Έχεις ξεμείνει στην Αθήνα Αύγουστο μήνα και αναρωτιέσαι πού να βγεις και τι έχει μείνει ανοιχτό σε αυτή την πόλη που μοιάζει να την έχουν αφήσει πίσω όλοι - εκτός από τους τουρίστες που δεν καταλαβαίνουν από καύσωνα και εμάς τους λίγους που μείναμε πίσω γιατί η άδεια τελείωσε νωρίς ή γιατί ακόμη δεν έχει έρθει η στιγμή που θα μπούμε στο πλοίο για το νησί. Οι δρόμοι είναι ήσυχοι, οι φίλοι στέλνουν stories από παραλίες και εσύ ψάχνεις τι υπάρχει διαθέσιμο για να πας για ένα καφέ, για φαγητό ή για ποτό.

Ίσως, τώρα είναι και η καλύτερη εποχή να χαρείς την πόλη αλλιώς. Χωρίς φασαρία, χωρίς κίνηση, χωρίς πίεση. Μην ανησυχείς όμως, η Αθήνα, ακόμα και άδεια, κάτι έχει να δώσει. Από δροσερές αυλές με παγωμένη μπίρα, μέχρι βραδινές βόλτες στο κέντρο και εκείνα τα λίγα μαγαζιά που δεν βγαίνουν σε άδεια.  Γι αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε 26 στέκια που μένουν ανοιχτά και προσφέρονται για έξοδο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μάθε ποια είναι και ίσως συναντηθούμε σε κανένα από αυτά τις επόμενες μέρες. Άλλωστε πόσοι μείναμε Αύγουστο στην Αθήνα τελικά; 

Για καφέ, brunch και συζητήσεις

The Makers

Στο The makers θα πας για καφέ αλλά και αγορές αφού λειτουργεί και ως concept store.

The Makers

Το brunch του The Makers σου κρατάει συντροφιά και τα αυγουστιάτικα πρωινά.

Ο καφές, ακόμη και τον Αύγουστο στην πόλη αποτελεί ιεροτελεστία, γι' αυτό και δεν μπορείς μέσα στη ζέστη να βγεις χωρίς κάποιο πλάνο. Στην περίπτωση λοιπόν που είσαι στην περιοχή των Εξαρχείων θα πας στο Alouatou (Ασκληπιού 87, Εξάρχεια), μια νέα προσθήκη του κέντρου που εστιάζει στις ζυμώσεις, όπως προζυμένιο ψωμί, πίτσες με ιδιαίτερες επικαλύψεις και χωριάτικες πίτες, μαζί με καφέ από τα June Coffee Roasters. Τώρα αν περπατήσεις προς Πανεπιστήμιο θα κάνεις οπωσδήποτε μια στάση στο The makers (Πραξιτέλους 37, Αθήνα, τηλ. 210-33.11.372) για να δοκιμάσεις την κρέπα σπανακόπιτα με τηγανητό αυγό. Θα βρεις όμως και άλλες πολλές επιλογές να συνοδεύσουν τον καφέ σου, εγώ προτείνω και το σάντουιτς carpaccio με πέστο κολοκυθιού και φρέσκια μοτσαρέλα. Μπορείς φυσικά να χαζέψεις και ό,τι πουλάνε μέσα στο κατάστημα όσο περιμένεις την παραγγελία, αφού λειτουργεί και ως concept store. 

This is Loco

To πολύχρωμο brunch του This is Loco με πιάτα εμπνευσμένα από τη λατινική Αμερική.

Για εσένα που είσαι στο Κουκάκι μαζί με διάφορους τουρίστες και αναρωτιέσαι που πας, υπάρχει λύση και λέγεται This is Loco (Φαλήρου 47, Κουκάκι, τηλ. 210-92.45.654). Εκεί θα βρεις τον Ηλία Καρακατσάνη να σε περιμένει για να δοκιμάσεις ιδιαίτερα και χρωματιστά πιάτα, εμπνευσμένα από την κουζίνα της λατινικής Αμερικής και προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα. Ό,τι και να πάρεις θα σε αφήσει ικανοποιημένο και σου προτείνω να επιλέξεις τραπέζι στον εσωτερικό χώρο, καθώς το μαγαζί διαθέτει φοβερή διακόσμηση και δυνατό air condition. 

