
Η γαστρονομική πιάτσα των Ιλισίων που ξεκίνησε να αναπτύσσεται δυναμικά πέριξ της γειτονιάς του Hilton είναι ιδιαίτερα δυναμική με μια σειρά από σημαντικά εστιατόρια που με τον καιρό έχουν γίνει κλασικά. Τα τελευταία χρόνια αυτή η πιάτσα μεγάλωσε. Άρχισε να ανηφορίζει τη Μιχαλακοπούλου, έφτασε στην πλατεία Βραζιλίας, την προσπέρασε και συνεχίζει ακάθεκτη. Και όταν άνοιξε πέρσι ο Αορίτης στον παράδρομο της Μιχαλακοπούλου απέναντι από το ξενοδοχείο Crowne Plaza και δίπλα στον κλασικό πλέον Βλάση στη γειτονιά φύσηξε κρητικό αεράκι. Αορίτης στην κρητική ντοπιολαλιά θα πει βουνίσιος, άνθρωπος του μόχθου και της γης. Η φιγούρα ενός περήφανου Κρητίκαρου έγινε ταμπέλα του και έπιασε να μαγειρεύει την κρητική κουζίνα των καφενείων, με χοχλιούς μπουμπουριστούς, τσιγαριαστά, αντικρυστά και γαμοπίλαφα.
Η νέα εποχή
Πρόσφατα ο Αορίτης άλλαξε. Η φιγούρα του Κρητίκαρου μπορεί να είναι ακόμα εκεί, μόνο που πλέον μας συστήνεται σαν ελληνική ταβέρνα. Και επειδή ο νέος του κατάλογος μας άνοιξε την όρεξη για τα καλά, σπεύσαμε να τον δοκιμάσουμε. Στον εσωτερικό του χώρο έχουν προστεθεί κάποιες πινελιές ανανέωσης, επί της ουσίας λίγο χρώμα στο πράσινο της μέντας που του πάει πολύ. Κατά τα άλλα τα πράγματα είναι έτσι όπως τα ξέρεις από παλιά, αν έχεις ξαναπάει. Ο εξωτερικός χώρος στο παρκάκι προστατεύεται από γυαλί και είναι εξίσου ζεστός και φιλόξενος, σωστός παράδεισος για τους καπνιστές.
Το μενού
Ο Γιώργος Φουντουλάκης που τρέχει την κουζίνα μπορεί να μαγειρεύει πλέον κλασική ελληνική κουζίνα αλλά τα πιάτα που βγάζει, δεν ξέρω πώς να το πω, έχουν την Κρήτη μέσα τους, γιατί μάλλον την κουβαλά κι ο ίδιος. Η σαλάτα από βραστό σταμναγκάθι με ξυσμένη ντομάτα από πάνω είναι κατά τη γνώμη μου ένα ερωτεύσιμο πιάτο. Η τυροκαυτερή με φέτα Κοζάνης, σερβίρεται με τραγανό φύλλο κρούστας από πάνω, σουσάμι και μέλι, σαν αποδομημένο πακέτο φέτας σε φύλλο με μέλι και σουσάμι. Η απλότητα και η νοστιμιά της μελιτζάνας στα κάρβουνα με μέλι και σκόρδο είναι συγκινητική. Τα κλασικά κυριακάτικα πιάτα του καταλόγου αξίζουν 100% την προσοχή σου.
Το γιουβετσάκι με μοσχαράκι είναι πεντανόστιμο και ζουμερό. Οι λαχανοντολμάδες είναι έτσι όπως τους ονειρεύεσαι, μόνο που κρύβουν μέσα τους λίγο ξυνόχοντρο που δένει απόλυτα με τη λεμονάτη γεύση της σάλτσας αυγολέμονου που είναι περιχυμένοι! Ο μουσακάς είναι ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς, λεπτός σε πάχος, με άψογα μαγειρεμένο κιμά, ολόγλυκες φέτες ψητής μελιτζάνας και μια σεμνή στρώση βελούδινης μπεσαμέλ από πάνω. Το τηγανιτό κουνέλι που ευτυχώς έχει μείνει από τον παλιό κατάλογο, είναι μαγειρεμένο με μαρουβά και δεντρολίβανο, προτείνω να μην το παραλείψετε από την παραγγελία σας. Οι γίγαντες έρχονται από τις Πρέσπες σερβίρονται τέλεια μελωμένοι μέσα στο πήλινο που έχουν μαγειρευτεί, παρέα με σέσκουλα και μυρωδικά, και είναι πασπαλισμένοι με φέτα. Οι βορειοελλαδίτες τσιγεροσαρμάδες είναι σκέτο λουκούμι, και σερβίρονται πάνω σε κρεβατάκι από σταμναγκάθι, έτσι, για να ελαφρύνουν κάπως το μπρουτάλ χαρακτήρα τους. Ο κατάλογος έχει κι άλλες νόστιμες επιλογές με τις οποίες άφησα ανοιχτούς λογαριασμούς, αλλά εμπλουτίζεται και με πιάτα ημέρας, ενώ η αντικριστιέρα παίρνει μπρος τα σαββατοκύριακα κυρίως. Εκτός από αμνοερίφια ψήνει και χοιρινό. Στο τέλος κρατήστε χώρο για λίγη πορτοκαλόπιτα και τη σεράνο, που είναι φτιαγμένη με μια πιο σύγχρονη και ανάλαφρη εκδοχή, αλλά αξίζει!
Αορίτης
Μαιάνδρου 15, Αθήνα, 11528
Τηλέφωνο: 210-72.55.699
Ωράριο: Δευτέρα - Σάββατο 13:00 - 11:30, Κυριακή 13:00 - 18.30
Κόστος: 25-30 / άτομο χωρίς ποτά