνο βλέποντάς το, θα συνειδητοποιήσεις ότι όντως σου θυμίζει ασπράδι. Σημείωσε ότι 3 κουταλιές της σούπας αντικαθιστούν 1 αυγό.

Ανθρακούχο νερό 

Tο ανθρακούχο νερό έχει την ιδιότητα να λειτουργεί ως διογκωτικός παράγοντας. Για παράδειγμα, προσθέτοντας μια ποσότητα σε ένα μείγμα για κέικ, θα δεις αμέσως να δημιουργούνται φυσαλίδες, με αποτέλεσμα να δίνει όγκο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Κάθε αυγό, αντικαθίσταται με 1/4 φλιτζανιού ανθρακούχο νερό.