Για παγωτό στο χέρι

django

Το Django Gelato και ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης που απολαμβάνει το παγωτό του.

Στο Εpik Gelato (Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, τηλ. 210-64.64.105) μπορείς να δοκιμάσεις το ελληνικό καλοκαίρι σε παγωτό, ειδικά αν επιλέξεις το καϊμάκι με πρόβειο γάλα και μαστίχα και το παγωτό λουκούμι τριαντάφυλλο. Για εσένα που ανεβοκατεβαίνεις την Ερμού για ψώνια της τελευταίας στιγμής και ήρεμες βόλτες, το Le Greche (Μητροπόλεως 16, Αθήνα, τηλ. 216-70.06.458) είναι ιδανικό, αφού ξεχωρίζει για την ποιότητα του. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε σορμπέ λεμόνι με δυόσμο και σοκολάτα με δαμάσκηνα και ρούμι. Στο Django Gelato (Βεΐκου 15, Κουκάκι, τηλ. 211-42.22.029) θα δεις και αυτές τις μέρες να σχηματίζεται ουρά έξω από το μαγαζί, από ντόπιους και τουρίστες και πώς θα γινόταν διαφορετικά αφού όποιο και να δοκιμάσεις από τα παγωτά του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη θα σου αρέσει - βέβαια αν θες τη γνώμη μας, αυτή την εποχή δώσε βάση στα σορμπέ του. 

Για μεζεδάκια και στάσεις για φαγητό 

Topa

Στο μενού του iTopa! στην Κυψέλη, η κρητική κουζίνα συναντάει τη βάσκικη.

Εκλεκτοί μεζέδες και νόστιμα αλλαντικά σε περιμένουν στην παλιά Αθήνα και συγκεκριμένα στα Καραμανλίδικα του Φάνη (Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, τηλ. 210-32.54.184) που θα βρεις μαρμάρινα τραπέζια και καρέκλες να σου θυμίσουν μεζεδοπωλείο σε νησί. Εδώ αξίζει σίγουρα να παραγγείλεις ντολμαδάκια, γίγαντες μπουγιουρντί και φυσικά σαγανάκι. Στην ίδια λογικά το ¡Topa! (Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη, τηλ. 210-86.60.889) το νέο καφενείο της Κυψέλης, όπου σερβίρει κρητικούς αλλά και βάσκικους μεζέδες, συνοδεύοντάς τους με κρασί, ξηρούς μηλίτες από τη Χώρα των Βάσκων που πίνονται ευχάριστα σαν κρασί, εκλεκτά βερμούτ και τσικουδιά.

Luma

Η πίτσα στο Luma γίνεται με ζυμάρι αργής ωρίμασης.

Thomas tavern

Στο Thomas 1971 Tavern δοκιμάζεις δημιουργικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Αν πάλι αναζητάς μια πρόταση εξόδου με πλήρες γεύμα, υπάρχει το Ateno (Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, Αθήνα, τηλ. 210-32.23.223) με τα όσα υπέροχα φτιάχνει ο Νίκος Καραθάνος αναδεικνύοντας την ελληνική κουζίνα στο έπακρο. Ακόμα, στο κέντρο μπορείς να επιλέξεις το Point A (Ξενοδοχείο Ηρώδειον, Ροβέρτου Γκάλη 4, Αθήνα, τηλ. 214-40.25.700) για φαγητό με θέα, ειδικά τώρα που άλλαξε το μενού του.

