Η μαγειρική της chef και CoOwner του νέου ψαροφαγικού εστιατορίου της Αθήνας Ιώδιο, στο Κολωνάκι, έχει ήδη δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις και το σποτ έχει σχολιαστεί για τις αξιομνημόνευτες γεύσεις του. Η αεικίνητη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, όμως, δεν σταματά εκεί. Είναι Culinary Director & Consultant στο επίσης Κολωνακιώτικο Zurbaran, στο εστιατόριο Geco του boutique ξενοδοχείου Gatsby στη Λέκκα, στο Yaboo στον Πειραιά και στις σουίτες του 8ου ορόφου του ΙΑΣΩ.
Όπως κι η ίδια λέει, άλλωστε, δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της ποτέ μακριά από τις κουζίνες, μιας και η μαγειρική είναι αυτό που αγαπά να κάνει περισσότερο. Στη συνέντευξη, που ακολουθεί, αφήσαμε στην άκρη την ομολογουμένως πετυχημένη σεφ Χιλιαδάκη και προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη Γεωργιάννα.
Τι τρως συνήθως όταν θέλεις γλυκό;
Αν και δεν θεωρούμαι «γλυκατζού», όταν θέλω κάτι γλυκό είναι συνήθως επειδή θα με παρασύρει η παρέα! Εάν η παρέα είναι τα παιδιά μου, συνήθως θα φτιάξουμε pancakes ή βάφλες και θα προσθέσουμε κάθε λογής toppings. Από φρούτα ως chocolate drops, mascarpone και μαρμελάδα. Τελευταία μου ζητούν έντονα και το «Chicago» το οποίο έχουν δοκιμάσει στο Ιώδιο όπου και το προσφέρουμε και φυσικά δεν τους χαλάω χατίρι. Αν είμαστε εκτός σπιτιού, ο προορισμός είναι ένας: «Selekos Conceptual desserts», στον φίλο μου Αντώνη Σελέκο για τα πιο τέλεια γλυκά!
Ποιος έχει για σένα το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα;
Η αλήθεια είναι πως το καλό σουβλάκι είναι… ιδέα! Και το αγαπημένο μου φαγητό! Μου αρέσει πάρα πολύ του Πανερυθραϊκού στην Νέα Ερυθραία, είναι μικρό και νόστιμο σαν γλύκισμα!
Τι θα φτιάξεις στο σπίτι όταν πεινάς και θες κάτι γρήγορο και εύκολο;
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Θα φτιάξω κάτι γρήγορο και ελαφρύ with a twist. Όπως μια σαλάτα με απλά υλικά, όπως η αγαπημένη μου πατατοσαλάτα! Εναλλακτικά θα ετοιμάσω «Tortilla cheeseburger» ή «Ribeye sandwich». Τις συνταγές μου θα τις βρείτε στο προφίλ μου στο Instagram αλλά και στο TikTok!
Ποιο είναι το αγαπημένο σου βραδινό φαγητό;
Χμμμ… δύσκολη ερώτηση. Έχω τόσα αγαπημένα! Ωστόσο όταν έχω χρόνο, θα αφιερώσω στο να φτιάξω μια αγαπημένη μου συνταγή για pasta, εμπνευσμένη από το Ιώδιο φυσικά, Μανιάτικη μακαρονάδα calamarata με αυγοτάραχο Μεσολογγίου.
Το ωραιότερο φαγητό που έχεις δοκιμάσει στο εξωτερικό ποιο είναι και πού το δοκίμασες;
Το πιο νόστιμο και ιδιαίτερο πιάτο που έχω δοκιμάσει στο εξωτερικό ήταν στο El Bulli του αείμνηστου Ferran Adria, του καλύτερου σεφ του κόσμου, όπου είχε συνδυάσει στρείδια με μυαλά αρνιού! Ένας φανταστικά περίεργος συνδυασμός που όμως ταίριαζε ιδανικά και αλησμόνητα.
Πόσο είναι το μεγαλύτερο κόστος που έχεις πληρώσει για ένα φαγητό;
Η μεγαλύτερη επένδυση -καθώς έτσι συνηθίζω να λέω!- που έχω κάνει σε ένα εστιατόριο ήταν 600€ (το άτομο) στο εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη που ήταν το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για εκείνη τη χρονιά.
Τι πίνεις; Ποιο είναι το αγαπημένο σου ρόφημα και ποιο το αγαπημένο σου ποτό;
Όσον αφορά στο ρόφημα ένα espresso Arpeggio από την αγαπημένη μου Nespresso είναι πάντα ό,τι προτιμώ! Οποιαδήποτε παραλλαγή θα έχει ως βάση αυτό και πάλι. Ως ποτό συνήθως προτιμώ ένα καλό ωραίο Ασύρτικο ή ένα ωραίο Βιδιανό όπως της Oenops Wines, του ταλαντούχου οινοποιού Νίκου Καρατζά.
Ποια είναι η μεγαλύτερη παρασπονδία ή...«γουρουνιά» που κάνεις;
Δεν θεωρώ ότι κάνω ποτέ «γουρουνιά» καθώς ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό είναι για μένα ιεροτελεστία! Η αγαπημένη μου, λοιπόν, «παρασπονδία», αν θέλεις, είναι ένα extra ζουμερό Smashed burger στο αγαπημένο μου YABOO στον Πειραιά, όπου επιμελούμαι το μενού.
Για ποιο πιάτο που σερβίρεις φέτος σε ένα από τα μαγαζιά που συνεργάζεσαι είσαι πραγματικά περήφανη;
Πώς να ξεχωρίσω ένα... Ξεκινώντας από το αγαπημένο μου Ιώδιο, θα έλεγα τον «Μπακαλιάρο Σεφταλιά», καθώς είναι μια πολύ αγαπημένη μου συνταγή και βλέπω πως την προτιμά πολύ και ο κόσμος που επισκέπτεται το Ιώδιο. Από τα εστιατόρια στα οποία κάνω consulting, στο all-time classic Zurbaran επιλέγω συνήθως το «Αρνί γιουβέτσι στον ξυλόφουρνο», που βγαίνει πραγματικά λουκούμι. Στο λατρεμένο Geco στο ξενοδοχείο Gatsby το «Κοτόπουλο λεμονοριγανάτο» είναι πραγματικά απόλαυση και στο νεότερο μέλος, το Yaboo στον Πειραιά -εκτός από το μπέργκερ που ανέφερα- πάντα δοκιμάζω τον «Φρέσκο τόνο tataki» με τη συνοδεία οσπριάδας. Και φυσικά στο ΙΑΣΩ, όπου επιμελούμαι το ειδικό μενού στις σουίτες του 8ου ορόφου, τη «Σπανακόπιτα ανοιχτή».
Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 20 χρόνια;
Ενεργή όπως μου αρέσει να είμαι από μικρή άλλωστε. Στην κουζίνα του εστιατορίου μου με τη μαγειρική μου στολή να κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο. Να δοκιμάζω συνταγές, να μαγειρεύω και να διαδρώ με τον κόσμο που τις δοκιμάζει λαμβάνοντας έτσι το απαραίτητο feedback για την επιτυχία!