
Τόφου, τεμπέ, τα φυτικά υποκατάστατα του κρέατος κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς, πιστούς vegans, αλλά και όσους θέλουν απλώς να μειώσουν το κρέας από τη διατροφή τους. Το seitan είναι ένα υποκατάστατο που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε διάφορες κουζίνες του κόσμου, αφού προσιδιάζει αρκετά οπτικά, αλλά και γευστικά στο κρέας, ενώ αποτελεί μία φυτική επιλογή, η οποία είναι μάλιστα πλούσια σε πρωτεΐνη.
Παρασκευάζεται από γλουτένη σίτου. Για την παρασκευή του, το αλεύρι σίτου αναμειγνύεται με νερό και ζυμώνουν, μέχρι να δημιουργηθεί μια κολλώδης ζύμη πρωτεΐνης γλουτένης. Στη συνέχεια, αυτή ξεπλένεται για να αφαιρεθεί το άμυλο, αφήνοντας μόνο τη μάζα της καθαρής πρωτεΐνης γλουτένης.
Συνήθως πωλείται μόνο του, ώστε να κοπεί σε κομμάτια, ωστόσο μπορεί να βρεθεί και σε έτοιμα, προπαρασκευασμένα προϊόντα ως βασικό συστατικό τους, όπως φυτικά μπιφτέκια, αλλαντικά και χοτ ντογκ. Το σεϊτάν πωλείται συνήθως στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, όπως και τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη vegan διατροφή και θα το βρεις λογικά κάπου δίπλα στο τόφου.
Πού να το χρησιμοποιήσεις
Το seitan πωλείται συνήθως σε φέτες, κύβους ή λωρίδες, ωστόσο μπορεί επίσης να φτιαχτεί εύκολα στο σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι μια πυκνή, καφετί χρώματος, κάπως μαστιχωτή, εναλλακτική λύση vegan κρέατος με αλμυρή γεύση, ενώ λόγω του διατροφικού προφίλ του, είναι και αρκετά χορταστικό.
Γενικώς, μπορεί να προστεθεί όπου θα χρησιμοποιούσαμε κρέας. Κομμένο σε φέτες ή σε κύβους, σε σάντουιτς, βραστό, ψητό, στο τηγάνι κλπ. Έχει σχετικά ήπια γεύση, γεγονός που το καθιστά αρκετά ευέλικτο, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες συνταγές και να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Πώς να φτιάξεις σπιτικό seitan
Το σεϊτάν μπορεί εύκολα να φτιαχτεί και στο σπίτι, χωρίς να είσαι κανένας ειδικός. Αρκεί να ακολουθήσεις τα κατάλληλα βήματα, ενώ απαιτούνται μόλις δύο υλικά:
- Ζωτική γλουτένη σίτου, την οποία θα βρεις επίσης στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Είναι μία αποξηραμένη σκόνη που πωλείται συνήθως στο τμήμα αρτοποιίας μαζί με τα μη παραδοσιακά άλευρα.
- Ένα υγρό, όπως νερό ή ζωμό λαχανικών.
Σημείωσε βέβαια ότι υπάρχουν πολλές συνταγές που απαιτούν επίσης μικρές ποσότητες άλλων συστατικών, όπως διατροφική μαγιά ή σάλτσα σόγιας, καθώς και βότανα ή μπαχαρικά, όπως σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη για να προστεθεί περισσότερη γεύση στο σπιτικό σεϊτάν. Αυτό έχει να κάνει βέβαια κα με το προσωπικό σου γούστο και τις γεύσεις σου.
Διαδικασία
- Για το seitan, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αναμείξεις όλα τα υλικά μαζί για να σχηματίσεις μια ζύμη, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.
- Βάλε τη ζύμη σου σε ένα μπολ, σκέπασέ τη με μεμβράνη και άφησέ τη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
- Στη συνέχεια, πρόσθεσε στο μπολ νερό, ώστε να καλυφθεί η ζύμη και ζύμωσε μέχρι το νερό να γίνει λευκό.
- Στράγγιξέ το με σουρωτήρι και επανάλαβε τη διαδικασία με το νερό, μέχρι αυτό να είναι εντελώς διάφανο (έτσι ξεπλένεις το άμυλο).
- Άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες. Από εκεί και πέρα, το σπιτικό σου seitan είναι έτοιμο να το χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε πιάτο.