Και μπέργκερ και σάντουιτς και σουβλάκι, όλα τα έχει ο μπαχτσές, αλλά λίγο διαφορετικά απ’ ότι τα είχες συνηθίσει. Η Αθήνα φροντίζει συνεχώς να ανανεώνει το street food portfolio της και αποτελεί μία από τις πιο δυνατές πόλεις σε αυτό το κομμάτι, αφού πια οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες.
Αυτή τη φορά θα σου μιλήσουμε για - σχετικά - νέες αφίξεις street food στην πόλη, που βασίζονται σε κλασικές, διαχρονικές επιλογές, αλλά θα σου προσφέρουν αυτό το ιδιαίτερο twist που ψάχνεις κατά καιρούς. Γιατί το πατροπαράδοτο σουβλάκι που θα φας στα all time classic σουβλατζίδικα μπορεί να μην το λατρεύεις - και πολύ καλά κάνεις - αλλά είναι στιγμές που το θες κάπως διαφορετικό, ίσως λίγο πιο εστιατορικό. Και σε αυτή τη μικρή, αλλά θαυματουργή λίστα, συγκεντρώσαμε τις νέες διευθύνσεις για street food που έχουν αυτό το κάτι παραπάνω.
Κάψα, Κέντρο
Με το που μαθεύτηκε, έγινε αμέσως talk of the town. Και πώς θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε, αφού ο Χριστόφορος Πέσκιας αποφάσισε να μην μας παρουσιάσει περίτεχνες συνταγές και περίπλοκες γαστρονομικές προτάσεις, αλλά να βασιστεί στο απόλυτο ελληνικό street food που πραγματικά όλοι αγαπούν και να του προσθέσει τις δικές του πινελιές. Όπως θα δεις, στην Κάψα τη θέση τους έχουν πάρει ζουμεροί, χειροποίητοι γύροι, που γυρίζουν αργά όσο ψήνονται με τρόπο ευλαβικό από κάρβουνα και όχι σε γκριλιέρα, εξ ου και «Κάψα». Μεγάλος πρωταγωνιστής είναι βέβαια και το καλαμάκι, το οποίο επίσης ψήνεται στα κάρβουνα και μένει ζουμερό και λαχταριστό, αφού πρώτα έχει μείνει ώρες ολόκληρες σε άλμη για να πάρει όλη την έξτρα νοστιμιά που έχει στο τέλος.
Όσον αφορά στις επιλογές που θα έχεις, χωρίς πολλές φαμφάρες, θα βρεις τα κλασικά, τυλιχτό με καλαμάκι χοιρινό / κοτόπουλο ή γύρο χοιρινό / κοτόπουλο, κεμπάπ και μία vegan επιλογή με μανιτάρι. Όλα αυτά υπάρχουν και σκέτα ή σε μερίδες και - αλίμονο - σε περιμένουν και κάποιες signature προτάσεις του Χριστόφορου Πέσκια.
Στα signature, αμέσως το μάτι σου θα πέσει στο τυλιχτό καλαμάκι κοτόπουλο που συνδυάζεται με ντομάτα, κρεμμύδι και μαγιονέζα κάρι – το προτείνουμε ανεπιφύλακτα αφού είναι νόστιμο, ζουμερό, πικάντικο τόσο όσο, ενώ η σάλτσα curry απλά το απογειώνει- όπως και το καλαμάκι χοιρινό με pico de gallo, ψιλοκομμένο κρεμμύδι με ντομάτα και μαϊντανό ή γύρο με ντομάτα, γιαούρτι και αβοκάντο. Σίγουρα αξίζει μία δοκιμή.
Κάψα. Σκουλενίου 4, Αθήνα. τηλ. 210-32.31.366
Hanky Panky, Πετράλωνα
Ας πούμε την αλήθεια, τα μπεργκεράδικα στην Αθήνα ποτέ δεν είναι αρκετά και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο και καθόλου άδικα, αφού αποτελούν μία κλασική, εύκολη και νόστιμη επιλογή για street food στο οποίο ορκίζονται - σχεδόν - όλοι. Έτσι σκέφτηκε και ο Γιώργος Κίκης, ο οποίος σερβίρει το - δοκιμασμένα και με το χέρι στην καρδιά - θεϊκό μπέργκερ στο εστιατόριο Upon του Παλαιού Φαλήρου, το μοναδικό εκείνου του καταλόγου. Αυτή τη φορά, ο σεφ και συνιδιοκτήτης και στο fine dining εστιατόριο Herve, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του μπεργκεράδικο στα Πετράλωνα, ένα γνήσιο φαστφουντάδικο σε λίγο πιο προσεγμένη εκδοχή. Εκεί φτιάχνονται τα ζουμερά και πεντανόστιμα μπέργκερ που ο ίδιος επιμελείται, με ένα από τα πιο βουτυράτα ψωμάκια brioche που έχεις φάει και τέλεια smashed μπιφτέκια με μία υπέροχη κρούστα. Ακόμη και το πιο απλό cheeseburger θα σε τρελάνει.
