
Άλλη μία εβδομάδα ξεκινά και όχι όποια και όποια εβδομάδα. Καθαρά Δευτέρα λοιπόν και αρχή της Σαρακοστής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Φάγαμε τα πολλά κρεατικά μας, απολαύσαμε και τα γαλακτοκομικά μας και αν είσαι από αυτούς που θα το τηρήσουν το 40ήμερο της Σαρακοστής, τότε στο Cookout.gr σίγουρα θα βρεις πλήθος συνταγών για να μην ξεμείνεις από ιδέες.
Για εσένα όμως που η νηστεία δεν είναι στους στόχους σου φέτος, όπως κάθε εβδομάδα έχουμε ετοιμάσει ένα μενού για κάθε ξεχωριστή μέρα και κάθε σου ανάγκη. Την Καθαρά Δευτέρα όμως, θα το φας το Σαρακοστιανό σου, όπως πρέπει. Για δες παρακάτω.
Δευτέρα – Ολοκληρωμένο μενού για την πιο ευχάριστη Δευτέρα του χρόνου
Τα ορεκτικά:
Καλαμαράκια τηγανητά
Ίσως ο καλύτερος μεζές για το ουζάκι, τα τηγανητά καλαμαράκια κλέβουν πάντα την παράσταση στο ελληνικό τραπέζι. Αυτή η συνταγή είναι απλή, γρήγορη και εγγυάται ένα τραγανό αποτέλεσμα που θα λατρέψουν όλοι. Συνόδεψέ τα με φέτες λεμονιού ή το ντιπ της επιλογής σου και απόλαυσε τη μοναδική θαλασσινή τους γεύση!
Κρεμώδης ταραμοσαλάτα
Γίνεται γιορτινό τραπέζι χωρίς μία ωραία αλοιφή για να βουτάς; Για τη μέρα αυτή, η αλοιφή που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Η κλασική εκδοχή της ταραμοσαλάτας φτιάχνεται με βάση το ψωμί και τον ταραμά - κατά προτίμηση λευκό - και είναι η ιδανική παρέα της λαγάνας στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, ενώ ταιριάζει πολύ με πάσης φύσεως ψαρομεζέδες.
Το κυρίως: Μυρωδάτη γαριδομακαρονάδα με κρόκο Κοζάνης
Σε αυτή τη μακαρονάδα οι ζουμερές γαρίδες μαγειρεύονται σε μια πλούσια κόκκινη σάλτσα, αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης, που προσθέτει μια λεπτή, γήινη πολυπλοκότητα στο κλασικό πιάτο.
Το επιδόρπιο: Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι και αμύγδαλα
Μα τι άλλο; Χαλβάς σιμιγδαλένιος, παραδοσιακός, νηστίσιμος, μυρωδάτος με το άρωμα πορτοκαλιού και τα αμύγδαλα να τον κάνουν ακαταμάχητο. Ένα νηστίσιμο και απολαυστικό γλυκό, του οποίου παραλλαγές συναντάμε σε πολλές κουζίνες, κυρίως της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων αλλά και της Ινδίας.
Τρίτη – Ομελέτα «φάκελος» με κεφαλογραβιέρα και μυρωδικά
Συνεχίζουμε την εβδομάδα πιο λιτά, αλλά σίγουρα όχι βαρετά! Φτιάχνουμε εύκολη και εξαιρετικά ζουμερή και αφράτη ομελέτα την οποία θα ψήσουμε μόνο από την κάτω πλευρά. Η επάνω πλευρά θα ψηθεί αργά με τη θερμότητα του τηγανιού και το ψήσιμό της θα ολοκληρωθεί με τη θερμότητα της ίδιας της ομελέτας, όταν τη διπλώσουμε σε φάκελο. Μετά από μία πληθωρική Καθαρά Δευτέρα, στέκεται άνετα και για κυρίως.
Τετάρτη - Γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας
Ένα πιάτο με απίστευτη νοστιμιά, αφού οι γίγαντες στο εσωτερικό τους είναι βουτυράτοι, ενώ το εξωτερικό τους καλύπτεται από μια πολύ λεπτή κρούστα. Απαραίτητη προϋπόθεση στο τραπέζι να υπάρχει φρέσκο ψωμί, καθώς η σάλτσα που τους συνοδεύει δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτη.
Πέμπτη - Wraps με κοτόπουλο και πράσινη σαλάτα
Το κοτόπουλο εδώ ξεψαχνίζεται και τυλίγεται σε τορτίγιες μαζί με φρέσκα λαχανικά, δημιουργώντας ένα γεύμα που είναι ιδανικό τόσο για το γραφείο όσο και για ένα ελαφρύ βραδινό στο σπίτι. Είναι μια πρακτική και νόστιμη λύση για να μη μένει τίποτα ανεκμετάλλευτο.
Παρασκευή - Λαχανόρυζο κοκκινιστό
Αν υπάρχει ένα φαγητό που αποδεικνύει πως η απλότητα μπορεί να είναι αληθινά απολαυστική, αυτό είναι το λαχανορύζο. Ένα ταπεινό, αλλά βαθιά comfort πιάτο, που κουβαλάει τη ζεστασιά της ελληνικής κουζίνας.
Σάββατο – Ζουμερό τραχανότο με ντομάτες και κατίκι Δομοκού
Ένα χορταστικό τραχανότο με τρία είδη ντομάτας - φρέσκια ντομάτα, λιαστή και ντοματίνια - και κατίκι Δοκομού που μπορείς να απολαμβάνεις ευχάριστα όλες τις εποχές.
Κυριακή: Ένα ολοκληρωμένο μενού για την πιο ξεκούραστη μέρα της εβδομάδας
Για αρχή: Εύκολη και γρήγορη πατατοσαλάτα με τόνο
Η πατατοσαλάτα με τόνο γίνεται γρήγορα και δεν απαιτεί απολύτως κανέναν κόπο, ενώ χρειάζεται ελάχιστη προετοιμασία και μικρό κόστος. Και ανοίγει τέλεια το Κυριακάτικο τραπέζι!
Το κυρίως: Ψάρι μπιάνκο: Η διάσημη κερκυραϊκή συνταγή
Φτιάχνουμε ψάρι μπιάνκο, τη λεμονάτη συνταγή που αποτελεί παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας. Στην κατσαρόλα, μαζί με το ψάρι και τις πατάτες, μπαίνουν μπόλικο σκόρδο και λεμόνι, που δίνουν έναν υπέροχο και γευστικό ζωμό.
Το επιδόρπιο: Σιροπιαστό μελαχρινό Νάξου βήμα - βήμα
Το Μελαχρινό είναι ανάμεσα στα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα γλυκά της Νάξου. Πρόκειται για μια εκδοχή καρυδόπιτας και η ονομασία του οφείλεται στο σκούρο, μελαχρινό χρώμα του γλυκού, που προκύπτει από τα συστατικά και το σιρόπιασμα.


Κρεμώδης ταραμοσαλάτα με ψωμί

Γαριδομακαρονάδα με κρόκο Κοζάνης

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι και αμύγδαλα

Ομελέτα «φάκελος» με κεφαλογραβιέρα και μυρωδικά

Γίγαντες στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας

Wraps με κοτόπουλο που περίσσεψε και πράσινη σαλάτα

Λαχανόρυζο κοκκινιστό

Ζουμερό τραχανότο με ντομάτες και κατίκι Δομοκού

Εύκολη και γρήγορη πατατοσαλάτα με τόνο

Ψάρι μπιάνκο: Η διάσημη κερκυραϊκή συνταγή