Στο Παγκράτι, ο Καραβίτης (Παυσανίου 4, Παγκράτι, τηλ. 210-72.15.155), μια από τις μακροβιότερες ταβέρνες της Αθήνας, παραμένει ανοιχτή και σε περιμένει για φαγητό κάτω από τις μουριές, με ποιοτικά κρεατικά. Εννοείται να παραγγείλεις μαζί και τηγανητά κολοκυθάκια, πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι και τζατζίκι. Αν τώρα βρίσκεσαι στην περιοχή αλλά θέλεις πιο ιταλικές γεύσεις, το Luma (Φερεκύδου 2, Παγκράτι, τηλ. 210-75.24.092) είναι για σένα. Με το ζυμάρι για την πίτσα που είναι αργής ωρίμασης και τα χειροποίητα ζυμαρικά που σερβίρουν, θα τα βρεις όλα ιδιαιτέρως νόστιμα.

Στο Κουκάκι πάλι, θα βρεις το Thomas 1971 Tavern (Δημητρακοπούλου 18, Κουκάκι, τηλ. 210-92.49.466) με δημιουργικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας καλομαγειρεμένα και με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Δεν θα πιστεύεις ότι τρως τόσο καλά σε μια τόσο τουριστική περιοχή της πόλης. 

Γαλιάντρα

Στην αυλή της Γαλιάντρας για εκπληκτικό χοτ ντογκ κάτω από τα αστέρια!

Τέλος, για εσένα που θες κάτι γρήγορο αλλά να είναι και νόστιμο, η Γαλιάντρα (Γιατράκου 4, Μεταξουργείο, τηλ. 210-52.31.008) της Γωγώς Δελογιάννη έχει αυτό ακριβώς που ψάχνεις. Με ωραία αυλή, φωτάκια για το ρομαντισμό της εποχής και εκπληκτικά χοτ ντογκ, θα θες να πηγαίνεις κάθε μέρα. Με την επόμενη παραγγελία σου δώσε χαιρετίσματα και στο Μιχάλη που θα φυλάει Θερμοπύλες και εγγυάται ότι θα βρίσκεται εκεί για να μας εξυπηρετεί όλο τον Αύγουστο.

Για ποτό

bios

H θέα στην ταράτσα του Bios.

Bar ideal

Η ιδιαίτερη αισθητική του Bar Ideal.

H ταράτσα του Bios (Πειραιώς 84, Κεραμεικός, τηλ. 210-34.25.335) θα λειτουργεί όλο τον μήνα, από τις 18:00 και μετά και εδώ μπορείς να απολαύσεις κοκτέιλ με θέα. Για πιο ήρεμες καταστάσεις με σουσού, θα πας στη ΣουΣού (Ερατοσθένους 12, Παγκράτι, τηλ. 210-70.19.785) με φοβερή εξωτερική διακόσμηση, πράσινο και αξιόλογες παλόμες.

Συντροφιά τον Αύγουοστο στην πόλη μας κρατάει και το Ipitou the bar (Ηπίτου 4-6, Αθήνα, τηλ. 210-32.54.575) με τον Διονύση Πολάτο που δεν απομακρύνεται από την πόλη και ετοιμάζει δροσιστικά κοκτέιλ στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στις νέες αφίξεις, να πιεις σίγουρα dirty martini στο Bar Ideal (Κιάφας 8, Εξάρχεια) και να ακούσεις μουσική από βινύλια, ενώ για γνωριμίες με τουρίστες, ιδιαίτερα ουίσκι και καλή πολυσυλλεκτική μουσική των περασμένων δεκαετιών από τον Νικόλα θα κατευθυνθείς στο Old fashioned bar (Μιαούλη 16, τηλ. 210-32.16.306) στου Ψυρρή.

Για αλκοόλ με κάτι να τσιμπήσεις

Tiki bar

Ένα πέρασμα από την μπάρα του Tiki επιβάλλεται και τον Αύγουστο.