Hanky Panky. Δεινοχάρους 1, Πετράλωνα. τηλ. 210-34.53.783
Four Hands, Κεραμεικός
Στη λίστα αυτή σίγουρα χωράει άλλο ένα burger, γιατί άλλωστε, παντού χωράει ένα μπέργκερ. Και εδώ θέτουμε το ερώτημα, πόσα χέρια χρειάζονται για να το φας; Δύο. Πόσα όμως για να φτιαχτεί; Μάλλον τέσσερα είναι ο μαγικός αριθμός. Το Four Hands, το στριτφουντάδικο δια χειρός Θάνου Φέσκου και Γιώργου Παπαζαχαρία, στα Πετράλωνα, κρύβει πίσω του τη λάμψη των δύο σεφ του βραβευμένου με αστέρι Michelin, Delta restaurant στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο σφιχτός αλλά και άκρως ικανοποιητικός κατάλογος περιλαμβάνει έξι επιλογές, με το μπέργκερ βεβαίως να ξεχωρίζει, αφού θα το βρεις σε τρεις versions που πάντα έχουν σύμμαχό τους το αφράτο ψωμάκι brioche και τη smash τεχνική που έχει γίνει εμμονή. Ένα all time classic cheeseburger με μπιφτέκι από 100% black angus, τσένταρ, πίκλες, κόκκινο κρεμμύδι και signature four hands mayo, ένα double cheeseburger για εσένα που το θέλεις ακόμη πιο πληθωρικό και το Oklahoma με καραμελωμένα κρεμμύδια, πανσέτα και μία ιδιαίτερη sauce. Προαιρετικά, θα τα απολαύσεις με τις τραγανές και χρυσαφένιες πατάτες τους από δίπλα. Και σημείωσε ότι δεν είναι απλές πατάτες, αλλά πουρές πατάτας που τηγανίζεται, ώστε να έχει αυτή την υπέροχη τραγανή υφή.
Four Hands. Athens Street Hub, Κεραμεικού 111, Κεραμεικός
Napul’e Foccacceria, Κέντρο
Από τον pizzaiolo του ιταλικού εστιατορίου Napul’e που αποτελεί έναν πολύ σοβαρό λόγο για να φτάσεις μέχρι τη Βάρη, Francesco Granata, στο κέντρο γεννήθηκε ένα μικρό «αδελφάκι», με street food χαρακτήρα, φέρνοντας όλη τη γνήσια ιταλιάνικη φιλοσοφία του εστιατορίου στο χέρι μας, μέσα από τη δική του foccacceria.
Εκεί, με ελάχιστα τραπεζάκια έξω και κυρίως λογική «στο χέρι», η Foccacceria του Napul’e προετοιμάζει με όλη της τη γνώση και το μεράκι τη ζύμη για την πεντανόστιμη φοκάτσια, την ψήνει ευλαβικά και έτσι, φρεσκοψημένη όπως είναι, γεμίζεται με προσεκτικά επιλεγμένα ιταλικά αλλαντικά, κυρίως από την περιοχή γύρω από τη Νάπολη, με χειροποίητες σάλτσες και πάστες ή και πορκέτα που φτιάχνουν επίσης οι ίδιοι.
Στις επιλογές θα βρεις και μερικά arancini, τα οποία μπορούν να συνδυάσουν με ιδανικό τρόπο τα πληθωρικά ιταλικά σάντουιτς που παρήγγειλες, όπως και premium μπίρες (από το διάσημο Strange Brew) και ιταλικά κοκτέιλ, ενώ δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και ο καφές.
Napul’e Foccacceria. Πετράκη 30, Αθήνα. τηλ. 210 3316161