Για αλκοολούχες επιλογές που σέβονται τον εαυτό τους και συνοδεύονται από φαγητό, θα πας σίγουρα στο Tiki  (Φαλήρου 15, Αθήνα, τηλ. 210-92.36.908) γιατί ο Γιάννης Πετρής και τα κοκτέιλ του δεν βγαίνουν σε άδεια. Ότι και να πιεις, συνόδευσέ το με plantain, δηλαδή πράσινη τηγανητή μπανάνα που μοιάζει με πατατάκια και συνοδεύεται με γλυκόξινη σάλτσα τσίλι, αλλά και με πίτσα ταρτούφο με λάδι τρούφας.

Για κρασάκι θα κατευθυνθείς στο Terroirist (Εμπεδοκλέους 28-30, Παγκράτι, τηλ. 216-80.89.368) που δίνει έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, ενώ θα βρεις και πολλές επιλογές για φαγητό και αντίστοιχο pairing. Εγώ είχα δοκιμάσει τις προάλλες το λευκό κρασί «Βαγγέλη! Με Προσέχεις;» του Βαγγέλη Χατζηβαρύτη και ήταν πολύ αξιοπρεπές, ειδικά για καλοκαίρι. 

Για μια μπιρίτσα

Blame the sun

Η Beach Bum των Άγγελου Τριανταφυλλόπουλου, Δημήτρη Λαδόπουλου και Ανέστη Ζαμανόπουλου.

Blame the sun

Ο εσωτερικός χώρος στο Blame the Sun στο Κουκάκι.

Αν είσαι λάτρης της μπίρας, στην πόλη θα βρεις το Tales of Ales (Μιλτιάδου 19, Αθήνα, τηλ. 210-32.52.540) με πάνω από 120 κωδικούς ποιοτικής μπίρας και θα εντοπίσεις τη μεγάλη βαρύτητα που έχουν δώσει στην εγχώρια μικροζυθοποιία, με πάνω από 30 ετικέτες ελληνικού ζύθου. Σε αντίστοιχη χαλαρή ατμόσφαιρα κινείται και το Blame the Sun (Βεΐκου 60, Κουκάκι, τηλ. 210-92.13.523) των Άγγελου Τριανταφυλλόπουλου, Δημήτρη Λαδόπουλου και Ανέστη Ζαμανόπουλου, που συνδύασαν την αγάπη τους για τη μπίρα και την tiki κουλτούρα, με αποτέλεσμα τη γέννηση της Beach Bum, μιας αρωματικής μπίρας με πλούσιο σώμα. Συνδύασε τη μπίρα τους με πατατάκια και καυτερές σάλτσες δικής τους παραγωγής. Εννοείται πως στο taproom τους θα βρεις και πολλές ακόμη επιλογές craft μπίρας.

Για σβήσιμο

Εντάξει, ας μη γελιόμαστε οι επιλογές για after στην Αθήνα τον Αύγουστο είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Δεν θα μπορούσα όμως να μη βάλω και καμία πρόταση, αφού η νύχτα έχει μια πλάνη ιδιαίτερη και ειδικά η αυγουστιάτικη νύχτα στην πόλη δεν θες να τελειώσει. Επομένως, θα πας στο The 7 Jokers (Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ. 210-32.19.225) σε μια από τις λίγες σταθερές αξίες που μας έχουν απομείνει για ποτό στο μπαρ και φυσικά σφηνάκια σε παγωμένο ποτήρι. Μπορεί όμως να φτάσεις και μέχρι το The Dude Bar (Καλαμιώτου 14, Σύνταγμα, τηλ. 210-32.27.130) για να στριμωχτείς στο στενό διάδρομο και να δεις ποιοι ξενυχτούν μαζί σου. Τέλος, προστίθεται στη λίστα και ο Κόμης (Λασκαράτου 20, Πατήσια, τηλ. 210-21.12.135), μια ιδιαίτερη πρόταση για λίγους που θέλουν να ακούσουν εκλεκτή ελληνική μουσική και να νιώσουν ότι επιστρέφουν στην αίγλη μιας άλλης Αθήνας.